Tour de France-syklistens beste råd uansett nivå: Dette mener han er oppskrytt

1 month ago 26



Om du allerede er erfaren på sykkelveien eller bare på vei til å finne din indre sykkelløper, her er alt du trenger å vite før sykkelsesongen.

 Jonas Abrahamsen i teten av et felt under Tour de France, verdens mest prestisjefulle sykkelritt. Foto: THOMAS SAMSON / AFP / NTB
  • Bendik Berntsen, VG

    Bendik Berntsen, VG

Publisert: 21.03.2025 16:02

Vårsolen spirer og sykkelløypene tiner over vårt langstrakte land.

Endelig kan sykkelen tas ut av garasjen.

Men før du setter deg på sykkelsetet – som før øvrig skal være så høyt at beinet kan strekkes helt ut – er det en rekke ting du bør ha gjort klart først, ifølge Tour de France-syklist Jonas Abrahamsen.

Abrahamsen lister opp:

– Dette er alltid viktig å ha med i tilfelle det skulle skje noe, forteller han.

Jonas Abrahamsen (29)

Også kalt Grenlandsplogen. Sykkelproff fra Skien.

Etter hans gjennombrudd i 2023, med en imponerende 3. plass på 18. etappe i Tour de FranceTour de FranceVerdens gjeveste sykkelritt. Foregår i Frankrike., har det bare gått oppover for klatreren.

I fjor ble han første nordmann gjennom tidene til å lede klatrekonkurransen i det prestisjefulle sykkelrittet. Elleve etapper senere var han rittets første til å bære den majestetiske trøya så lenge.

 Jonas Abrahamsen kjøler seg ned etter etappe ni i Tour de France. Foto: Stephane Mahe / Reuters / NTB

Viktigst av alt er dekkene.

– Dekkene har mest å si, det er en investering som er verdt det. Der er det rullemotstanden som er viktig å se på.

Men for å sykle raskt trenger du mye mer enn bare to hjul. Når du skal finne sykkel, dress, sko, rammer og det som hører med er det én ting som gjelder mest:

AerodynamikkenAerodynamikkenMinst mulig luftmotstand., fastslår Abrahamsen.

– De nye rammene har vist seg å være gode på dette. Tøyet skal ikke være for trangt, men det skal passe godt til deg. Sykkelbuksen skal ikke lage sittesår, og setet skal også passe deg godt.

Det er imidlertid et annet verktøy Abrahamsen peker på som den lureste investeringen:

– En wattmålerwattmålerEn wattmåler er et verktøy som måler hvor mye kraft en syklist bruker når de tråkker på pedalene. danner et godt bilde av hvordan du bør styre intensiteten. Prøv deg fram!

 Markedsføringsleder Raymond Andresen Poosz poserer stolt foran deres enorme lager. Foto: Håkon Lilland

I 2006 var Håkon Lilland 19 år gammel, og som norgesmester og landslagssyklist hadde frustrasjonen toppet seg. Frustrasjonen over de høye prisene i sykkelbutikkene.

Da han skulle over i seniorklassen sa det stopp. Lilland startet heller opp Bikeshop.

19 år senere er det Norges største sykkelforretning.

Når det gjelder sykkelutstyr, er det ikke mange som har bedre oversikt enn Lilland.

– Landeveissykling var nede for noen år siden, men etterspørselen gikk opp i fjor og har økt ytterligere i år. Da er det sykler med ramme i karbonfiber og elektriske gir som gjelder, forteller han.

 På vei fra Paris til Nice mandag. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP / NTB

Men det er ikke bare på landeveiene syklene selger.

– Trenden med å sykle på fine stier og grusveier, der turen er selve målet, har bare fortsatt å øke etter pandemien. Her er det gravel-sykkelgravel-sykkelEn gravel-sykkel er en type sykkel designet for å håndtere både asfalt og grusveier, og er populær for turer i variert terreng. som er optimalt. Vekst er også å se i salget av elsykler, der trenden er batterier med større rekkevidde.

Mer konkret er det aerodynamikken og større dekk som er i vinden, ifølge Lilland.

– Må man punge ut for de beste varene?

– Nei. Du kommer langt ved å velge sykler som gir mye for pengene. For en hverdagssykkel finner du mye bra for godt under ti tusen. Skal du ha en treningssykkel må du ofte litt over, mens elsykler ligger på rundt 30 tusen.

– Sørg bare for at sykkelen er godt utstyrt, at girgruppen er Shimano Tiagra/Cues, Sram Apex eller bedre. Sjekk at hjul og bremser passer ditt bruk. Og kanskje viktigst av alt, sørg for at størrelsen og sittestilling er rett for deg og din kropp.

Å sykle skal være gøy, ikke koste en formue!

Jonas Abrahamsen

 Jonas Abrahamsen dagen før sykkelrittet Bergen–Voss 2022. Foto: Marit Hommedal / NTB

På spørsmål om de dyre prislappene i sykkelsporten, er Abrahamsen i klar tale:

– Man trenger ikke alltid det dyreste utstyret. Det kan heller komme etter hvert. 100 grams forskjell på girsystemet kan utgjøre en dobling av prisen, og det trenger ingen med mindre de kjemper om pallen i proffløp.

– Det er ingenting i veien for å kjøpe en bruktsykkel som har fungerende gir og ikke er for slitt.

Mange hjelpemidler er også høyst oppskrytt, ifølge Abrahamsen.

– I dag skal man ha tall på alt; puls, søvn og generelt hvordan kroppen fungerer ... det føler du selv!

Du har skaffet deg alt utstyret. Gjør deg klar for treningen.

Jonas Strømberg har vært lidenskapelig opptatt av sykkelsporten hele livet. Nå driver han også en sykkelbutikk på Tøyen i Oslo.

– Treningen er mye viktigere enn utstyret, konstaterer han.

Jonas Strømberg (41)

Livslang sykkelentusiast og eier av sykkelforretning i Oslo.

Men du trenger ikke mer enn 6–10 timer i uken for å se gode og raske resultater, ifølge Strømberg.

– Ønsket om å bli bedre bør trumfe alt. Sett deg noen kortsiktige og langsiktige mål for å motivere deg selv. Mengdetrening med både langturer og intervalløkter over tid er svaret.

Abrahamsen utdyper:

– Som nybegynner handler det bare om å komme seg ut på sykkelen og få godfølelsen. Start med å bygge grunnmuren, og kjenn at du klarer å gi mer og mer for hver tur.

Deretter handler det om kvaliteten på det man gjør, mer enn kvantiteten.

– For erfarne syklister handler det om å lage en struktur. Tren fire gode økter i uken. Finn en oppoverbakke som du makter og en langløype som gir deg glede. Løping eller langrenn er lurt for å få en annen belastning på muskulaturen. Styrketrening er også viktig, spesielt i starten av sesongen, forteller Abrahamsen.

Det er de store muskelgruppene som står i fokus:

– Knebøy, markløft og utfall er spesielt gode øvelser.

– Jeg har også veldig troen på å sykle til og fra jobb, det er godt både for helsen og tidsbruken, forteller Abrahamsen.

I 2018 startet Hans Flensted-Jensen sykkelgruppen Oslo Dawn Patrol.

Hans Flensted-Jensen (46)

Grunnleggeren av Oslo Dawn Patrol.

Hver tirsdag og torsdag siden har opp mot 150 syklister fra alle nivåer, og helt uten forpliktelser, syklet den samme løypen i det samme tempoet klokken 05:40. Året rundt.

– Stadig vekk kommer syklister fra andre land som har hørt om gruppen, forteller Flensted-Jensen om det åpne fellesskapet som hverken krever noe påmelding eller ferdigheter.

– Vi har en meget stor bredde, alt fra nybegynnere til semi-elite.

 «Dildonissen». Foto: Hans Flensted-Jensen

– Vi ser at stadig flere blir hekta på sykling.

Det sier rådgiver i Syklistforeningen, Ola Bustad, om utviklingen de siste årene. Han har vært leder for SykkelNorges prosjekt om å finne de beste sykkelløypene i landet.

Her er hans favorittløyper:

1 av 12Foto: Lise Åserud / NTB

– Om du virkelig vil ta steget, er det ingen vei utenom å prioritere søvn, avslapning og ernæring høyest, forteller Abrahamsen.

Mer generelt poengterer han at det mest kritiske er å få i seg mye karbohydrater under de harde øktene:

– Få i deg 100 gram karbohydrater hver time!

På løpene spiser han gelgelFerdigblandet, høykonsentrert bar med karbohydrater som gir kroppen energi på et blunk. Vanlig å spise under langvarige, intensive økter, der blodsukkeret synker til nivåer langt under normalt nivå.. Men det trenger ikke være noe annet enn det du allerede har på kjøkkenet.

– Det kan være en brødskive med syltetøy. Alt som har mye karbohydrater. Og husk saft eller sportsdrikke på flasken.

 Jonas Abrahamsen tar til seg næring under Tour de France 2023. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP / NTB

Om du sykler en tur i Nordmarka på vei til en bollepause eller i Tour de France for den gjeve gullmedaljen, er budskapet det samme.

– Det er lett å bli gira i starten, men det er også lett å ødelegge turen ved å åpne for hardt. Start kontrollert de første 20–30 minuttene. Så kan du heller øke etter hvert, oppfordrer Abrahamsen.

Allerede ved første tråkk skal du tenke på teknikken.

– Tenk på hvordan du puster og tråkker, oppfordrer Abrahamsen, som har god erfaring med ettbeinstråkkettbeinstråkkTråkk med ett bein i ett minutt, for så det andre. Da får du et inntrykk av hvilken effekt tråkket har, og hvordan du får mest mulig ut av det. Målet er å få et energieffektivt og rundt tråkk..

Og husk:

– Sett pedalklossene bak på sykkelskoen for å få brukt de store muskelgruppene.

Her gjelder også Abrahamsens favorittsetning:

– Prøv deg fram!

– Hva er din hemmelighet for å bli så god?

– Kontinuitet. Jeg fikk ikke mitt gjennombrudd før jeg var 27–28 år. Man må trene ti tusen timer for å bli god i noe, er det ikke det de sier, da?

Read Entire Article