Eksperter tror at flere influensere i framtiden vil gjøre det Deja Foxx forsøker å få til i USA nå.

En oppsiktsvekkende historie kan være i ferd med å bli skrevet i Arizona i USA. Natt til onsdag skal velgerne i distrikt sju stemme over hvem som skal representere dem i Kongressen i Washington, D.C.
25 år gamle Deja Foxx er en av kandidatene.
– Det er ikke helt utenkelig at Foxx kan vinne, men det vil være en overraskelse, sier USA-ekspert og Civita-rådgiver Eirik Løkke til TV 2.
Foxx var ukjent for de fleste så sent som i midten av mai, men har skutt fart som en rakett de siste åtte ukene.
– Foxx er et interessant eksempel på hvordan grensene mellom påvirkning, personlig merkevare og politikk viskes ut, sier daglig leder Cecilie Eriksrud i influenserbyrået Max Social.
Ny, men gammel tradisjon
Deja Foxx vil ikke bare bli det yngste medlemmet av Representantenes Hus dersom hun vinner spesialvalget, men også den eneste med influenser som yrke. Foxx lever av å poste innlegg i sosiale medier.
Dette er nytt, men egentlig også gammelt.

Hvis man går helt tilbake til Benjamin Franklin, en av USAs landsfedre, så kom han inn i politikken fra avisbransjen. Ifølge Politico var Franklin utgiver av avisen The Pennsylvania Gazette.
Deja Foxx har ikke sin egen plattform, men lener seg på TikTok og Instagram, der hun poster innlegg av politisk karakter og har samlet over en halv million følgere og flere millioner visninger.
– Det er ikke overraskende at influensere beveger seg inn i politikken. Mange har allerede bygd opp en plattform basert på synlighet, tillit og direkte dialog med tusenvis av mennesker, sier Cecilie Eriksrud til TV 2.
– Mer kontroll
Max Social-sjefen poengterer at influensere er vant til å snakke i offentligheten, til å engasjere og forme narrativer.

– Det ligner egentlig ganske mye på politisk kommunikasjon. Forskjellen er at de gjør det med færre mellomledd og mer kontroll over egen stemme, poengterer Eriksrud.
– Jeg tror at vi vil se mer av dette fremover, særlig blant yngre velgere og kandidater. De vokser opp i en virkelighet hvor digitale plattformer er det viktigste offentlighetsrommet, ikke TV-debatter eller avisinnlegg, fortsetter Eriksrud.
Hun får støtte av Eirik Løkke:
– Det er ingen tvil om at influensere og stjerner i sosiale medier etter hvert vil kunne vinne valg og få politiske embeter, mener Løkke.

Han poengterer at sosiale medier kan gi folk en stor plattform, men understreker at det «alltid vil være budskapet og evnen til å kommunisere med velgere som avgjør».
– I så måte har sosiale medier og tradisjonelle medier mye til felles, det gir en god plattform for potensielle kandidater. Men man kommer ikke noen vei i politikken uten å ha et budskap som treffer velgerne, sier Løkke.
Foxx ble først lagt merke til i 2017, da hun under en såkalt «Town hall» konfronterte daværende senator Jeff Flake på grunn av hans syn på abortrettigheter.
Kan skje i Norge også
Eriksrud forteller at vi foreløpig ikke har så mange eksempler på influensere som tar steget inn i politikken, men hun ser ikke bort fra at det kommer.
– Vi har definitivt sett at flere bruker plattformen sin til å mene noe politisk, for eksempel i spørsmål om psykisk helse, kropp, klima eller ytringsfrihet, sier Eriksrud.
– I en tid der mange unge ikke føler seg helt hjemme i partipolitikken, kan det hende at vi etter hvert ser norske profiler som velger å ta steget helt inn i politikken.
Eriksrud er enig med Løkke i at man samtidig må ha noe å tilby, hvis man skal lykkes.
– Det avgjørende vil nok være om følgerne oppfatter engasjementet som genuint og langsiktig. Influensere som evner å kombinere troverdighet, saklighet og engasjement vil absolutt kunne vinne gehør, også som politiske kandidater, konstaterer hun.
Utfordrerne
Natt til onsdag blir det avgjort om Foxx får bli Demokratenes kandidat i dette spesialvalget, som er utløst fordi den sittende kongressrepresentanten, Raul Grijalva, døde av kreft i mars.
Hans datter Adelita Grijalva er favoritt til å vinne, fastslår Løkke.
– Men i slike primærvalg blir valgdeltakelse veldig viktig, og det er alltid vanskelig å være sikker på hvem som vinner, sier Civita-rådgiveren.

I midten av mai visste bare 45 prosent av velgerne hvem Deja Foxx var og bare 10 prosent ville stemme på henne.
Én måned senere var hun kjent for 82 prosent av velgerne og 35 prosent sa at de ville stemme på henne. Da var hun bare åtte prosentpoeng bak Grijalva.
Nå er ytterligere én måned med valgkamp unnagjort.
Så får nattens resultater vise om det har vært nok til å ta igjen og passere favoritten.
Vinneren blant Demokratene er ifølge Politico i praksis garantert setet i Washington, fordi distrikt sju består av hovedsakelig liberale velgere.
Den andre utfordreren Foxx må slå, er Daniel Hernandez, som bidro til å redde livet til tidligere representant Gabby Gifford etter at hun i 2011 ble skutt i Tucson.
Hernandez var praktikant hos Gifford, som ifølge Politico har gitt sin støtte til Grijalva i dette primærvalget.
– Har gjort det riktig
Deja Foxx har i valgkampen dratt fram oppveksten sin som en årsak til at velgerne bør stemme på henne.

Hun er barn av en alenemor som var avhengig av bostøtte og Medicaid, og slike sosiale programmer er under kraftig angrep fra Republikanerne i disse dager.
– Jeg er kanskje 25, men dette er ikke nytt for meg. Jeg har en unik forståelse av konsekvensene ved å kutte i sosial støtte, fordi jeg vokste opp med den politikken, sier Foxx til The Hill.
Foxx har kommet sterkt i innspurten av valgkampen, både på meningsmålingene og når det gjelder pengeinnsamling.
– De siste 90 dagene har vi samlet inn mer enn 900.000 dollar fra 28.000 mennesker. Nittini prosent kommer fra smådonorer. Vi har gjort dette på den riktige måten, sier Foxx.