Mens president Donald Trump og amerikanere flest feiret nasjonaldagen fredag 4 juli, ble åtte migranter tvunget om bord i et fly på siste etappe til Juba i Sør-Sudan.
Personene er ulovlige migranter fra Cuba, Laos, Mexico, Myanmar, Sør Sudan og Vietnam, skriver Al Jazeera.
Et land USA advarer mot
Sør-Sudan er et land som utenriksdepartementet i USA advarer alle amerikanere mot å reise til.
Årsaken er faren for å bli utsatt for «kriminalitet, kidnappinger og offer for væpnet konflikt» ifølge amerikanske myndigheter.
Det pågår en borgerkrigslignende situasjon i Sør Sudan med flere opprørsgrupper innblandet.
Åtte migranter er sendt fra USA til Sør Sudan, et land amerikansk UD advarer folk mot å reise til. Bildet viser opprørssoldater i området Leer og er tatt 11. april i 2017.
Foto: AFPSituasjonen i Sør-Sudan er svært ustabil og alvorlig, sier NRKs korrespondent i Afrika, Vegard Tjørhom, som har besøkt landet flere ganger.
– Et land i oppløsning
– Dette er et land i full oppløsning uten noen som helst evne til å ta mot folk, og langt mindre alvorlig kriminelle fra andre kanter av verden.
– Vi kan jo lure på hvem i Sør-Sudan som får penger for at dette skal skje.
Afrika korrespondent Vegard Tjørhom.
Foto: NRK– Det hører også med til historien at Trumps store kutt i USAID har lammet hjelpeorganisasjonene i Sør-Sudan, og rapporter forteller om dødsfall som følge av dette, sier Tjørhom.
Migrantene hadde i forkant full støtte fra dommer Randolph Ross i Washington D.C. skriver CNN.
– Det er opplagt at regjeringen ikke kan sende mennesker til et område av verden der de er i fare, som i Sør-Sudan, sier Moss.
– Enten de gjør det for å straffe dem eller for å advare framtidige migranter, er dette feil, sier dommeren.
– Strider mot grunnloven
Forsvarerne til migrantene mente deportasjonen strider mot USAs grunnlov som de mener «forbyr ondsinnet og uvanlig straff» og at «straffen rammer på ulovlig vis», skriver Al Jazeera.
– Avgjørelsen om deportasjon er svært skuffende, sier en av forsvarerne, Jennie Pasquarella, til The Guardian.
– To domstoler har nektet migrantene å bli hørt, nektet dem livsviktig beskyttelse, sier forsvareren.
– At det ender på denne måten er bare tragisk, sier hun.
Demonstrasjon mot politiets arrestasjoner av migranter i Los Angeles, 9. juni.
Foto: AFPMen en føderal domstol i Massachusetts, mente de ikke hadde myndighet til å ignorere en tidligere avgjørelse fra USAs høyesterett.
Amerikanske immigrasjonsmyndigheter satte de åtte personene på et fly på første etappe fra USA til Djibouti i mai.
Der ble migrantene innlosjert i en ombygd konteiner før de altså ble transportert videre til Juba i Sør-Sudan sist fredag.
Grønt lys fra Høyesterett
Det var 23 juni at USAs høyesterett åpnet for at Trump-administrasjonen kan fortsette å deportere migranter til andre land enn sine egne.
Dommerne opphevet en rettslig kjennelse som påla myndighetene å gi migranter som skal deporteres til såkalte «tredjeland», en «meningsfull mulighet» til å fortelle myndighetene at de risikerer tortur på det nye bestemmelsesstedet.
Rettens tre liberale dommere tok dissens i avgjørelsen.
– Lov og orden råder
Ifølge amerikanske myndigheter var de åtte dømt for alvorlige forbrytelser i USA.
Talsperson for Sikkerhetsdepartementet i USA, Tricia McLaughlin.
Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB– Lov og orden råder, skriver talsperson Tricia McLaughlin i Sikkerhetsdepartementet på X.
Immigrasjonsmyndighetene begrunner deportasjonen til Sør-Sudan med at de ikke var i stand til å returnere dem raskt til hjemlandene deres.
Donald Trumps administrasjon har lovet å deportere millioner av mennesker som oppholder seg ulovlig i USA. De siste ukene har det vært store demonstrasjoner rundt om i USA mot deporteringene.
1. juli ble det kjent at 5000 migranter skal plasseres i en stor nasjonalpark omgitt av reptiler, inkludert alligatorer. Trump hyller det nye interneringssenteret.
Publisert 06.07.2025, kl. 19.06