Flere av de største KI-modellene ser alle ut til å foreslå Trumps tollformel.
Publisert: 03.04.2025 22:18
Kortversjonen
- Donald Trumps tollpakke har ført til blodrøde tall på børsene.
- Flere av de største KI-modellene foreslår å bruke akkurat den modellen Trump-administrasjonen ser ut til å ha benyttet seg av.
- Trump-administrasjonen forsvarer tollpakken, mens økonomer og aksjemarkedet reagerer negativt.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Det er et døgn siden Donald Trump kunngjorde tollpakken som skapte kaos over hele verden. Aksjemarkedene stupte. Politikere verden over ristet på hodet. Til og med enkelte av Trumps partifeller steilet.
Enkelte land fikk absurd høye tollsatsertollsatserAvgifter som legges på varer som importeres til et land. Disse avgiftene kan variere avhengig av varens type og opprinnelsesland.. Trump innførte også en grunnleggende toll på 10 prosent på alle importvarer. Dette rammet også ubebodde øyer. For å komme frem til disse tallene ser det ut som at Trumps tallknusere har brukt en forenklet beregningsmetode, skriver teknologinettstedet The Verge.
En av de første som forklarte tollsatsene, var økonomen James Surowiecki.
Surowiecki, som tidligere har kommentert økonomi for The New Yorker og skrevet boken «The Wisdom of Crowds», fant ut at det var mulig å gjenskape hver enkelt sats ved å ta et lands handelsunderskuddhandelsunderskuddNår et land importerer mer varer og tjenester enn det eksporterer, resulterer det i et handelsunderskudd. Dette betyr at landet bruker mer penger på utenlandske varer enn det tjener på å selge sine egne varer til utlandet. med USA og dele det med landets totale eksport til USA, for deretter å halvere tallet. Da fikk Surowiecki tollsatsen Trump la frem torsdag.
Under talen i Rosehagen torsdag sa Trump at han var «snill» som delte tollsatsene i to.
Det hvite hus har avvist dette. De svarte med å legge ut formelen de hevder å ha brukt.
Flere nettsteder, deriblant Politico, har påpekt at formelen ser ut som en sminket versjon av Surowieckis metode.
Spørsmålet mange stiller seg, er hvorfor Trump-administrasjonen har valgt å bruke denne tilnærmingen. Nettstedet The Verge peker på at det kan virke som at Trumps folk har spurt KI.
Spurte Trumps team Musks chatbot?
De skriver at hvis man spør ChatGPT, Gemini, Claude og Grok om en «enkel» måte å løse handelsunderskudd på – og «skape rettferdig konkurranse» – så får man formelen: underskudd delt på eksport.
The Verge har spurt alle chatbotene. Alle fire foreslo – med noen variasjoner – den samme formelen. Aftenposten har gjort den samme øvelsen og fått de samme svarene. Svaret vi fikk fra KI-modellenKI-modellenKunstig intelligens-modeller, som er dataprogrammer designet for å utføre oppgaver som vanligvis krever menneskelig intelligens, som å forstå språk, lære av data og ta beslutninger. Grok – Elon Musks chatbot – var identisk med formelen Det hvite hus har lagt frem.
ChatGPT trakk frem at modellen er enkel å forstå og regne ut, men advarte mot å bruke den:
«Dette er en svært forenklet modell, og det anbefales ikke å bruke den i faktisk politikkutforming.»
Det kan være at alle disse chatbotene har de samme ideene fordi de er en del av deres treningsdata, selv om de ikke oppgir noen tekster som kilde til løsningen. Hvorvidt Trumps tollteam faktisk har brukt KI for å komme frem til tollsatsene, er ikke kjent.
Sprøtt og meningsløst
Det som imidlertid er klart, er at Trumps regnestykke blir møtt med frustrasjon, undring og bekymring. The Financial Times har blant annet skrevet at regnemetoden er sprø og helt meningsløs.
Ola H. Grytten, professor ved Norges Handelshøyskole, sier at den ikke sier noe om hvordan andre lands tollsatser er. Han forstår blant annet ikke hvordan USA har kommet frem til at Norge har handelshindringerhandelshindringerDette er tiltak eller regler som gjør det vanskeligere, dyrere eller mindre ønskelig å handle varer og tjenester mellom land. Et eksempel kan være hvis Norge importerer klær fra Kina og legger 25 prosent toll på dem, blir de dyrere for norske forbrukere. Det kan igjen være med på å beskytte norske klesprodusenter, men begrense handelen. på 30 prosent mot USA. Dette tallet er inkludert «valutamanipulasjon og handelshindringer», ifølge Det hvite hus. Blant hindringene som listes opp, er moms.
Børsene var heller ikke nådige. På Wall Street var det kraftig fall. Apple-akjen var blant dem som stupte.
Klokken 22.00 norsk tid, da børsene i New York stengte, hadde de tre ledende indeksene falt kraftig:
- Dow Jones falt 3,98 prosent.
- S&P 500-indeksen gikk ned 4,84 prosent.
- Nasdaq stupte 5,97 prosent.
Det var den verste børsdagen siden koronautbruddet i mars 2020. Torsdag reiste Trump til Florida, slik han ofte gjør før helgen, men han tok seg tid til å svare på spørsmål om hvordan han syntes markedet reagerte på tollpakken:
– Jeg synes det går veldig bra, svarte Trump.