Natos medlemsland strakk seg langt i støtte til Ukrainas krig mot Russland i fjor, og betydelig lengre enn Jens Stoltenbergs mål på 40 milliarder euro.
rapporterer fra Brussel Onsdag 12. februar kl. 13:22Spørsmålet er nå om dette er tilstrekkelig i øynene til Donald Trump. For fortsatt er det syv Nato-land som bruker mindre penger enn det avtalte to-prosentmålet på egne forsvar.
Nato-landene har økt forsvarsbudsjettene med over 20 prosent fra 2023 til 2024. Men det er likevel ikke nok, ifølge Natos generalsekretær Mark Rutte.
– Vi har robuste planer for å holde våre en milliard innbyggere trygge. Men vi har ikke alt vi trenger, understreket Rutte.
Rutte sa at han er helt enig med Trump i at byrdefordelingen internt i Nato må bli bedre, både i støtte til Ukraina og i forhold til landenes forsvarsutgifter.
Trumps forsvarsminister
Nato-landene venter nå i spenning på neste steg fra USAs nye president i mulige forhandlinger om en fredsavtale med Moskva.
USAs nye og omstridte forsvarsminister Pete Hegseth deltar onsdag ettermiddag på sine første møter med forsvarsministrene fra de øvrige Nato-landene.
Hegseth har allerede varslet at han venter betydelig større forsvarsvudsjetter fra de europeiske medlemslandene.
Overoppfylte
I mellomtiden overoppfyller landene i Europa sine avtalte Ukraina-bidrag for å vise at Europa tar sitt ansvar og avlaster USA.
Beløpet er det største års-bidraget fra Nato-landene siden Russlands invasjon i 2022.
– Nato-landene har bidratt med mer enn 50 milliarder euro til Ukraina i 2024, opplyste Mark Rutte på et pressemøte i Brussel onsdag.
Målet om 40 milliarder euro ble satt under Natos toppmøte i Washington i juli 2024, som var Stoltenbergs siste toppmøte som Natos politiske toppleder.
Les også: Stoltenberg etter toppmøtet: Tre mål for Ukrainas kamp mot Russland
Rutte var nøye med å legge til at Nato-landene i Europa, sammen med Canada. i fjor sto for mer enn halvparten av støtten til Ukraina.