Fortsatt er Hemnes kommune på Helgeland delt i to etter togulykken på Nordlandsbanen.
Det har ført til en utfordrende situasjon for innbyggere og ansatte.
Nå tilbyr kommunen både skyss og overnatting til ansatte som har kritiske funksjoner så lenge E6 er stengt.
– Vi har nå fått rekvirert ei brygge som skal være på plass i Finneidfjord i ettermiddag. I tillegg har båtforeningen i Bjerka satt ut ei brygge slik at det er blitt forsvarlig å frakte folk forbi ulykkesstedet, sier Amund Eriksen, kommunedirektør i Hemnes kommune til TV 2.
– Kommunen har leid inn en båt med overbygg. Denne var i drift fra i dag tidlig. Transporten skal brukes til å frakte ansatte, primært innen helse- og omsorgssektoren, i tillegg til ansatte i skole- og barnehagesektoren. Også andre samfunnskritiske funksjoner vil bli prioritert. Blant annet de som skal til sykehus, sier Eriksen.
I dag ble det også kjent at Nortura har sendt ut permitteringsvarsel til alle sine 70 ansatte på Bjerka.
Årsaken er at folk ikke kommer seg på jobb som følge av stengt vei.
– Hva tenker du om det?
– Hvis vi kan bidra med å avhjelpe situasjonen ved å tilby ledig kapasitet på båtruten, så gjør vi mer enn gjerne det, sier Eriksen.
Prioriterer liv- og helse
For kommunen er det utfordrende å ha ansatte på hver sin side av ulykkesstedet.
– For de virkelig kritiske funksjonene, har vi nå tilbudt ansatte både kost og losji slik at de kan bli stående i jobben på kommunesenteret Korgen. Da slipper de å pendle med båt forbi rasstedet hver eneste dag. Samtidig vil jeg også gi ros til både brannmannskapene og de ansatte som har stått i denne svært spesielle situasjonen, sier kommunedirektøren.
Det var torsdag 24. oktober at et passasjertog på vei fra Trondheim til Bodø kjørte inn i et steinras rett utenfor Bjerka i Hemnes kommune i Nordland.
Toget bestod av lokomotiv og fem vogner.
Det ble slått full katastrofealarm, og store styrker fra nødetatene rykket ut til ulykkesstedet.
Lokføreren omkom, mens fire andre ble skadet i ulykken.
Siden ulykken har både E6 og Nordlandsbanen vært stengt. Blant annet har det vært fare for flere steinras der togsettet står. Dette har gjort oppryddingsarbeidet svært krevende.
De to bakerste vognene som sto i sporet, ble fjernet sist lørdag.
– Vogn nummer tre ble trukket unna i går ettermiddag for å frigjøre det rasutsatte området. Deler av den steinblokken som vi skulle fjerne, er nå tatt ned. Det er fortsatt en del stein som skal ned. Der vil vi bruke ekspanderende puter. I tillegg må noe sprenges bort.
– Sikkerhet først
– Når området er sikret, har vi planer om å løfte bort resten av togsettet, sier Øystein Stavdal Paulsen, pressevakt i Bane NOR til TV 2.
– Hvor lang tid tar dette?
– Det får ta den tiden det tar. Sikkerheten til våre folk kommer først. Dersom alt går etter planen, vil vi rigge kranene i natt, slik at vi kan begynne å løfte siste del av togsettene i morgen, forutsatt at alt går som planlagt, sier Paulsen.
Det er meldt om mye nedbør og vind som kan gjøre dette arbeidet utfordrende.
– Selve loket veier 120 tonn. Det er høye kraner som skal løfte dette bort. Nordlandsbanen er stengt hele uken, og det vil bli en ny oppdatering neste mandag, sier Paulsen.
Det er svært sjeldent at så viktig infrastruktur som både vei- og jernbane er stengt over så lang tid.
Store forsinkelser
Dette får konsekvenser for mange.
SJ Norge forteller at det ikke er togavganger mellom Mosjøen og Bodø, og det settes heller ikke opp alternativ transport.
Persontog går kun mellom Trondheim og Mosjøen. Nattogene mellom Trondheim og Bodø blir innstilt i begge retninger uten alternativ transport.
Dette gjelder også for godstog forbi ulykkesstedet. Dette berører blant annet post til Nord-Norge.
– Stengte hovedferdselsårer skaper store problemer for fremsendelsen av post, pakker og gods til og fra Troms og Nordland. Denne uken må en påregne forsinkelser på en til to dager, opplyser kommunikasjonsdirektør Kenneth Tjønndal Pettersen i Posten Bring.
Tungtrafikk via Sverige
Mye vind har ført til at flere broer og fergesamband var stengt i forrige uke, og nå er det varslet ett nytt uvær som vil treffe Nordland og Troms fra tirsdag ettermiddag.
Etter togulykken som sperret E6 i Hemnes, er det omkjøring enten via Sverige eller fylkesvei 17 og ferje mellom Nesna og Levang.
– Vi går døgnkontinuerlig med hovedfartøyet, og suppleringsfartøyet går 13 timer i døgnet. Vi bruker alt av mannskap som er tilgjengelig, forteller fylkesråd for samferdsel i Nordland, Marianne Dobak Kvensjø.
Tollbestemmelsene er endret og det er lagt til rette for at all tungtrafikk kan kjøre via Sverige.
– Riksvei 73, Hattfjelldal og E12 Umbukta tar unna langtransporten. Den mer lokale trafikken velger nok fylkesvei 17 og ferje mellom Nesna og Levang, forklarer Kvensjø.