Krever at Gyldendal trekker omstridt Ap-bok

2 hours ago 3



Flere sentrale aktører mener Gyldendal nå må trekke boken «Partiet – en innsideberetning om Arbeiderpartiets fall».

Karen Marie Berg reagerer sterkt på hvordan hennes avdøde ektemann Hans Kristian Amundsen blir omtalt i boken «Partiet». Foto: Tomm W. Christiansen / Aftenposten

Publisert: 22.09.2024 21:15

Kortversjonen

Boken er skrevet av de to Dagbladet-journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant. Den er basert på intervjuer med 70 anonyme kilder om hvordan Ap har tapt valg, mistet posisjon og vært preget av konflikter under Jonas Gahr Støres ledelse.

De siste dagene har forfatterne fått mye kritikk. Flere av de omtalte reagerer sterkt på innholdet i boken og påpeker det de mener er faktiske feil. Enkelte passasjer beskrives som «oppspinn» og «ren diktning».

Gyldendal har sagt at «noen feil og unyanser» vil bli rettet i neste opplag. Det holder ikke, mener to av de involverte, som nå ber forlaget stanse salget.

– Forlaget kan ikke på noen måte ha kvalitetssikret dette stoffet. Nå bør de trekke boken og gjøre en skikkelig redaktørjobb, sier Karen Marie Berg, enken etter mangeårige Ap-topp Hans Kristian Amundsen.

Hun får støtte av Siri Hytten, tidligere stabssjef for Jonas Gahr Støre.

Karen Marie Berg sammen med sin nå avdøde ektemann Hans Kristian Amundsen. Han var sekretariatsleder for Ap på Stortinget da varslene mot Trond Giske kom i 2017. I en omstridt bok om Ap antydes det at Amundsen justerte og endret varsler som kom inn mot Giske. Foto: Privat

– Bare vås

Amundsen var i flere år sekretariatsleder og stabssjef i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Han døde brått under en joggetur sommeren 2018.

Amundsens navn står 67 ganger i boken og omtales i til dels kritiske ordelag. Likevel ble ikke enken kontaktet før boken gikk i trykken. Det reagerer hun sterkt på.

Hun tok selv kontakt med forlaget etter at flere medier tidligere denne uken omtalte boken og det som sto om Amundsen.

– Da fikk jeg en SMS fra journalistene, der de skrev at de hadde tenkt å ta kontakt, men at manuset hadde blitt lekket, og så mistet de kontrollen.

Aftenposten har sett meldingen.

– Men det er etter at boken er trykket?

– Ja, så det er jo bare vås fra journalistenes side.

Berg mener det er helt opplagt at forlaget burde tatt kontakt med henne før boken ble trykket.

– Når det skrives og antydes så ubehagelige ting om en person som ikke er blant oss lenger, så må de ta kontakt med etterlatte. Det er under enhver kritikk å ikke gjøre det.

Hevder Amundsen sto bak

I boken omtales håndteringen av varslene mot nestleder Trond Giske. Amundsen mottok noen av varslene og hadde personalansvaret for alle Aps ansatte på Stortinget.

Karen Marie Berg opplever at forfatterne i boken rett ut skriver at Amundsen justerte og tilpasset varslene mot Giske på en slik måte at de skulle ramme nestlederen.

– At Hans Kristian skulle ha forsterket, eller jazzet opp varsler for å ramme noen, det er fullstendig på villspor. Det som gjengis i boken, strider mot alt Hans Kristian sto for, hele hans verdisett, sier Berg.

Berg sier mannen hennes tok varslene på stort alvor og brukte all sin tid på å gjøre en så forsvarlig jobb som mulig. Hun sier at han snakket med henne om dette mens det sto på, men uten at navn eller identiteter ble nevnt.

– Han sto på utrettelig, dag og natt. Han tenkte ikke på seg selv. Han ville kvalitetssikre prosessen, sørge for at det ikke ble servert uriktige påstander, slik at det kunne sås tvil om varslingsprosessen. Det ville bare enda en gang sette varslerne i en vanskelig situasjon.

Reagerer sterkt på omtalen

Hun synes det er veldig ubehagelig at han tillegges andre motiver, at han skulle være ute i et uærlig ærend, med formål om å ramme andre.

– Hva tenker du om dette likevel antydes?

– Det må jo komme fra et sted, noen som ønsker at historien skal endres. Og det er jo utrolig at forlaget ikke kvalitetssikrer dette. Hvor er redaktørene i Gyldendal hen? De kan da ikke la journalistene holde på helt på egen hånd? De må ja ha visst at det ville bli et rabalder når boken kom ut?

Ap-leder Jonas Gahr Støre i gangene på Stortinget i 2017, sammen med sin tidligere rådgiver Siri Hytten. Foto: Vidar Ruud, NTB

– Det er leit å se

– Det er leit å se at Gyldendal lever så godt med at de har gitt ut en bok med så mange feil og så utbredt bruk av kilder med en klar agenda, sier Siri Hytten. Hun var i flere år Støres rådgiver, stabssjef og statssekretær.

Hytten gikk lørdag ut i Aftenposten og tilbakeviste mye av det som står om henne i boken. Da sa Gyldendals forlagssjef Reidar Mide Solberg at det var for tidlig å si om tilbakemeldingene ville medføre endringer eller justeringer i teksten.

Det reagerer Hytten på. Hun ber forlaget trekke boken.

– I stedet for å operere på en måte der de fortløpende må rette feil, kunne de nå valgt å trekke boken og prøve på nytt når kildearbeidet er gjort før publisering.

Dagbladet journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant intervjuet statsminister Jonas Gahr Støre i Kina tidligere i høst. Foto: Heiko Junge / NTB

– Går opp historien på nytt

Forfatterne har fått lese alle uttalelsene fra Karen Marie Berg. I en e-post til Aftenposten viser de til forlagets kommentarer når det gjelder Bergs uttalelser.

Når det gjelder uttalelsene til Hytten, sier de følgende:

«Hytten har gått ut offentlig og tilbakevist en historie i boken fra hytten til Støre, som hun mener ikke stemmer. Som vi fortalte Aftenposten lørdag, går vi nå opp denne historien på nytt.»

Forlaget: Regnet med kontroverser

Reidar Mide Solberg, forlagssjef sakprosa i Gyldendal, svarer slik på hva han tenker om at Berg og Hytten nå ber om at boken trekkes.

– Å belyse det indre liv i Norges viktigste parti etter en ti år lang sammenhengende nedgangsperiode, mener vi er av samfunnsmessig betydning. Forfatterne har brukt anonyme kilder for å få frem denne historien. Boka har utløst kontroverser, og det regnet vi med, sier Solberg.

– Vi har også oppdaget noen faktiske feil, men jeg vil understreke at dette bare dreier seg om en håndfull. Disse vil selvsagt bli rettet i nye opplag, Mye av kritikken dreier seg ikke om faktafeil, men om metodebruk og anonyme kilder, sier forlagssjefen.

– Hva er deres kommentar til påstandene til Berg og Hytten om Gyldendal?

– Vi har ingen problemer med å forstå at dette er en belastning for henne og familien. Forfatterne hadde kontakt med henne på SMS i forrige uke, og hun ga da uttrykk for at hun ikke ønsket videre kontakt. Det har vi selvsagt respektert, sier Solberg.

– Vi er ikke enig i at det dreier seg om mange feil, men Siri Hytten har helt rett i at mange av kildene har agendaer. Det er et poeng som også løftes frem i bokens etterord, og noe forfatterne har vært klar over hele tiden, sier Solberg.

Read Entire Article