- En politibetjent i Bergen er siktet for mishandling i nære relasjoner og varetektsfengslet i fire uker.
- Politiet mottok fra april flere tips om at mannens samboer var utsatt for vold, men grep først inn etter åtte uker.
- Politibetjenten nekter straffskyld, ifølge sin forsvarer.
En politibetjent i Bergen ble 27. juni varetektsfengslet for fire uker med brev- og besøksforbud. Han er siktet for mishandling i nære relasjoner.
Politimannen i 30-årene nekter straffskyld, ifølge sin forsvarer.
25. april ble Vest politidistrikt tipset om at politibetjentens samboer ble mishandlet. Meldingen via politiets nettportal ble avsluttet slik:
– Jeg sender dette tipset fordi jeg er alvorlig bekymret for hennes sikkerhet. Hun virker fanget i en voldelig og kontrollerende relasjon, og hun trenger hjelp.
Etterforskningsledelsen i Sør-Vest politidistrikt bekrefter at politiet har fått flere tips i saken. De vil ikke kommentere hvordan dette tipset er blitt fulgt opp, men sier at nødvendige etterforskningskapasitet er satt inn på saken.
– Jeg ønsker ikke å kommentere hvem som har forklart seg i saken, hendelsesforløpet eller etterforskningen utover dette, sier politiadvokat Catharina Alvseike Vae.
Les hele hennes svar lenger ned i saken.
Tre tips til politiet
VG har sett tre tips som er sendt inn til politiet i denne saken.
I det første tipset står det at tipser har sett politimannens samboer med tydelige blåmerker. Kvinnen skal ha sagt at samboeren hadde slått henne og at hun var redd han fortsatt ville skade henne, ifølge tipset. Det er dette tipset som ble sendt 25. april.
Tipseren skriver videre at kvinnen har fortalt flere andre om vold, forfølgelse og overvåkning. Vedkommende identifiserer samboeren ved navn som politibetjent ved Vest politidistrikt.
I det andre tipset som blir sendt til politiet skriver en bekjent av den første tipseren at det virker som politiet ikke har foretatt seg noe etter det første tipset og at kvinnen «har vært utsatt for gjentatt vold, trusler og psykisk kontroll».
Begge tipserne opplevde å ikke få svar, og sendte derfor samlet et tredje tips til politiet, omkring 20. mai.
– Vi syntes at noen måtte gi beskjed om hvor ille det var, sier de til VG.
Bistandsadvokat Tore Johan Sørland sier til VG at kvinnen ikke ønsker at advokaten skal uttale seg til media.
Bistandsadvokat
25. juni ble politibetjenten pågrepet i familiens hjem i utkanten av Bergen.
– Sør-Vest politidistrikt har tidligere etterforsket den samme politibetjenten for mishandling i nære relasjoner, opplyser politiadvokat Catharina Alvseike Vae i en e-post til VG.
– Saken gjenåpnet
Politimannen var siktet og suspendert fra november i fjor. Denne saken ble henlagt på bevisets stilling. Politibetjenten fikk jobben tilbake i mai.
– Etter at saken ble henlagt har det kommet inn flere tips til politiet. Saken ble gjenåpnet etter at tipsene kom inn, og vi startet undersøkelser, sier Vae.
Etterforskningen er overført til Sør-Vest politidistrikt, hvor Vae er politiadvokat. Den voldssiktede politibetjenten er suspendert.
– Jeg ønsker ikke å kommentere nærmere om tipsene som kom inn, sier Vae.
Hun svarer heller ikke på spørsmål om politiet skulle reagert annerledes på et tidlgere tidspunkt.
Nekter straffskyld
I den nye siktelsen går gjerningsperioden tilbake til januar i fjor. Hordaland tingrett mener det er skjellig grunn til mistanke og varetektsfengslet politimannen.
– Nødvendig etterforskningskapasitet er satt inn på saken, og vi gjennomfører blant annet vitneavhør og arbeid med digitale spor, sier politiadvokat Vae.
Politimannens forsvarer, advokat Bertil Rønnestad, opplyser til BA at han nekter straffskyld. Det gjorde han ifølge avisen også da han var siktet i november.
Rønnestad har ikke besvart VGs henvendelser.
Advokat, forsvarer
Da politimannen ble pågrepet for familievold 25. juni, oppga Vest politidistrikt i presseloggen at utrykningen skyldtes «en person i personlig krise» som de ikke hadde kontroll på.
Etter pågripelsen skrev politiet: «Det har ikke vært noe fare for 3 person».
Da samme mann ble pågrepet for mishandling i november i fjor, opplyste politiet til Bergens Tidende at utrykningen var et «helseoppdrag».
Politiinspektør ved Politihøgskolen Linn Irene Skare sier til avisen at bruk av slike begreper innebærer en risiko for at alvorligheten i situasjonen tones ned.
– Det vi publiserer skal ikke ta mer hensyn til politifolk enn andre, sier seksjonsleder for operasjonssentralen i Vest politidistrikt Kjetil Øyri til BT.