For første gang kan Oslo-folket kose seg med alkohol til frokosten på utesteder i sentrum. – Det går mest i mimosa og prosecco sier bartender Patrik Hammerås.
Publisert: 17.05.2025 10:35 | Oppdatert: 17.05.2025 10:51
– Er kaffemaskinen varm nå?
Klokken nærmer seg halv ti og bartenderen har vært så opptatt med å servere prosecco og mimosa, at han glemte hele kaffemaskinen.
Gjesten på Proud Mary, pub, feststed og nå også et sted å starte 17. mai-dagen på, får kaffen sin og rusler tilbake til gjengen som koser seg med eggerøre, salat, brød og prosecco. Alt hva en vanlig 17. mai-frokost skal inneholde.
Slipper kaoset hjemme
– Det er deilig å slippe kaoset med frokost hjemme, sier Annelie Wensel og mannen hennes, Stian Wensel, nikker samtykkende.
– Ahh, du lager jo bare eggerøren, så det er ikke noe kaos for deg, ler hun mot ham.
De har tatt med seg vennene sine og benytter seg av den nye muligheten til å ta 17. mai-frokosten ute. 30. april vedtok Oslo bystyre at byens restauranter og barer får lov å servere alkohol fra klokken 08.00 på 17. mai.
Kunne vurdert det uten alkohol
Kritikken om vedtaket har haglet, om at flatfylla starter for tidlig, at dette er barnas dag og at det ikke er nødvendig med servering fra klokken åtte. Tidligere har det ikke vært lov å servere alkohol før klokken 12 på nasjonaldagen.
– Jeg tror vi kommer til å drikke mindre her enn hjemme, sier Annelie og igjen nikker mannen hennes samtykkende og legger til:
– Alle har jo med seg en flaske, og det må jo drikkes opp før vi kan dra videre.
Det var den endrede skjenkelovgivningen som førte til at de droppet frokost hjemme, men nå mener de at de fint kunne ha gjort dette også uten alkoholen.
– Vi tenkte ikke på at det var en mulighet å gå ut før, sier hun og legger til:
– Dette er en veldig lang dag, så bare det å ikke lage alt hjemme, er deilig, sier Annelie.
Det er venninnene Madina Kairova og Sunniva Nygård Hansen også enig i. De skulle i utgangspunktet møtes hjemme hos Kairova til frokost. Nå synes hun det var veldig fint å slippe kaoset med matlaging og pynting kvelden før og på morgenen.
Begge to skal videre på andre arrangementer, det blir korsang, grilling, hagefest, før Eurovision-fest avrunder dagen.
– Nå kunne jeg glede meg ekstra til dagen – uten noe stress, sier Kairova og tar en mimosa-skål med venninnen.
Da Aftenposten var innom baren, var den langt fra full. Selv om bartenderen synes det var en stressende start på dagen.
Skomaker-bartender
Faktisk så rolig at bartenderen rekker å reparere en bunadssko for en av gjestene.
– Vi gjør alt for gjestene, sier Patrik Hammerås og fyller på med lim på sålen.
– Klem her, sier han til sjefen Henrik Kullerud Larsen og går over til mimosa-laging igjen.
Dyre formiddagstimer
– Vi tar denne formiddagen som læring. Uansett kommer vi ikke til å tjene penger på disse timene, sier han.
Men resten av dagen er annerledes. Det blir full fart fra i 12-tiden, regner han med. Og kvelden avsluttes med Eurovisionfest.
I utgangspunktet skulle baren være åpen fra 12–03. Med tre timer ekstra, sprenger det enhver vaktplan for de ansatte. Nå må ekstra folk leies inn til de tidlige timene, det blir overtid og i tillegg skal de ansatte ha helligdagstillegg.
– Vi tenkte også at dette kunne være noe for turistene, som har hørt om fenomenet, om 17. mai og har lyst til å få en opplevelse av hva det kan være, sier han og ser seg rundt.
Da Aftenposten var på besøk, var det ingen turister innom, men fra baren kommer det et tydelig popp fra åpningen av en flaske med bobler.
Til info: Oslo er ikke den eneste byen med tidlig skjenking på 17. mai. I fjor sommer vedtok Bergen bystyre å åpne for skjenking fra klokken 06 på 17. mai. Vanligvis starter skjenkingen klokken 12 på vanlige søndager og helligdager.