Tre søkere konkurrerer om å bli sorenskriver i Sogn og Fjordane

18 hours ago 4



Sogn og Fjordane tingrett var blant de få domstolene som i praksis ikke ble berørt av domstolsreformen i 2021. Tingretten ledes i dag av sorenskriver Terje Mowatt, som har vært ved domstolen i 25 år.

I juli lyste Domstoladministrasjonen ut stillingen som hans etterfølger, med søknadsfrist 2. september. Hvor mange søkere som hadde meldt seg da er ikke kjent, men etter at fristen var utløpt, ble det besluttet å forlenge den til 16. september.

Vi ønsker flere advokater til vårt sterke fagmiljø

Tre kandidater

Nå er søkerlisten publisert, og den viser at Innstillingsrådet for dommere har tre kandidater å velge mellom: 

Den første er Bjarte Kjeldkvist Madsen. Han gikk ved nyttår av fra stilling som kommunedirektør i Austevoll kommune i Vestland fylke, men har fra tidligere mer enn 20 års erfaring som advokat. Senest som partner i det som da het Dalheim Rasmussen, og tidligere i Codex og som privatpraktiserende. Han har også vært innom Finansdepartementet, Skatteetaten og Austevoll lensmannskontor.

Den andre kandidaten er Knut Broberg. Han har vært tingrettsdommer i Sogn og Fjordane tingrett siden 2020, og var før det kommunedirektør i Flora kommune i Sogn og Fjordane. Han har i flere runder vært konstituert som tingrettsdommer i Sogn og Fjordane. Han har i tillegg lang erfaring fra påtalemyndigheten, både som politiadvokat, og som politiinspektør og leder for retts- og påtaleenheten i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Den siste søkeren er Jonny Kvistad. Han har vært tingrettsdommer i Midtre Hålogaland tingrett siden 2021, og er utdannet siviløkonom i tillegg til juristutdannelsen. Han var politiadvokat i Troms politidistrikt før han ble tingrettsdommer, og har fra tidligere erfaring som senioringeniør og kontraktsrådgiver i Jernbaneverket. Han har også vært ingeniør i Norconsult.

I tillegg er det en søker uten formell kompetanse.

Frivillig sammenslåing

Sogn og Fjordane tingrett ble opprettet allerede i 2017, som følge av en lokalt ønsket sammenslåing mellom Sogn tingrett og Fjordane tingrett. Den eneste endringen som ble gjort i domstolsreformen, var at rettskretsen ble tilført Gulen kommune fra Bergen tingrett.

Domstolen har hovedsete i Førde, samt rettssteder i Sogndal og Nordfjordeid. Den har 7,5 dømmende årsverk, og dekker 17 av de 18 kommunene i det som før het Sogn og Fjordane fylke. 

Read Entire Article