Trygt for friske kvinner å føde hjemme

1 month ago 28



Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens innlegg. Foto: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Publisert: 08.08.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Professor Dag Bratlid fortsetter diskusjonen om tryggheten ved hjemmefødsler. Han viser til en beskrivende studie med grundig gjennomgang av overflytting til sykehus i forbindelse med hjemmefødsel. I 3,8 prosent av fødslene (ikke 12 prosent, slik Bratlid hevder) var overflyttingene potensielt akutte. Studien gir nyttig informasjon om sannsynligheten for å bli overflyttet ved planlagt hjemmefødsel.

Når man vil finne ut risiko ved å føde hjemme, må man lese studier som sammenligner hjemmefødsler med sykehusfødsler. Resultatene er tydelige. Friske kvinner som planla hjemmefødsel, hadde færre komplikasjoner og inngrep enn friske kvinner som fødte på sykehus. Det var ingen forskjeller i dødelighet eller sykelighet hos de nyfødte.

Dersom Bratlid ikke tror på disse resultatene, bør han gjøre en ny systematisk oversikt og publisere den. Om han kommer frem til andre resultater, kan vi ta diskusjonen på nytt. I dag har vi ikke noe grunnlag for å fraråde hjemmefødsel når forholdene ligger til rette for det.

Ellen Blix

Professor i jordmorfag, Oslo Met

Read Entire Article