Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO tror USA har gjort et utvalg av land som rammes av den varslede tollbonanzaen neste uke.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Kortversjonen
- Onsdag 2. april skal USA innføre gjensidige toller land for land, for å bekjempe det president Donald Trump mener er urettferdig handelspraksis mot landet.
- Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO tror USA vil innføre toller mot et utvalg av de landene USA har størst handelsunderskudd mot.
- Norge har relativt balansert handel med USA og kan potensielt slippe unna enn toll neste uke, tror Nupi-forsker Arne Melchior.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Onsdag 2. april har USAs president Donald Trump varslet omfattende grep mot det han mener er urettferdig handelspraksis overfor USA.
Han har varslet gjensidige toller, land for land. Tollen skal samsvare med de ulike landenes handelsrestriksjoner mot USA.
Det er usikkert hvilket nivå tollene skal ligge på, og om Norge får toll.
– Vi vet ikke om de har gått gjennom alle land i verden. Mest sannsynlig har de gjort et utvalg, og i hvert fall fått med de landene som USA har størst underskudd mot, det noen har kalt The Dirty Fifteen, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO til E24.
– Norge er ikke blant dem, men ifølge amerikanske tall har de underskudd også mot oss, selv om SSBs tall viser det motsatte, sier Dørum.
Finansminister Scott Bessent skal ha antydet at neste ukes toller kan bli mindre omfattende enn tidligere antatt, og rette seg mot de 15 prosentene av verdens land som står for de største andelene av USAs handelsunderskudd, ifølge NBC.
Noen av dem USA har størst handelsunderskudd mot er Kina, Mexico, Vietnam, Irland, Tyskland, Taiwan, Japan og Sør-Korea.
Les på E24+
2. april kan bli børsenes D-dag
Trumps gjensidige toller
Det var i midten av februar at Trump kunngjorde at han ville innføre omfattende gjensidige toller, som skal innføres land for land.
Trump har beordret finansdepartementet og næringsdepartementet i USA om å lage en plan for hvordan de gjensidige tollene kan se ut.
Det vil trolig ta tid å gjennomgå alle lands handelshindringer mot USA, inkludert ulike tollsatser på tusener eller kanskje millioner av varer.
– Jeg tror det er nesten utenkelig at de allerede nå kan ha gjort en full gjennomgang og forberedt detaljert respons på det de mener er urimelig fra andre land, sier Dørum.
– Den tilnærmingen Trump har hatt til nå tyder ikke på at det gjøres grundige og raffinerte analyser. Kommer det noe massivt til uken, må det nok være relativt enkelt.
I februar sa Trump at de nye tollene ikke bare skulle basere seg på ulike lands toller mot USA, men også andre handelshindringer eller om landene hadde innført merverdiavgift (moms), noe Norge og mange andre land har.
Det er usikkert om disse faktorene vil påvirke tollene som kommer.
– Det blir spekulasjoner, sier Dørum.
– Klemt mellom USA og Kina
– Det er rykter, og det er veldig usikkert hva som kommer, sier seniorforsker Arne Melchior ved Norsk utenrikspolitisk institutt.
Han peker på at det er mange asiatiske land på listen over de landene med størst handelsoverskudd mot USA.
– Det blir viktig for verdensøkonomien hvordan dette slår ut, sier han.
– Mange land er klemt mellom USA og Kina. Sørøst-Asia utenom Kina er jo større enn Kina på mange industriområder, men er i tillegg tett sammenvevd med Kina, sier han.
Han påpeker at mange deler og komponenter krysser grenser, og at toller kan skape komplikasjoner for mange verdikjeder.
– Så er spørsmålet om Trump bare er ondsinnet og vil ha toll på alle land, eller om det kan ligge en forhandlingstaktikk bak. Det vet vi ikke, sier han.
– Har Trump en skjult geopolitisk agenda for Asia, kan han for eksempel gi noen land unntak fra biltollen, noe som vil være en veldig stor fordel for disse landene, sier Melchior.
– Er nok ikke på svartelisten
Også Melchior tror at Trump kan skalere ned de gjensidige tollene, slik at de omfatter færre land enn tidligere antatt.
– Amerikanerne vil jo innse at det blir vanskelig å ha prosesser gående med mer enn 100 land samtidig. Det er godt mulig at de vil fokusere på noen land hvor USA har høye handelsunderskudd. Jeg forventer ikke at dette vil gjelde alle land samtidig, sier han.
– Må Norge være forberedt på å bli rammet av toll?
– Vi er nok ikke på svartelisten når det gjelder gjengjeldelsestollen, siden vi har relativt balansert handel med USA, sier Melchior.
– Kan være utsatt
Dørum utelukker ikke at Norge kan rammes av amerikansk importtoll fra 2. april, men har ikke hørt noe ennå.
– Jeg har ikke sett at vi har fått noen signaler. Ifølge amerikanske tall har vi overskudd mot USA, så vi kan være utsatt, sier han.
Han tror norske myndigheter har dialog med USA for å prøve å unngå handelshindringer. Men det aller viktigste er å unngå at Norge rammes hvis det kommer eventuelle mottiltak fra EU på sikt, mener han.
– Den store bekymringen er hvis EU iverksetter beskyttelsestiltak og Norge havner på utsiden av en eventuell tollmur inn til EU.
Trumps tollgrep så langt
Fra før har Trump innført toll på stål og aluminium og økt tollen mot Kina.
Samtidig med de nye tollene 2. april skal USAs tidligere kunngjorte toll mot Canada og Mexico tre i kraft, etter en tidligere utsettelse.
Trump har også varslet 25 prosent toll mot EU, men har ikke tidfestet den.
I tillegg har Trump varslet 25 prosent toll på all bilimport til USA, og toll på land som importerer olje og gass fra Venezuela.
Ifølge flere medier vurderer han også toll på databrikker og medisiner, men dette er ikke varslet ennå.