Tipset om mistenkelig mann kort tid før sønnen ble tatt

1 week ago 20



Baneheia-saken:

SANDNES (TV 2): Moren til Jan Helge Andersen (43) gikk til politiet etter å ha plukket opp en mistenkelig mann i bilen sin under et døgn etter drapene i Baneheia. Noen uker senere ble sønnen pågrepet.

 Politiet
TILTALT: Jan Helge Andersen (43) er igjen tiltalt for drap i Baneheia-saken. Her avbildet under en rekonstruksjon i 2001. Foto: Politiet

Publisert 06.05.2024 19:37 Sist oppdatert 11 minutter siden

24. august i år 2000: Politiet i Kristiansand er under massivt press. 

Over tre måneder har gått siden Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia. 

De står uten en gjerningsperson når de tar inn Berit Andersen, Jan Helge Andersens mor, til avhør på politistasjonen. 

Hun har kommet med det som kan være meget interessant tips, og nå vil de vise henne bilder. 

Kanskje kan det hun har sett lede politiet til et gjennombrudd? 

TV 2 har lest forklaringen Andersen ga til politiet den gangen. 

Plukket opp nær Baneheia 

Tipset hun har kommet med gjelder ifølge TV 2s opplysninger noe som skjedde ved 07-tiden den 20. mai i 2000. På dette tidspunktet var det 11–12 timer siden de to jentene ble ført opp i skogen og drept. 

Ifølge Berit Andersen skulle hun på jobb på Postterminalen i Kristiansand denne morgenen. Med i bilen var hennes ektemann, Jan Helge Andersens far. 

Da de kjørte av sted, la de merke til en mann som stod og haiket ved et fotgjengerfelt ved nær Tordenskjolds gate skole. Dette er like ved Baneheia. 

Berit Andersen syntes synd på mannen og tok ham med i bilen. 

Haikeren skal ha forklart at han hadde vært på «loffen» i Danmark i en uke eller to. Han skal ha kommet inn med båten fra Danmark til Kristiansand samme morgen.

Mannen likte seg i Danmark, for alt var så mye billigere der enn i Norge. 

Mannen hadde bare med seg en liten sekk, og han ønsket å få skyss til Oslo der han bodde på et hospits. 

Ville ligge under et tre 

Ifølge Berit Andersen gikk mannen på trygd og hadde lite penger. Derfor måtte han ha haik til Oslo. 

Da Andersen forklarte at de bare skulle til Sørlandsparken, som ligger nord i Kristiansand, gjorde ikke det noe for haikeren. Han håpet bare å komme seg til Arendal i løpet av dagen. 

Ifølge hennes politiforklaring ønsket han å «legge seg under et tre og sove der».

Andersen forteller deretter politiet om ting som kan virke mistenkelig. 

For det første var mannen ganske pent kledd og velstelt. Han virket slett ikke som en «typisk uteligger». Han virket dessuten å være helt edru, og det var ellers ingenting ved oppførselen hans som tilsa at han var påvirket av andre rusmidler. 

Spurte ikke om helikopter

Dessuten var både Berit Andersen og ektemannen sikre på at haikeren ikke hadde kommet fra Danmark denne morgenen. Han hadde knapt bagasje, han hadde ingen taxfree-poser da han ble plukket opp mellom 07.00 og 07.15. 

Båten fra Danmark la til kai klokken 07.00, noe som skulle bety at han ikke hadde tid til å rusle fra kaia til stedet han ble plukket opp. 

Våre krimreportere analyserer rettssaken mot Jan Helge Andersen:

Baneheia: Rettssaken

TV 2 Play

Og hvorfor ta båten til Kristiansand når han likevel skulle til Oslo? Det gir ikke mening, uttrykker Berit Andersen overfor politiet.

Hun husker også at helikopter søkte etter de savnede jentene over Baneheia denne morgenen, og det var rart at haikeren ikke spurte om hvorfor helikopterer hang i lufta. 

De satte av haikeren på E18 ved Hånes. 

Stoppet ved to bilder 

Etter å ha avgitt forklaring, fikk Berit Andersen se gjennom politiets fotoperm bestående av rundt 300 bilder.

Hun stoppet opp ved bilde 16 fordi hun mente at denne personen lignet på haikeren, men uten å være helt sikker. Det samme skjedde da hun bladde forbi bilde nummer 304 i permen. 

Konklusjonen var at person nummer 16 lignet mest. 

Da ektemannen fikk se de samme bildene, kjente han ikke igjen noen av personene. 

13. september, tre uker etter seansen med Jan Helge Andersens foreldre på politihuset, ble deres sønnen siktet for drapene i Baneheia. Saken endte med at han ble dømt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen, men frikjent for drapet på Stine Sofie Sørstrønen. 

Siden den gang er det konstatert at Viggo Kristiansen, Andersens meddømte venn, er utsatt for moderne norsk histories verste justismord. 

Ifølge fremdriftsplanen skal Berit Andersen på tirsdag vitne i straffesaken der sønnen risikerer å bli dømt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen. 

Vil ikke svare 

TV 2 har forsøkt å spørre aktor Andreas Schei om hvorvidt Berit Andersens forklaring om haikeren som kom med danskebåten vil være relevant når hun skal vitne. 

 Tom Rune Orset / TV 2
AKTORATET: Statsadvokatene Johan Øverberg (t.v.) og Andreas Schei. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

Det ønsker han ikke å svare på. 

TV 2 er ikke kjent med hvordan tipset om haikeren ble fulgt opp. 

TV 2 har vært i kontakt med Berit Andersen. Hun gir uttrykk for at hun ikke ønsker at TV 2 omtaler tipset hun ga i august 2000 og ønsker følgelig ikke å kommentere denne saken.

Jan Helge Andersens forsvarer, Svein Holden, ønsker ikke å kommentere denne saken.

Read Entire Article