Tar et oppgjør med Real Madrid-stjernens oppførsel: – Blir så irritert

1 month ago 31



Vinícius som type er lettere ufyselig når det står på som verst ute på banen. Han må passe på så han ikke går over streken. Han balanserer på en knivsegg.

Det sier NRK-ekspert Kristoffer Løkberg om Vinícius Júnior, som lørdag får en av hovedrollene i mesterligafinalen på Wembley.

Selv om superstjernen udiskutabelt er en av verdens beste spillere, og nå seiler opp som en av favorittene til å vinne Gullballen (Ballon d'Or) 2024, har han også elementer i spillet sitt som skaper debatt.

– Tolererer det ikke

Predrag Mijatovic, som spilte over 90 kamper for Real Madrid og senere fikk en rolle som fotballdirektør i storklubben, tok tidligere denne sesongen et oppsiktsvekkende offentlig oppgjør med brassen.

– Real Madrid-drakten tolererer ikke slik oppførsel. Kanskje et annet lag gjør det, men ikke Real Madrid. Vinicius må finne en måte å roe seg ned på. Hvis ikke vil han aldri bli en legendarisk spiller, uavhengig av hva han gjør med fotballen, sa Mijatovic i et eksplosivt intervju med radiokanalen Cadena SER.

XXPsjMcstt4

SINT: Slik ser man ofte Vinícius Júnior når det spilles fotballkamp.

Foto: AFP

Den tidligere Real Madrid-helten understreker at 23-åringen er en uforutsigbar spiller, noe som er bra, men han er også uforutsigbar for sine egne lagkamerater.

– Man ser de ofte må dra ham bort fra motstandere og prøve å roe ham ned, som om de snakket til et barn. Jeg hører også internt i klubben, uten å måtte spørre, at han må endre holdning fordi dette irriterer hans egne lagkamerater, la Mijatovic til.

– Helt jævlig oppførsel

Løkberg bet seg merke i en situasjon fra semifinalen mot Bayern.

I et amatørklipp som har gått viralt etter kampen kan man se Vinícius som terger Joshua Kimmich med å drøye tiden ved et innkast. Kimmich prøver å få fortgang i spillet ved å gi ham ballen, men Real Madrid-stjernen nekter først å ta den imot.

På forsøk nummer to tar han den imot fra Kimmich, men triller den så vekk.

– Det er utrolig sterkt gjort av Kimmich å ikke miste hodet fullstendig der. Det der er helt jævlig oppførsel. Men samtidig liker jeg noe av dette også, han tøyer strikker hele tiden. Det er en vinner – mentalitet der. Det gjelder bare å få luket bort det aller verste, mener Løkberg.

Lørdag kveld er det en nordmann som trolig får hovedoppgaven med å stanse superstjernen. Les hva ekspertene tror om den duellen her:

Samtidig reiser Vinícius Júnior til mesterligafinalen i London med et mørkt bakteppe.

Brast i gråt

En kartlegging gjort av ESPN dokumenterer at Real Madrid-stjernen er blitt offer for rasisme minst 16 ganger de siste årene.

– Hvorfor kommer jeg med så mange klager, men så skjer det ingenting?

En gråtkvalt Vinícius Júnior stilte seg dette retoriske spørsmålet på en pressekonferanse nylig etter nok en rasismeepisode i spansk toppfotball.

UTxN-B1jRaQ

BRAST I GRÅT: Vinícius Júnior klarte ikke holde tårene tilbake etter nok en rasismeepisode rettet hans vei i mars.

Foto: AP

Det har vært regelrett avskyelige handlinger som er rettet brasilianerens vei. I fjor dukket det for eksempel opp en dukke, hengt etter halsen i en løkke, ikledd drakten hans.

Flere ganger har han fått høre tilrop om «apekatt» og lignende fraser fra spanske fotballtilskuere.

Petter Veland har stor medfølelse for den situasjonen Vinícius Júnior befinner seg i. La Liga-eksperten mener brasilianeren har fått en lederrolle i kampen mot rasisme i spansk fotball.

Og det skal han ha veldig stor honnør for, fordi det er en kamp som jeg kan bare forestille meg er veldig tung, sier Veland til NRK.

  • Mesterligafinalen har avspark lørdag klokken 21.00 på Wembley. Hør kampen på NRK Sport eller se den på TV 2.

2xIAsDWX-lk

OMDISKUTERT: Real Madrids Vinícius Júnior er ofte roten til debatt.

Foto: AP

– Blir så irritert

Viaplay-eksperten frykter imidlertid at superstjernens oppførsel banen går ut over den viktige kampen utenfor banen.

– Det er jo også derfor man blir så irritert når man iakttar dette utenifra. Han skal og må være en troverdig type som bærer denne kampen, som er kjempebra, men samtidig holder han på med litt sånn tullete sjikanering og får et bredt glis når han driter ut motspillere, og har en spillestil på banen som kan virke veldig provoserende, sier Veland.

Petter Veland

EKSPERT: Petter Veland.

Foto: Viasat

– Det er dette man blir litt frustrert over, for man vil jo tro han hadde hatt en enda større sjanse til å nå gjennom hos veldig mange flere om han ikke hadde vært en sånn småirriterende og provoserende spillertype, legger han til.

Tror det brukes mot ham

Veland understreker tydelig at rasismeepisodene på ingen måte er Vinícius Júniors feil, men han tror den kontroversielle oppførselen på gressmatta gjør at kampen hans mot rasisme får mindre gjennomslagskraft.

– Det er viktig for meg å presisere at man må skille mellom snørr og bart. Jeg kan synes at Vinícius er irriterende å se på, men samtidig hyller jeg ham for kampen han tar mot rasismen. Men jeg ser samtidig, både på tribuner i Spania, i kommentarfelt og på sosiale medier, at det er veldig mange som mener at, fordi han av og til er en tulling på banen, så kan ikke han være den som fronter den kampen. Det er dessverre litt for mange som mener det, forteller Veland.

7IWzltX5qx0

SENTRAL: Real Madrids Vinícius Júnior får en viktig rolle i lørdagens finale.

Foto: AP

Han har aldri sett eller hørt Vinícius ta selvkritikk for spillestilen sin.

– Men det håper jeg heller ikke at han erkjenner, for man må kunne skille mellom fotballspilleren Vinícius, som trykker på en del knapper og gjør ting for å sette motstandere ut av fatning, og det han blir offer for. Det er jo en grunn til at Vinícius er en av angrepsspillerne i Europa som får flest gule kort. Det er på grunn av at han er en type som sjikanerer, krangler og dytter. Hvis noen ber ham ut på dansegulvet, så stiller han opp hver gang. Han takker aldri nei til en verbal kamp eller å gå i konfrontasjon, sier Veland.

Ancelotti: – Aldri sett det før

Real Madrid-trener Carlo Ancelotti tar eleven sin i forsvar. Han mener det er en god grunn til at superstjernen ofte tenner på alle plugger underveis i kamper.

– Jeg har aldri sett en spiller som blir angrepet like målrettet som han blir. De sparker ham, plystrer på ham, fornærmer ham ... Hva må han gjøre? Han scorer mål og gir assists. Alle må endre holdningen til Vinícius. Det har aldri skjedd at en spiller med et slikt talent lider av disse tingene, sa Ancelotti på en pressekonferanse tidligere i år.

Stygt fall for Ingvaldsen: – Håper ikke han strakk noe bånd 00:31

Publisert 31.05.2024, kl. 15.54

Read Entire Article