Topphemmelige våpensystemer ble fraktet på norske skip. Mannskapet kan ha vært russisk.

2 days ago 13



Frakter russiske kapteiner våpen til Nato-øvelser? Regjeringen må vurdere innstramninger etter flere avsløringer.

Forsvaret er avhengig å frakte enorme mengder våpen og utstyr til øvelser. Under øvelsen Nordic Response trente over 20.000 norske og allierte soldater på å forsvare Norden. Her er norske soldater foran en variant av luftvernsystemet Nasams. Foto: Heiko Junge, NTB
  • Gunnar Johnsen

Publisert: 28.06.2024 22:58

Kortversjonen

Sist torsdag debatterte stortingspolitikerne bruken av russiske og kinesiske kapteiner på skip i den norske handelsflåten.

Da Frps Christian Tybring-Gjedde gikk på talerstolen, kom han med oppsiktsvekkende påstander:

– Det er også noe som kanskje er enda mer alvorlig. Det er at dette også gjelder frakt av forsvarsmateriell under NATO-øvelser, både til øvelser og under øvelser. Også Kongsbergs luftvernsystemer er blitt fraktet på skip som har russisk kaptein. Det er det rederiene som bestemmer.

Christian Tybring-Gjedde

Fremskrittspartiets talsperson i forsvarssaker

Han ønsker ikke å oppgi kilde for opplysningene, men utdyper overfor Aftenposten:

– Jeg vet at det har skjedd flere ganger. Både med russisk kaptein og russisk mannskap. At det også gjelder forsvarsmateriell laget av Kongsberg er jo helt krise. Dette er høyteknologi. Vi kan ikke la russiske kapteiner frakte norske luftvernsystemer som NasamsNasamsMobilt luftvernsystem, bakke-til-luft, utviklet av norske Kongsberg Defence and Aerospace og amerikanske Raytheon. Luftforsvaret opererer Nasams på flystasjonene Ørland og Evenes. Også Hæren i Nord-Norge bruker systemet..

Tybring-Gjedde etterlyste handling og sendte et skriftlig spørsmål til forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Og forsvarsministeren svarer at han ikke vet om russiske kapteiner frakter norsk militært utstyr:

«Jeg har ikke oversikt over hvorvidt, eller i hvilken grad, allierte land har benyttet norskregistrerte fartøyer til dette formål, og i så fall hvilken nasjonalitet mannskap og kaptein har hatt», skriver Gram i svaret.

Han erkjenner at det ikke alltid stilles krav til nasjonalitet:

«Hva angår transport av norsk militært utstyr i forbindelse med øvelsesaktivitet, blir det ved kjøp av kommersiell transportkapasitet i noen tilfeller satt krav til mannskapets nasjonalitet. Dette avhenger av lastens verdi vurdert ut fra et operativt perspektiv».

Bjørn Arild Gram

Forsvarsminister (sp)

Gram lover likevel at regjeringen skal vurdere trusler og risiko opp mot dagens praksis med dispensasjoner for bruk av utenlandske kapteiner på norske skip. Det er regjeringen uansett forpliktet til av Stortinget (se fakta nederst).

Ingen krav om statsborgerskap

Tidligere har Forsvaret stilt krav til nasjonalitet ved anbud på fraktoppdrag.

I 2020 utlyste Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) en kontrakt for strategisk sjøtransport for Natos utrykningsstyrker. Her ble det stilt krav om at:

  • Skipene skal være registrert i EU- eller Nato-land.
  • Eierne skal være basert i et EU- eller Nato-land.
  • Kaptein og høyere offiserer må være statsborgere i et EU-eller Nato-land.

To år senere utlyste Forsvaret kontrakt for sjøtransport langs norskekysten og i Europa. Leveranser til militærøvelser var ett av formålene for transporten.

Da var statsborger-kravet ikke inkludert i kravlisten.

Det fremgår av dokumenter som ligger i Doffin, en åpen database for offentlige anskaffelser.

Utlysningen skjedde 14. februar 2022. Kontrakt skulle undertegnes i løpet av våren. 24. februar det året startet Russlands storinvasjon av Ukraina.

– De har vært for slappe

Tybring-Gjedde mener svaret fra Gram viser at regjeringen ikke har tatt inn over seg alvoret ved bruk av mannskap fra land som er definert som sikkerhetstrusler mot Norge.

– Først og fremst viser det at de ikke har kontroll. Det at de skal gjennomgå prosedyrene nå, er bare en innrømmelse av at de har vært for slappe, sier han til Aftenposten.

– Er svaret betryggende?

– Overhodet ikke. Jeg er overrasket over at regjeringen i 2024 – etter det som har skjedd etter Russlands invasjon – ennå ikke har gjennomgått absolutt alt og funnet måter å unngå russisk og kinesisk mannskap.

Skal spare penger

Aftenposten har bedt om svar på flere spørsmål fra Forsvaret og departementet i en uke. Fredag hadde forsvarsminister Gram «ikke anledning» til å la seg intervjue. Men via pressevakten i departementet har statssekretær Anne Marie Aanerud kommentert saken på e-post. Hun skriver stort sett det samme som statsråden svarte Tybring-Gjedde.

Hun bekrefter at departementet ikke kjenner nasjonaliteten til mannskap og nøkkelpersonell «på ethvert kommersielt fraktoppdrag». Hun mener det kan stilles krav til nasjonalitet «ved behov», men antyder at ikke-sensitive ting som mat og klær ikke vil kreve dette.

Penger er også en faktor i dette.

«Forsvaret opererer i et kommersielt transportmarkedet og skal bruke ressursene effektivt», skriver Aanerud.

Read Entire Article