Ukrainske styrker rykker frem i Russland: – Den største utviklingen i krigen siden 2022

1 month ago 24



Fredag morgen meldte guvernøren i Lipetsk om «massive droneangrep» mot fylket. Samtidig rykker ukrainske styrker frem på bakken i Kursk.

Dette bildet skal vise skader på byginger i byen Sudzja i Russland etter det russiske angrepet.. Foto: MIC IZVESTIA / IZ.RU

Publisert: 09.08.2024 08:41 | Oppdatert: 09.08.2024 08:53

Kortversjonen

6. august startet Ukraina et overraskende angrep inn i Kursk fylke i Russland.

72 timer senere finnes det tegn på at ukrainske styrker har tatt seg 35 kilometer inn i landet, ifølge ISW. ISW. Institute for the study of War. Amerikansk non-profit forskergruppe og tenketank. De har brukt geolokalisering og russiske militærbloggere for å bekrefte dette.

Ukraina kan ha sikret seg kontroll over minst 700 kvadratkilometer av Russland siden tirsdag, viser Aftenpostens gjennomgang av opplysninger delt av ISW og russiske militærbloggere.

Russere flykter

Samtidig viser russisk statskontrollerte medier bilder av russere som flykter fra Lgov, en by med rundt 17.500 innbyggere som ligger 45 kilometer fra grensen til Ukraina.

Ifølge russiske medier skal flere tusen mennesker blitt evakuert fra den ukrainske fremrykkingen i Kursk.

Dette er første gang siden dagens Russland ble etablert at landet er blitt invadert av sammensatte militære styrker fra en annen anerkjent stat. Det har tidligere vært gjennomført operasjoner over grensen, men i langt mindre omfang.

Det er anslått at Ukraina nå har tusenvis av soldater i Russland. I tillegg bruker de stridsvogner, pansrede personellkjøretøy og luftvern. Flere kilder melder at Ukraina skal ha tatt et stort antall russiske krigsfanger.

– Største utviklingen i krigen siden 2022

– Siden tirsdag 6. august har Ukraina overraskende nok klart å avansere angrepet mot Kursk, skriver Mick Ryan på X. Han er tidligere australsk general og krigsanalytiker.

En av målene med det ukrainske angrepet er trolig å tvinge Russland til å omdisponere styrker som i dag brukes langs frontlinjene i Ukraina, der Russland de siste ukene har hatt fremgang.

– Dette er den største utviklingen i krigen siden 2022, skriver Ryan.

Ifølge Ryan er det flere aspekter ved denne operasjonen som er oppsiktsvekkende. For det første er det blitt identifisert to erfarne brigader i angrepet. Det gjorde de ikke under motoffensivene i Ukraina i 2023motoffensivene i Ukraina i 2023I juni 2023 iverksatte Ukraina en ny motoffensiv mot russiske styrker i Kherson, Zaporizjzja og de vestlige delene av Donetsk oblast..

For det andre, skriver Ryan, har de angrepet med en særlig mobil styrke. Det betyr at de kan flytte seg raskt videre inn i regionen etter et angrep.

Les også

Kursk-angrepet: Nå er det Putins Russland som får oppleve å bli invadert

– Fart og sjokkfaktor er essensielt, skriver han.

I tillegg peker han på at det er en utstrakt brukt av luftforsvar. Ukrainske styrker skal blant annet ha skutt ned minst ett russisk kampfly og to helikoptre.

Det viktigste er likevel at ukrainske styrker har klart å tilbakelegge store avstander på kort tid inn i russiske områder.

Russland invaderte Ukraina i februar 2022, og hadde før det vært involvert i krigføring i Øst-Ukraina siden 2014.

Omfattende droneangrep

I tillegg kom det natt til fredag meldinger om et omfattende ukrainsk droneangrep mot en flybase i Lipetsk, som ligger rundt 330 kilometer fra den ukrainske grensen. Kursk ligger mellom Lipetsk og grensen.

Dette bildet skal vise en brann etter et ukrainsk droneangrep mot en flybase i Lipetsk. Foto: X/Telegram

– «Et massivt angrep» fra ukrainske droner har ført til eksplosjoner og strømbrudd, uttaler den russiske regionens guvernør Igor Artamonov på Telegram.

Han hevder at Ukraina står bak psykologisk krigføring ved å ha tatt i bruk sosiale medier til å oppfordre folk i byen Lipetsk til å evakuere.

Ifølge ISW må russiske myndigheter svare på angrepene og forsøke å ta tilbake områdene. Å miste russiske områder ville vært et strategisk tap for president Vladimir Putin, skriver ISW.

Mike Ryan peker på at ukrainske styrker kan ønske å ta over så mye russisk territorium som overhodet mulig, slik at de ha et bedre utgangspunkt i eventuelle fredsforhandlinger.

– Å forhandle med noe av din fiendes territorium er bedre enn uten, skriver han.

Read Entire Article