Ung svart velger til VG: – USA er ikke klar for en svart kvinne som president

1 month ago 23



Ett av president Joe Bidens mange problemer det siste året har vært synkende popularitet blant en for ham helt avgjørende velgergruppe, nemlig afroamerikanere.

Bakgrunn: Svarte velgere reddet ham sist – nå svikter flere Joe Biden

Visepresident Kamala Harris har ledet Bidens jakt på svarte velgere de siste månedene.

Hun har far fra Jamaica og mor fra India.

Nå er Harris er så godt som sikret å overta som Det demokratiske partiets presidentkandidat, og mottar en bølge av støtte fra svarte kjendiser, som blant annet Beyoncé.

Tirsdag kveld norsk tid fikk hun ros for talen hun holdt på hennes første valgkampmøte etter Joe Biden trakk seg som presidentkandidat.

KAN SMILE: Visepresident Kamala Harris ligger svært godt an til å bli presidentkandidat for Det demokratiske partiet. Foto: Thomas Nilsson / VG

Var med på å avgjøre

Svarte velgere i Sør-Carolina var avgjørende for Biden under primærvalget sist, og sikret ham seier i vippestater som Georgia i presidentvalget i 2020.

VG har snakket med svarte velgere og eksperter i de to delstatene for å få deres reaksjon på at Joe Biden har trukket seg og pekt på Kamala Harris.

– Jeg tror det var en klok beslutning at Harris ser ut til å erstatte Biden, og det gir meg håp for det neste presidentskapet, sier Rita Kelly (18), som er førstegangsvelger og studerer i Orangeburg i Sør-Carolina.

VG traff Kelly, og medelever, første gang under et valgmøte med Harris ved universitetet i februar:

UNGE VELGERE: 18-åringene Alyssa Davis (18), Martin Hare og Rita Kelly (18). Foto: Thomas Nilsson / VG

Kelly legger til at hun var bekymret for Bidens alder (81) og at han ikke fremsto som «klar og sammenhengende».

– Trumps alder (77) vekker også en viss bekymring. Men jeg er enda mer bekymret for hans kriminelle rulleblad. Det byr meg imot å ha en dømt forbryter som presidentkandidat.

– Så vil du stemme på Kamala Harris?

– Jeg vet ikke helt sikkert, men hun ser ut til å være den beste kandidaten. Alt i alt, hvis det er en god kandidat med moral, så stemmer jeg på dem.

Medeleven Alyssa Davis (18) er usikker.

– Jeg har ennå ikke bestemt meg for hvem jeg vil stemme på. Jeg vil høre begge siders plan for fremtiden og de store problemene vi står overfor. Siden dette er mitt første valg, nekter jeg å være fordomsfull.

AVVENTENDE: Alyssa Davis (18). Foto: Thomas Nilsson / VG

Student: – Trist

Hun ville gjerne sett en svart kvinne som president, men er skeptisk til om Harris faktisk kan lykkes.

– Etter det jeg hører, så misliker mange Harris enda mer enn Biden. Slik verden er akkurat nå, tror jeg ikke USA er klar for en svart kvinne som president, mener hun.

– Noe som er trist fordi det ville være innflytelsesrikt og gi håp for alle unge, svarte jenter, legger den unge studenten til.

Davis forklarer at hun føler Det demokratiske partiet har forvillet seg.

– Mange vil velge å ikke stemme, eller de vil stemme republikansk dette valget, tror hun.

Davis forteller at hun ble imponert over at Harris tok seg tid til å komme til universitetet hennes i februar, for å treffe unge velgere.

– Men talen hun holdt var ikke veldig imponerende.

HOLDT TALE: Kamala Harris på talerstolen i Sør-Carolina i februar. Foto: Thomas Nilsson / VG

Aktivist: Var innstilt på Biden

Olivia Coley-Pearson (61) er borgerrettighetsaktivist i vippestaten Georgia. Her har hun i en årrekke kjempet for kvinner og svartes rettigheter, og for at afroamerikanere skal få delta i valg på linje med den hvite befolkningen.

Coley-Pearson sier til VG at hun var innstilt på fire nye år med Biden, men at hun nå velger å støtte Harris.

– Jeg har tro på henne. Det føles veldig viktig at hun er kvinne og at hun er svart. Det viser at det er mulig.

61-åringen føler at hun kan relatere seg til det å være en pioner, som den første svarte kvinnen som ble bydelskommissær og fungerende ordfører i sin by, Douglas.

Leste du? Her stjeler Trumps folk sensitive valgdata i Georgia

VG møtte Olivia Coley-Pearson (61) første gang i august i fjor i hennes hjemstat Georgia. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Hva synes du om Kamala Harris? Er hun en god representant for den svarte befolkningen i USA?

– Det er vanskelig å si, for hun har nok fokusert mest på å representere hele landet som visepresident. Men hun har sagt ting om fargede kvinner som jeg synes er lovende. Jeg håper og ber om at hun vil gi et nytt perspektiv på oss svarte som president.

– Frykter du at det kan bli protester med en svart, kvinnelige presidentkandidat?

– Ja, det er en bekymring. Det ble protester da en hvit mann vant i 2020, men rase kan muligens gjøre det enda verre, svarer Coley-Pearson.

Ekspert: Mye å bevise

John Thomas, professor i statsvitenskap ved Charleston College, har tidligere sagt til VG at Kamala Harris har mye å bevise, fordi hun har vært ganske anonym som visepresident.

– At hun overtar som presidentkandidat styrker Det demokratiske partiet, men det er fortsatt usikkert om de vinner presidentvalget. Jeg tror at sjansene for å vinne flertall i Representantenes hus forbedres, sier eksperten.

Professoren er like fullt overbevist om at Harris vil ha større appell blant svarte velgere enn Biden.

– Hun vil samle og motivere valgkretsen. Imidlertid er det økende antall afroamerikanere, særlig menn, som er misfornøyd med partiet.

EKSPERT: Professor John Thomas. Foto: Thomas Nilsson / VG

Eksperten sier han frykter at Trump-kampanjen vil forsøke å øke splittelse basert på at Harris er kandidaten.

– Dette blir et krevende retningsvalg for USA. Jeg er usikker på hvilken vei flertallet vil velge. Trumps angrep på Hillary Clinton i 2016 burde gi oss en pekepinn på det kvinnehatet vi bør forvente, sier han.

Read Entire Article