Prorussiske ukrainere er blitt beskyldt for sabotasjeforsøk, brannstiftelse og øksemord i Polen. Nå melder flyktninger om hets, trakassering og mobbing.
Publisert: 16.05.2025 14:45
Kortversjonen
- Støtten til ukrainske flyktninger i Polen synker, og mange opplever trakassering og hets.
- Polen forbereder seg på presidentvalget 18. mai, der innvandring er en sentral sak.
- Mange polakker har uttrykt misnøye mot innvandrere. Flere alvorlige kriminalsaker er koblet til ukrainere.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Foran presidentvalgkampen i Polen 18. mai er én sak på manges lepper: innvandring.
Polen, som ligger mellom Ukraina og Belarus i øst og Tyskland i vest, har mottatt mer enn 1,5 millioner ukrainske flyktninger etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina i 2022.
I tillegg har mange kommet fra asiatiske land som Pakistan og Bangladesh. Polske myndigheter har anklaget Russland og Belarus for å stå bak mye av den ulovlige innvandringen.
– Det er en sterk konsentrasjon av migranter i de større byene. Endringene på få år er slående, sier professor Kacper Szulecki til Aftenposten.
Det skaper friksjon.
Kacper Szulecki
Forskningsprofessor ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI)
Stemningen har snudd
Forrige uke demonstrerte flere tusen mennesker i Polens hovedstad, Warszawa, mot innvandring og den vestligorienterte regjeringen til statsminister Donald Tusk.
Demonstrasjonen tiltrakk seg folk fra hele landet. Mange av dem bar polske flagg og plakater med tekst som «Nei til innvandring».
Kanskje overraskende for mange er at det er ukrainerne mange polakker har fått nok av.
En undersøkelse gjennomført av det polske meningsmålingsinstituttet CBOS viser at kun 50 prosent av polakker nå støtter å fortsatt ta inn ukrainske flyktninger, et fall på 7 prosentpoeng på fire måneder.
For to år siden var tallet 81 prosent.
Polske demonstranter har en rekke ganger blokkert grensepasseringer til Ukraina. Ifølge Szulecki har krigs- og hjelpetretthet slått inn blant polakkene.
– Et tabu er brutt, sier NUPI-professoren.
Professoren sier det har vært «et betydelig skifte» i holdningene overfor ukrainske innvandrere.
– Ikke engang ytre høyre turte å gi uttrykk for anti-ukrainske holdninger før. Det gjorde deg umiddelbart prorussisk, sier han.
Ukrainere kobles til alvorlig kriminalitet
Fallet i ukrainernes popularitet i landet kan også være koblet til at det den siste tiden har vært flere saker der alvorlig kriminalitet kobles til innvandrere. Ikke alle har vist seg å stemme.
Søndag sa Tusk at Russlands hemmelige tjenester sto bak storbrannen som la kjøpesenteret Marywilska i aske i mai i fjor. I kjølvannet av dette er to angivelig prorussiske ukrainere fra Kherson etterlyst for terrorhandlinger.
I februar ble en ukrainer dømt til åtte år i fengsel i Polen for å ha forberedt sabotasje på vegne av Russland. Lignende tilfeller har skjedd flere steder.
Onsdag ble tre ukrainske menn pågrepet for sabotasjeplaner på vegne av Russland i Tyskland. Men noen ganger fordeles skyld for raskt.
Da en mann tidligere i mai angrep med øks på universitetet i Warszawa, kom det ifølge Szulecki raskt meldinger på sosiale medier om at angriperen var ukrainsk, sannsynligvis fra kontoer som er russiskstyrte.
Senere arresterte politiet en polsk mann for angrepet.
Kraftige motreaksjoner
Szulecki fremhever at innvandrere og flyktninger, også de ukrainske, har varierende bakgrunn og ikke kan settes i bås.
– Mange flyktninger fra Øst-Ukraina er ikke tilhengere av den ukrainske staten i det hele tatt. De er ganske enkle å rekruttere for russisk etterretning, sier han.
I tillegg har behandlingen ukrainerne får i Polen innvirkning.
– Spesielt ukrainske tenåringer føler ikke at de er velkomne, sier professoren.
Forholdet mellom polakker og ukrainere har historisk vært preget av dype motsetninger og blodige konflikter. Alt det ble lagt til side da Russland invaderte Ukraina i 2022, men nå bobler motsetninger igjen til overflaten.
– Antiukrainske holdninger er i ferd med å erstatte den umiddelbare proukrainske reaksjonen etter invasjonen, sier Szulecki.
Mange ukrainere skal ifølge BBC ha opplevd trakassering på offentlig transport, mobbing på skolen og fremmedfiendtlig materiale på nettet.
I Vest-Polen har det blitt organisert borgerverngrupper som en respons på utfordringer med migranter etter at Tyskland innførte grensekontroll i oktober i fjor.
Støtter fortsatt Ukrainas forsvarskamp
Utfordringer til tross tyder lite på at Polen skal ta en politisk dreining bort fra det vestlige fellesskapet etter valget.
– Vi står fortsatt, i det store og hele, bak Ukraina, sier Szulecki.
Polen er svært viktig innad i EU og i Nato-sammenheng, for ikke å snakke om som transittland for militær og humanitær støtte til Ukraina.
Også dette kobles til innvandring. Skulle Ukraina tape for russerne kan Polen – og Vest-Europa – vente seg langt større strømmer av ukrainske flyktninger enn de har sett til nå.