«Klarer du å spise så masse?»
«Oi, så stor porsjon!»
«Du kommer til å bli diger!»
«Nei, så tjukk du har blitt …»
Til sommeren venter Camilla Sagen og samboeren Markus Botten deres første barn – og endringene i kroppen hennes har ikke gått ubemerket hen.

– Kjipt
Da hun fikk den gledelige nyheten hos jordmoren, var hun spent på hvordan hun ville reagere på endringene i kroppen.
– Når du i tillegg har «isjias», klær som ikke passer og hormoner som løper løpsk, så oppleves det veldig kjipt når noen synger «Nei, så tjukk du har blitt», sier 33-åringen til TV 2.

Avslører kjønnet på babyen
Hun forteller om bemerkninger og spørsmål hun har fått under måltider som har gått inn på henne.
– Jeg er skikkelig glad i magen min, og føler jeg har et sunt kosthold som sikrer at barnet mitt og jeg skal ha det bra, sier Camilla Sagen.
– Ingen trenger å legge seg opp i hva jeg spiser bortsett fra fagfolk, fortsetter hun.
«Du har fått skikkelig fødefjes»
En som kjenner seg godt igjen i Sagens erfaringer er tidligere kollega Lise Marit Syftestad (31). Nylig hadde hun en kronikk på trykk i VG med tittelen «Nå kan du vel ikkje bli større?».
«Ikkje kommenter gravides kropp. Er det så mykje å be om?» spurte Syftestad i kronikken.
Det er fem måneder siden Syftestad fødte sitt første barn, sønnen Sebastian. Ennå husker hun kommentarene hun fikk mens hun gikk gravid, og som skapte en bismak til noe som egentlig bare skulle være fint.

– Det er veldig synd, for jeg elsket å gå gravid. Jeg fikk respekt for alt det kvinnekroppen kan få til. Den fortjener ikke disse dumme, ignorante kommentarene, sier Syftestad til TV 2.
De rundt henne spurte om det var vanlig å være så stor når man var så få måneder på vei.
«Nå kan du vel ikke bli større?»
«Det må vel være tvillinger, det der?»
Noen uker før fødsel fikk hun en kommentar på sosiale medier som stakk.
«Du har fått skikkelig fødefjes».
– Jeg ble skikkelig lei meg, men skjønte ikke helt hva det skulle bety. Jeg spurte vedkommende hva hen mente med det og fikk til svar at jeg hadde «veldig stor nese, veldig hovne lepper og masse vann i ansiktet».

Bemerkningen fikk 31-åringen til å bryte ut i gråt.
– Jeg skjønner ikke at folk ikke forstår at sånne kommentarer er sårende.
Står over porsjon nummer to
Begge har prøvd å ta opp problemet i omgangskretsene sine. Responsen var imidlertid ikke den de håpet på.

– Jeg har fått høre at jeg er hårsår og at «det ikke var ment sånn». Folk har også sagt at de ikke ville reagert på en sånn kommentar, sier Camilla Sagen.
33-åringen forteller at kommentarene rundt matinntaket hennes iblant har ført til at hun har droppet å ta en ekstra porsjon. Å spise rundt folk føles litt vanskeligere enn før, sier hun.
– Det er noe i meg som tar seg nær av det. Ingen ville kommentert det om jeg la på meg ti kilo, men så fort det er på grunn av en baby i magen, så er du fritt vilt.
En annen ting Sagen har luftet med samboeren sin er følgende:
– Hvis folk kaller meg tjukk halvveis i svangerskapet, hva vil de kalle meg og se på meg som når jeg er høygravid?
– Sårbar periode
Politisk leder og jordmor i Den norske jordmorforening, Lena Henriksen, trekker frem at slike kommentarer kan påvirke en som allerede er i en ny og annerledes periode av livet:

– Det er klart at man er i en sårbar periode når man er gravid. Man har så mange tanker om endringer i kroppen – og man har alt foran seg. Og er det den første graviditeten så er det mye nytt, forteller hun til TV 2.
Henriksen forteller at hun har inntrykket av at det er mer normalisert å kommentere kroppene til gravide kvinner – kontra noen som ikke er det.
– Det er «fritt frem». Men jeg tror også at folk ikke vet bedre. Man vil ikke kommentere vekten til en kvinne, men når en er gravid så kommenterer man det. Jeg tror ikke man gjør det for å være ondskapsfull – men man kommenterer jo utseendet til noen. Hvorfor skal man det? Det er jo ingen hensikt bak det.
Jordmødrene som får høre de historiene, snakker med kvinnene som opplever det – og hjelper dem med å skyve fokuset på noe annet.
– Det er heller mye fokus på endringene i kroppen og hvorfor det skjer, og heller de helsefremmende sidene.
Takknemlig for det kroppen har gjort
Lise Marit Syftestad har fått høre at kommentarene «kun var ment godt».
– Jeg føler at folk bare har tenkt at jeg var hormonell, sier hun.
Tilbakemeldingene Syftestad har fått etter VG-kronikken har vært mange. Flere har skrevet til henne om lignende erfaringer. Det overrasket henne.

– Jeg trodde jeg var litt alene om det, men det viser bare at den typen kommentarer er veldig vanlig. Og at veldig mange blir såret av dem.
Når folk hele tiden føler at de står fritt til å kommentere absolutt alt ved deg, påvirker det opplevelsen rundt graviditet, sier Syftestad.
Tiden etter at hun fikk barn beskriver hun imidlertid som veldig fin.

– Jeg koser meg. Jeg er takknemlig for det kroppen min har gjort.
Hun beskriver en krevende fødsel som startet med en igangsetting. Tre dager tok det til sammen. I tillegg gikk hun gravid to uker på overtid.
– Det er helt vilt hva kroppen min har vært igjennom, avslutter Syftestad.
Til orientering: Camilla Sagen jobber i God morgen Norge i likhet med journalistene som har medvirket i denne saken. Lise Marit Syftestad har tidligere hatt en vikarstilling i samme redaksjon. Det er blitt tatt redaksjonelle vurderinger i forkant av denne artikkelen.