Tredobling av vaping blant tenåringer siden 2021

1 month ago 23



Ungdata:

14 prosent av norske tenåringer oppgir at de bruker e-sigaretter i større eller mindre grad. I 2021 var det 5 prosent.

 Nicholas.T.Ansell / NTB
TREDOBLING: Andelen unge som bruker e-sigaretter, har økt kraftig på få år. Økningen er størst blant jenter. Foto: Nicholas.T.Ansell / NTB

Publisert 12.08.2024 06:40 Sist oppdatert 16 minutter siden

Det kommer fram fra undersøkelsene i Ungdata-rapporten som NOVA presenterer på Arendalsuka mandag.

Bruken av e-sigaretter (vaping) er kun kartlagt i Ungdata de siste årene. I løpet av denne perioden har bruken økt betydelig.

Andelen som har prøvd vaping, har økt fra 16 til 30 prosent fra 2021 til 2023. Andelen som vaper daglig, har økt fra 1 til 3 prosent. Andelen som vaper av og til, har økt fra 4 til 11 prosent.

Vil at disse aldri skal få kjøpe tobakk

Den nasjonale rapporten bygger på lokale Ungdata-undersøkelser fra 2023 og 2024 med svar fra 150.000 ungdommer i ungdomsskolen og videregående skole i 210 kommuner. Det er blant annet stilt spørsmål om bruk av e-sigaretter, snus og røyk.

Som ventet

– Økningen i vaping nasjonalt er i tråd med tendensen vi så i Oslo-tallene vi fikk i fjor. Det samsvarer også med trender i andre land. Det er sånn sett ventet og noe vi ser på med bekymring, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet til NTB.

Mens vaping er blitt mer utbredt, ligger bruk av røyk og snus på samme nivå som for ti år siden.

Flere jenter enn gutter rapporterer om jevnlig bruk av vape, mens bruk av snus og røyk er vanligere blant guttene.

 Kyrre Lien / NTB
SAMME NIVÅ: Mens vaping er blitt mer utbredt, ligger bruk av røyk og snus på samme nivå som for ti år siden. Foto: Kyrre Lien / NTB

Mens vaping er mer vanlig på ungdomstrinnet, er andelen som snuser eller røyker, høyest på videregående.

Særlig snusbruken endrer seg veldig opp gjennom tenårene. Mens 1–2 prosent av elevene på 8. trinn snuser daglig eller ukentlig, er tallene på slutten av videregående 22 prosent blant guttene og 15–16 prosent blant jentene.

Mål om nikotinfri generasjon

Granlund understreker at helsemyndighetene er i gang med flere tiltak, inkludert antitobakkskampanjen «Generasjon FRI» som har vært i gang siden mai. Målet er å bidra til å forebygge og redusere tobakks- og nikotinbruk blant ungdom, i tråd med regjeringens tobakksstrategi om at de som er født i 2010 og senere skal bli en nikotinfri generasjon.

Helsedirektoratet sier de nå ser på hvilke flere tiltak som kan bidra til å nå dette målet.

Read Entire Article