UDI vil nå splitte familien på tre

1 month ago 35



I en asylsøknad for over 20 år siden, valgte besteforeldrene til to måneder gamle Dilara Amini å juge. I dag kan konsekvensene være splittelse av en liten familie på tre. 

Zana Amini (33) og Sara Valieva (26) viser stolt fram sin nyfødte datter. Samtidig lever de nå i en hverdag med frykt for hva som kan skje med familien deres. 

Utlendingsdirektoratet (UDI) har nemlig bestemt at Sara Valieva skal utvises fra Norge, med mulighet til å søke om familiegjenforening etter to år. På grunnlag av løgnene hennes foreldre valgte å fortelle i sin søknad om asyl i 2001. 

– Ingen mødre kommer til å reise fra sitt barn. Det vil jo skade henne også, ekstremt, sier Valieva fortvilet. 

 Mathias Moen / TV 2
FORTVILET: Sara Valieva føler UDI mener hennes to måneder gamle datter skal kunne klare seg uten sin mor i to år. Foto: Mathias Moen / TV 2

Selv med ny instruks fra regjeringen, hvor det poengteres at barnas beste skal vektlegges, mener UDI at Valieva skal utvises fra Norge i to år. 

Selv om hun selv bare var tre år gammel den gangen familien hennes søkte om asyl i Norge. 

Dagsavisen omtalte saken først. 

Ga feil opplysninger

Amini og Valieva sin fortvilelse bunner først og fremst i konsekvensene det vil ha for datteren deres. 

Samtidig kjenner de på en urettferdighet, og peker på at det stadig poengteres av UDI at de vektlegger hvor godt integrert du er.

– Vi føler vi har gjort alt det «riktige». Jeg har hatt hele livet mitt i Norge. Gått i barnehage her, tatt utdanning, fått fulltidsjobb og betalt skatt, sier Valieva.

Nå ligger saken hos utlendingsnemnda (UNE) som skal behandle klagen ekteparet har sendt til UDI sammen med sin advokat Anela Ferati. 

– UDI mener Sara burde dratt på 18-årsdagen sin og informert om de uriktige opplysningene. Noe hun gjorde da hun var 23 år, sier hun. 

 Mathias Moen / TV 2
SPENT: Advokat Anela Ferati i advokatfirmaet Sulland mener hensynet til den som blir utvist og familien burde veie mer enn statens behov for å ilegge en reaksjon. Foto: Mathias Moen / TV 2

Det er dette som vektlegges som brudd på loven og som tilsier at hun kan utvises, forklarer advokaten.

Christine Roca, fungerende direktør i brukertjenesten Kontroll hos UDI, sier til Dagsavisen at det foreligger grovt brudd på utlendingsloven i denne saken. 

–  Forvaltningspraksis tilsier da i utgangspunktet utvisning med innreiseforbud i to år, og i denne saken kom vi til at det ikke er en uforholdsmessig reaksjon, sier hun til avisen.

TV 2 har vært i kontakt med UDI, som henviser til svarene de ga Dagsavisen. 

– Hva er poenget?

Utvisningsvedtaket fra UDI kom etter at Sara Valieva selv gikk til UDI i 2021, for å rette opp i informasjonen foreldrene hadde gitt feil, i et håp om å få papirer og rettigheter på plass. 

– Det eneste UDI hørte da var at vi hadde løyet og at vi derfor har kommet på feil grunnlag. 

Familien Valieva har visst at de har bodd i Norge med begrenset oppholdstillatelse siden 2001. Det resulterte i et liv uten noen form for identifikasjon. 

– Det vi hadde framlagt var jo ikke riktig. Vi kunne ikke fortsette å leve sånn, jeg måtte prøve å finne en løsning med den informasjonen jeg hadde, fortsetter hun. 

Men hun sier at sannheten er at hun den dag i dag fortsatt ikke vet hele historien, og forsøket på å rette det opp, skulle slå tilbake. 

– Hvordan la du det fram for UDI da? 

– Jeg måtte bare fortelle dem hva jeg hadde hørt fra mine foreldre. Og de fortalte meg at vi var russiske statsborgere. 

Men det stemte ikke. 

Tre år senere får hun et utvisningsvedtak. 

 Mathias Moen / TV 2
HÅPEFULLE: Tanken på at Sara Valieva kanskje blir utvist fra Norge, er en tanke familien har skjøvet fra seg. De holder i håpet om at vedtaket blir omgjort. Foto: Mathias Moen / TV 2

Advokat Ferati mener det er flere grunner til at småbarnsmoren ikke skal utvises fra Norge.

– For det første ble Sara satt i denne situasjonen av noen andre, da hun var tre år gammel. Og konsekvensene av denne utvisningen vil ikke bare gå utover henne, men også en to måneder gammel baby og ektemannen.

Samtidig mener hun straffen virker meningsløs, da hun kan komme tilbake igjen om to år, og må da reetablere seg på nytt. 

– Hva er poenget? Hva er det samfunnet vinner på denne reaksjonen? 

Tar ikke hensyn 

Argumenter med at Valieva kun var tre år gammel da hun kom til Norge og at det var foreldrene som oppga feil informasjon, tar ikke UDI hensyn til. 

De forteller til Dagsavisen at hun nå er voksen og at saken derfor vil bli vurdert deretter. 

I et brev til Valieva skriver de også at barnets far og barnet er norsk statsborger. Barnets far har fast jobb og egen bolig, som tyder på at barnet vil få en forsvarlig omsorgssituasjonen, selv uten mor til stede. 

– Vår oppgave er å sørge for en forsvarlig saksbehandling, og det mener vi også vi har gjort i denne saken. Vi forholder oss til lov og forvaltningspraksis, men det betyr ikke at advokater og andre ikke kan være uenige, sier Roca til slutt.

Barnets beste

Advokat Anela Ferati forteller at det nå arbeides med en lovendring hvor praksisen i slike utvisningssaker skal myknes opp og at justisdepartementet har sagt at slike saker skal stilles til bero. 

– Lignende saker blir derfor satt på pause, til dette arbeidet er ferdig, sier hun. 

Den nye lovendringen skal legge opp til at man ikke skal utvise foreldre som har brutt utlendingsloven, men heller ilegge dem andre reaksjoner. 

– For eksempel at de må vente lenger på å få permanent opphold, forklarer Ferati. 

Advokaten mener det samme burde gjelde i sakene til Zana Amini og Sara Valieva.

Småbarnsforeldrene har lest flere saker UDI har behandlet de siste årene og mener UDI ikke opprettholder det de sier med at alle skal behandles likt. 

– Det føles ut som en lotto-trekning, om du får opphold eller ikke. 

Hele svangerskapet og barseltiden har gått til å bekymre seg for hva som vil skje videre. Og uten identifikasjonspapirer er det også usikkert hvilket land som vil ta imot småbarnsmoren. 

 Mathias Moen / TV 2
FAR: Zana Amini er redd for hva som kan skje med familien og konsekvensene det vil ha for datteren hans på to måneder. Foto: Mathias Moen / TV 2

Amini orker ikke tanken på at hans familie kan splittes om kort tid. 

– Jeg kan ikke tenke på at hun blir utvist. Det går ikke. I vedtaket til UDI legger de det fram at de skal ta hensyn til barnets beste, men det gjør de ikke, sier småbarnsfaren frustrert. 

– Det vi står i nå er et mareritt, avslutter han.

Read Entire Article