Harvard University får ikke lenger ta imot internasjonale studenter etter at Trump-administrasjonen trakk universitetets sertifisering til å delta i det føderale student- og utvekslingsprogrammet.
Universitetet mener beslutningen er ulovlig, og går nå til sak mot amerikanske myndigheter.
Den tidligere Harvard-professoren Robert Reich kaller beslutningen en «ildfull kampanje» mot amerikansk akademia.
– Vi er i dypt inne i autoritært, fascistisk territorium , skriver Reich, som lenge har vært en kritisk stemme mot Donald Trump i den offentlige debatten.

Han advarer om at USA risikerer å miste verdifulle internasjonale talenter og trekker historiske paralleller.
– Slaveeiere forbød slavene å lese, nazistene brant bøker, og nå ser vi lignende forsøk på å kneble kunnskap. Uvitenhet er tyranniets tjener, skriver Reich.
Reich påpeker at tyranner opp gjennom historien har sett på kunnskap som en trussel.
– Dette er Trumps største «fuck you» til høyere utdanning og til resten av verden, skriver han på Substack.
Hva handler denne konflikten om?
Offisielt begrunner Trump-administrasjonen at vedtaket mot Harvard skyldes universitetets manglende innsats for å bekjempe antisemittisme på campus.
Det har vært omfattende propalestinske protester både på Harvard og andre prestisjeuniversiteter i USA det siste året.

Trump-administrasjonen hevder at universitetet har tillatt et «usikkert miljø» for jødiske studenter og beskylder det for å «fremme vold og antisemittisme» i forbindelse med disse protestene.
– Brukes som påskudd
– Uavhengige rapporter har riktignok vist at jødiske studenter har hatt grunn til å føle seg trakassert, men dette kunne blitt håndtert på en måte som ikke går inn og begrenser skolenes akademiske frihet, sier TV 2s USA-kommentator Eirik Bergesen.
Han mener Trump bruker antisemittisme som et påskudd.
– Det vi ser her er Trump som ønsker makt, sier Bergesen, og legger til at dette er et grep som går rett inn i kulturkrigen som utspilles i USA, og at det er uten tvil, er populært i Trump-leiren.
Også USA-ekspert og førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet, Hilmar Mjelde, mener det ligger dypere motiver bak Harvard-beslutningen.
En bredere strategi
– I realiteten handler dette mer om at Trump ser Harvard som en politisk og ideologisk motstander av både ham selv personlig og hans politiske bevegelse, sier Mjelde til TV 2.

Ifølge Mjelde er ikke Trumps handlinger rettet mot Harvard en isolert hendelse, men speiler en bredere strategi.
– For trumpistene er Harvard symbolet på venstresidens ledende stilling innen samfunnets kjerneinstitusjoner, som akademia, media og kulturlivet. De er et symbol på den samfunnseliten Trump ønsker å knuse, forklarer han.
Vedtaket innebærer at ingen nye internasjonale studenter kan tas opp ved Harvard. I tillegg må rundt 6800 utenlandske studenter som allerede går på universitetet, enten bytte til et annet lærested eller risikere å miste sin lovlige oppholdsstatus i USA.
– Gjør USA til et autokrati
Han mener også at vedtaket mot Harvard kan få store og uheldige konsekvenser for USA.
– Trump bryter dels ned universitetssektoren, som har vært et av USAs store fortrinn i verden. Det kommer til å svekke hele utdanningssystemet og gjøre USA fattigere kunnskapsmessig, intellektuelt, økonomisk og kulturelt.
Ifølge Mjelde er Harvards situasjon del av en større tendens under Trump:
– Trump gjør USA til et autokrati, altså et ikke-demokratisk land. Han skjønner ikke hvordan han egentlig nedgraderer kvaliteten på hele det amerikanske samfunnet. Han tror land som Russland og Ungarn er sterkere enn USA, som er helt misforstått, sier han.
Også Bergesen mener Trump følger eksemplene til folk han åpent har idolisert, som Ungarns Viktor Orban.

– Trump-administrasjonen vil sette folk til å overvåke at undervisningen er i henhold til det Trump mener er riktig politikk. Hva blir det neste? At de fremste medieselskapene også skal ha en person fra Trump-administrasjonen som sitter og overvåker de redaksjonelle praksisene? At noen sitter inne på redaksjonsmøter og bestemmer hva som skal skrives?
– Det er akkurat sånn Viktor Orban styrer i Ungarn, sier Bergesen.
– Vold og antisemittisme
Det var sikkerhetsminister Kristi Noem som kunngjorde beslutningen torsdag.
Hun begrunner det med at Harvard angivelig «fremmer vold, antisemittisme og samarbeid med det kinesiske kommunistpartiet».

– Denne administrasjonen holder Harvard ansvarlig for å legge til rette for vold, antisemittisme, og samarbeid med det kinesiske kommunistpartiet på sitt campus, sier Noem.
– Ulovlig
– Regjeringens avgjørelse er ulovlig. Denne gjengjeldelsesbeslutningen risikerer å gjøre alvorlig skade på Harvards samfunn og vårt land, og det undergraver Harvards akademiske oppdrag og forskningsoppdrag, svarer universitetet.
Universitetet skal tidligere denne måneden ha nektet å overlevere videomateriale og annen informasjon om protestaksjoner og ytringer på campus.
Ifølge regjeringen fikk Harvard 72 timer på seg til å gi fra seg flere år med dokumentasjon, men unnlot å etterkomme kravene.
Tidligere i år fikk Columbia University kuttet føderale midler, og Trump har også truet med å fjerne Harvards skattefritak.

At Harvard tar opp kampen mot Trump-administrasjonen vil innebære enorme økonomiske tap, men Bergesen mener de gjør det likevel av åpenbart viktige prinsipielle årsaker.
Og hvis noen har råd til å ta opp denne kampen, er det nettopp Harvard som sitter på en enorm formue.
Bergesen mener at om man ikke kjemper for akademisk frihet, kan man heller ikke påberope seg å være landets og verdens fremste eliteuniversitet.
– Jeg tenker at Harvard skjønner at dette er en sak man kan dø for. Akademisk kunnskap varer evig. Så i evighetens perspektiv er det verdt det, sier han.