Tar permisjon for å være med sin kreftsyke mor

2 weeks ago 15



– Hun har kreft med spredning. Jeg er uendelig glad i henne og ønsker å være til stede for henne så godt jeg kan, sier Bergstø til NRK.

SV-lederen har i første omgang søkt om permisjon fra Stortinget i to uker, fram til juleferien. Men den kan bli forlenget, erkjenner hun.

– Alle vi som har erfaring med kreft, enten selv eller i familien, vet at det er en ganske tung og uforutsigbar situasjon å være i.

Vararepresentant Haitham El-Noush vil ta hennes plass på Akershus-benken, mens SV-nestleder Marian Hussein vil overta partilederoppgaver som Bergstø ikke får løst.

– Det kommer hun til å gjøre på utmerket vis, sier Bergstø.

Marian Hussein

SV-nestleder Marian Hussein tar over noen av oppgavene til Bergstø den nærmeste tiden.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Vonde erfaringer

Mange norske familier har vonde erfaringer med kreft.

Men for Kirsti Bergstø (43) har sykdommen også tidligere rammet hardt. Da hun var 15 døde faren hennes av kreft.

– Jeg holdt ham i hånda da han døde. Og det som var fint i alt det vonde, var at vi fikk snakka sammen på en annen måte enn man kanskje gjør ellers, sier Bergstø.

Kirsti Bergstø

SV-lederen vil være hjemme i Nesseby med moren i julen.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Når man blir syk, er det en del som kan bli bitre og innesluttet. Min far ble veldig åpen. Og det var godt å kunne snakke om situasjonen vi var i, tida som skulle komme. Og også om mange ting som man ikke visste at man senere ville ha savnet å ha en samtale om, sier Bergstø.

SV-lederen sier moren får god hjelp fra sykehuset i Kirkenes og fra broren, som bor i Nesseby.

Erfaringene med farens bortgang spilte inn da hun valgte å gå inn i politikken.

– På den tiden var sykestua i lokalsamfunnet nedleggingstruet. Å ta opp kampen for den, var viktig både for min far og min familie. Og selv om han tapte kampen mot kreften, så vant vi kampen for sykestua, sier Bergstø.

Fikk kreft selv

15 år etter farens bortgang, fikk Kirsti Bergstø selv diagnosen livmorhalskreft. Som 30-åring.

– Ja, men det er en fin historie, for jeg ble jo frisk. Jeg fikk en operasjon, og så har jeg ikke fått tilbakefall siden. Og det viser jo også hvor langt vi har kommet med behandling av kreft i landet vårt, sier Bergstø.

– Jeg var blant de første som fikk akkurat den typen fertilitetsbevarende operasjon. Som gjorde at det var mulig å bære frem et barn senere, og det var jeg så heldig å få oppleve, fortsetter hun.

– Hvordan har disse livserfaringene påvirket beslutningen du tar nå?

– Det ene er å forholde seg til at det verste og det beste i livet sjelden lar seg planlegge fullt ut. Og det andre er jo at når en situasjon er alvorlig, med helsa til noen du elsker, da vet du aldri hva morgendagen bringer. Så det eneste du kan gjøre, er å velge. Nå velger jeg å forlate arbeidet på Stortinget og i partiet, sette det på pause og være til stede der det er aller viktigst fram mot jul, sier hun.

Kirsti Bergstø

SPEKULASJONER: Kirsti Bergstø møter NRK for å unngå spekulasjoner om sitt kommende fravær fra Stortinget.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Vil unngå spekulasjoner

Bergstø sier det er flere grunner til at hun velger å være åpen om årsaken til at hun blir borte fra Stortinget i den intense perioden fram til jul, hvor svært mange saker er til behandling.

– Når jeg forlater arbeidet her, så er det fordi det er gode grunner til det. Jeg ønsker ikke at det skal være spekulasjoner rundt andre ting, sier SV-lederen.

Tidligere denne uka kom SV-profil Kari Elisabeth Kaski tilbake Stortinget etter sykmelding og interne konflikter i partiet.

Hun ba samtidig om å få avløsning som finanspolitisk talsperson.

– Jeg har ikke hatt gode arbeidsforhold, og derfor har jeg bedt om å få bytte komité og tre ut av gruppestyret, uttalte Kaski.

– Har dette vært medvirkende til din åpenhet nå?

– Nei, jeg har vært åpen med gruppa og partiet hele veien fordi de har måttet forstå at jeg kanskje måtte dra på kort varsel, sier Bergstø og fortsetter:

– Partiet er lagarbeid. Så er det min oppgave som partileder å legge til rette for at alle skal oppleve gode arbeidsforhold.

Publisert 07.12.2024, kl. 19.43

Read Entire Article