Spania lekte seg til storkamp mot Tyskland

1 day ago 13

(Spania-Georgia 4–1) Det er klart for EM-kvartfinale mot hjemlandet Tyskland etter noen lekne spanske mål mot Georgia.

Nico Williams feirer sin flotte 3–1-scoring og danser foran den spanske fansen. Foto: ANGELOS TZORTZINIS / AFP / NTB
  • Ole Kristian Strøm, VG

Ole Kristian Strøm, VG

Publisert: 30.06.2024 22:51

Georgia er rangert som nummer 74 i verden, mens Spania er nummer åtte. Så det var David mot Goliat i Köln, og som seg hør og bør yppet David seg og sjarmerte Fotball-Europa, i hvert fall så lenge kreftene varte.

Etter det lekte Spania seg til 4–1.

Kvartfinalen mot Tyskland går fredag kl. 18.00.

– Det er fantastisk å se Spanias offensive kraft med Yamal og Williams, sier Åge Hareide i NRK-studio.

– De kan bli to av forgrunnsfigurene i EM. Det er noe spesielt med denne gutten, sier han om 16 år gamle Yamal, som gjorde alt utenom å score mot Georgia.

– Rodri mot Toni Kroos blir en vill duell i kvartfinalen, sier hans kollega Carl-Erik Torp.

Spania har vunnet EM-gull tre ganger, først i 1964, så i 2008 og i det påfølgende 2012-EM. Nå håper de spanske supporterne på ny suksess.

Khvicha Kvaratskhelia jubler etter at Georgia tok ledelsen. Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP / NTB
  • Etter å ha blitt rundspilt i 17 minutter, tok Georgia ledelsen 1–0 da stjernespilleren Khvicha Kvaratskhelia (23, Napoli) presset spanske Robin Le Normand til å sette ballen i egne nettmasker.
  • Rodri (28, Manchester City) dundret inn 1–1 for Spania i det 39. minutt. VAR sjekket for mulig offside, men fant ut at Álvaro Morata ikke var en del av spillet og godkjente målet.
  • Tidlig i 2. omgang var det klart for spansk ledelse 2–1 da Fabián Ruiz (28, Paris Saint-Germain) kunne heade ballen i mål fra drøyt to meters hold. Da er det vrient å være keeper.
  • Lekent gjorde Nico Williams (21, Athletic Bilbao) 3–1 på en strålende forsering.
  • Dani Olmo (26, RB Leipzig) plasserte ballen så enkelt og vakkert i mål til 4–1.
Robin Le Normand scorer på egen keeper, hardt presset av Georgias største profil, Khvicha Kvaratskhelia. Foto: Carmen Jaspersen / Reuters / NTB

I år vant Spania samtlige tre kamper i gruppespillet – det har de ikke gjort siden gullet i 2008.

Georgias keeper Giorgi Mamardashvili (23, Valencia) hadde på forhånd reddet 16 av de siste 17 skuddene mot seg. Det skulle ikke ta lang tid før han måtte i aksjon også i denne matchen. Han klarte å holde buret rent til det 39. minutt.

Tre minutter ut i 2. omgang skjøt Kvaratskhelia fra midtstreken, men ballen gikk hårfint utenfor det spanske målet. Spanias målvakt Unai Simón (Athletic Bilbao) kunne dermed puste lettet ut. Han har fortsatt ikke sluppet inn mål fra motspillere i årets EM.

Georgias målvakt Giorgi Mamardashvili var fantastisk, tross fire baklengsmål. Foto: ROBERT GHEMENT / EPA / NTB

Lamine Yamal (16) la innlegget til 2–1-målet, og han var i det hele tatt i fyr og flamme. Om Spania kommer til finalen, rekker han å fylle 17.

Georgia kom sensasjonelt til åttendedelsfinalen etter 2–0 over Portugal. Den kontroversielle oligarken Bidzina Ivanishvili mente det var verdt en gave på snaut 115 mill. kroner til laget.

Både Spania og Georgia var i Norges EM-kvalifiseringsgruppe. Spania vant foran Skottland, Norge og Georgia, som kom til EM ved å ta «kjøkkenveien» gjennom Nations League.