Statsbudsjettet i USA har gått i underskudd hvert år siden 2002. For å få ting til å gå rundt har de derfor måttet låne mye penger.
I dag er statsgjelden i USA på svimlende 36.000 milliarder dollar. Det tilsvarer mer enn 120 prosent av verdiskapningen i landet på ett år, og mer enn tre milliarder dollar per dag i renter.
Nå påstår imidlertid president Donald Trump at den reelle statsgjelden kan være lavere.
Søndag varslet Trump at det er satt i gang en etterforskning av gjeldsutbetalingene for «mulig svindel».
– Det kan være at mange av disse tingene ikke teller, at noen av tingene vi finner er svært svindelaktige. Derfor har vi kanskje mindre gjeld enn vi trodde, sa Trump, ifølge Reuters.
Utsagnene har skapt forvirring og får flere eksperter til å klø seg i hodet.
Skylder Norge 1800 milliarder
Om lag 24 prosent av den amerikanske statsgjelden er til utenlandske investorer, ifølge tall innhentet av Reuters.
En ikke ubetydelig del av gjelden er til Norge, hvor USA skylder 159 milliarder dollar – tilsvarende nesten 1800 milliarder norske kroner.
Trump utdypet ikke om det var utenlandsgjeld eller gjeld innad i USA han snakket om søndag. Sistnevnte utgjør mesteparten av statsgjelden.
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, har liten tro på at Trump kommer til å finne noe svindel i det hele tatt.
– Mitt inntrykk er at USA har kontroll på statsgjelden sin. Jeg vet ikke om jeg har hørt om noe sånt før, at et sivilisert land er blitt utsatt for svindel. Spesielt når det gjelder utenlandsgjeld er det veldig lite sannsynlig, sier han til TV 2.
![Goran Jorganovich / TV 2 Goran Jorganovich / TV 2](https://www.cdn.tv2.no/images/16832426.webp?imageId=16832426&x=0.15&y=0.00&cropw=98.32&croph=100.00&width=675&height=460)
Utsagnet er på mange måter typisk Trump, ifølge sjeføkonomen, som peker på at presidenten også har fryst bistandspenger fordi han mener det pågår «massiv svindel» i USAID.
– Er det ikke det ene, så er det det andre. Uttrykkene «svindel» og korrupsjon» brukes på helt meningsløse ting, sier Andreassen.
Trumps uttalelser kommer likevel ikke uten risiko, og konsekvensene for verdensøkonomien kan bli enorme.
– Farlig
USA-ekspert og Civita-rådgiver Eirik Løkke understreker at det ikke er helt tydelig hva Trump faktisk mener.
– Men han antyder jo da at en del av den gjelden rett og slett er svindel og dernest da at det ikke gjelder, sier han til TV 2.
– Kan dette tyde på at han vil prøve å snike seg unna den store internasjonale gjelden som USA har opparbeidet seg?
– Det virker jo slik når han antyder det han antyder, for en naturlig eller rimelig tolkning av konklusjonen av det han sier, er jo at hvis det er svindel her, og gjelden ikke er reell, hvorfor i all verden skulle USA da betale?
I likhet med Andreassen har Eirik Løkke liten tro på at det amerikanske finansdepartementet ikke har orden i sysakene sine, men USA-eksperten advarer samtidig mot konsekvensene av slike Trump-utspill.
– Faren her – og den er farlig – er hvis Trump får innbilt USA, eller forsøker å innbille USA og sine velgere om at det stemmer, og at USA plutselig slutter å betale renter og bare misligholder gjelden, sier Løkke, og legger til:
– Da har det internasjonale økonomiske systemet et veldig stort problem.
![Jonas Been Henriksen / TV 2 Jonas Been Henriksen / TV 2](https://www.cdn.tv2.no/images/17444068.webp?imageId=17444068&width=978&height=551)
Kan skape panikk
USA-eksperten er likevel usikker på om Trump mener alvor denne gangen.
– I dette tilfellet tror jeg vi må se hva han faktisk gjør, og ta dette som nok et eksempel på noe Trump bare slenger ut. Fordi konsekvensene av å ikke skulle betale gjelden og forpliktelsene sine er enormt store, sier Løkke.
Det kan bidra til en alvorlig knekk i tilliten til det internasjonale og amerikanske økonomiske systemet, noe som i verste fall kan føre til kollaps.
– Faren med disse utspillene til Trump er jo at det faktum av at han bare sier noe sånt kan skape en viss panikk, eller skape reaksjoner i markedene. Men det gjenstår jo å se om markedene virkelig tror på at han mener alvor her, sier han.
– Så gal er han ikke
Det har ikke vært noen store omslag på rentemarkedet etter Trumps uttalelser søndag. Det tyder på at markedet ikke tror at USA vil slutte å nedbetale gjeld til utlandet, ifølge sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.
– Det ville ha ødelagt tilliten til USAs verdipapirer, som ville vært som å skyte seg selv i beina med hagle på kort avstand, sier han til TV 2.
Han peker på at offentlig sektor i USA aldri har hatt så store budsjettunderskudd som nå, sett i forhold til hvor godt økonomien går.
– De bruker langt mer penger enn de tjener, og er derfor avhengige av å låne av andre. Jeg tror ikke Trump ville ha ødelagt for tilliten til den amerikanske statsgjelden. Så gal er han ikke, sier sjeføkonomen.