Trump er en trussel mot Europa

1 week ago 13



Vesten trenger en amerikansk president som kan si «vi», ikke bare «jeg». Særlig i spørsmål om krig og fred.

Ukrainakrigen hadde aldri brutt ut hvis Donald Trump var president. Ifølge Trump. Foto: Matt Slocum / AP

Publisert: 11.09.2024 21:02

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Demokraten Kamala Harris vant natt til onsdag den viktige TV-debatten mot republikaneren Donald Trump. Men Trump kan fortsatt vinne presidentvalget i USA. Det er dypt bekymringsfullt, ikke minst for europeere som har en storkrig å hanskes med i nabolaget.

– Vil du at Ukraina skal vinne krigen? spurte ABCs debattleder David Muir.

Ikke bare én gang, men to. Trump var ikke i stand til å svare ja på dette. Han klarte heller ikke å si et ord om at Vestens demokratier må stå sammen mot et Russland som nå på tredje året fører en grovt folkerettsstridig angrepskrig mot et naboland.

Trump sa bare at han vil ha slutt på krigen, og at han skal klare å fikse det på noen timer, faktisk også før han er på plass i Det hvite hus. For han kjenner både Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj veldig godt. Planen er å ringe dem, først den ene, så den andre, og så bringe dem sammen til en avtale.

Alt diplomati, alt som pågår av politiske og militære rådslagninger mellom allierte, er noe Trump knapt forholder seg til. Det virker lite betryggende. Trump stoler i stedet på sine egne, rent personlige evner til å fikse fred – i samarbeid med den ene europeiske statslederen som han i debatten fant å ville fremheve som tøff, smart og respektert: Ungarns statsminister Viktor Orban, den fremste urokråken og det nærmeste man kommer en Putin-støttespiller i EU.

Orban er en bremsekloss i våpenhjelpen til Ukraina og sanksjonspolitikken mot Russland. Orban hyller til gjengjeld Donald Trump som «den mest fryktede og respekterte lederen i verden», i hvert fall hvis Trump fikk sitert Orban riktig på dette.

Alt gikk ikke galt i de fire årene da Trump var president. Han startet ingen kriger. Han gjorde rett i å kreve større bidrag fra europeiske land til Nato. Kritikken hans mot gassrørledningen Nord Stream 2 fra Russland til Tyskland var på sin plass. Ledningen ville ha høynet europeisk avhengighet av russisk energi.

Trump hadde selvsagt også rett i noe han hamret inn i debatten mot Harris: De meningsløse tapene av menneskeliv i Ukraina må ta slutt. Men krigen må avsluttes på en måte som redder Ukraina som fri og selvstendig stat – og som ivaretar helt grunnleggende regler for hvordan land kan oppføre seg mot andre.

Europa trenger en amerikansk president som er i stand til å si «vi» i stedet for bare «jeg». Europa trenger et USA som ser verdien av et tett og fortrolig samarbeid over Atlanterhavet, til forsvar for demokratiene og en regelbasert verdensorden.

Kamala Harris er her tydelig på sporet. Trump er det ikke.

Read Entire Article