Tangen om Musk-meldingene: – Offentlighetsloven er fantastisk

2 weeks ago 17


SmartNSM - Automatic
Business.no+



Oljefondssjef Nicolai Tangen understreker at Musk aldri har bedt om noen tjeneste og avviser at de to har et nært forhold. Han beskriver dagen der de nye tekstmeldingene ble offentliggjort som «et salig kaos».

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Saken oppdateres...

Nicolai Tangen sier at han ikke har fått noen reaksjoner fra Musk eller Tesla etter at de nye SMSene ble offentliggjort i går.

– Hva mener du om at meldingene ble publisert?

– Vi tenker at offentlighetsloven er en fantastisk ting og en hjørnestein i demokratiet. Og det er veldig viktig.

– Men det er noen ganger vanskelig å forklare til utlendinger at meldinger som de ikke visste skulle bli offentligjort, blir offentlig. Det er dilemmaet her. Vi verdsetter og sette pris på relasjonen til selskaper vi er investert i.

Tirsdag snudde Oljefondet, og offentliggjorde nye SMSer mellom Elon Musk og Oljefondssjef Nicolai Tangen, som har blitt holdt hemmelige i flere måneder.

E24 møter Tangen onsdag under pressekonferansen til Oljefondet i forbindelse med kvartalspresentasjonen av 2024-resultatene.

«Jøsses, det var et salig kaos»

Tangen får også spørsmål fra pressen om hvorfor Oljefondet har økt eierskapet sitt i Tesla.

– Det er to helt forskjellige ting. Vi har økt eierskapet i Tesla fordi kursen har steget så mye.

Oljefondssjefen sier at det er naturlig å blir frustrert.

– Angrer du på ordlyden i meldingene i går, gitt at det ble så mye oppstyr?

– Jeg mener at... Jøsses, det var et salig kaos i går. Liker jeg denne type oppmerksomhet? Selvfølgelig ikke.

Tangen sier at han har blitt mer forsiktig og formell i kommunikasjonen nå. Flere har påpekt det, sier han.

– Jeg er til og med bekymret for å sende SMSer til konen min i disse dager, så jeg er veldig forsiktig.

«Friends are as friends do»

I meldingene som E24 fikk innsyn i tirsdag skriver Elon Musk:

«Når jeg ber deg om en tjeneste, noe jeg veldig sjelden gjør, og du avslår, da bør du ikke be meg om noe før du har gjort opp for deg», skrev Musk til Tangen i oktober.

«Friends are as friends do», skrev Musk.

Oljefondet har i en e-post til E24 knyttet tekstmeldingene til at fondet stemte mot Elon Musks lønnspakke. Oljefondet, som er en stor eier i elbilprodusenten Tesla, stemte i fjor mot at Musk skulle få en svært lukrativ lønnspakke.

Tangen svarte:

«Det er notert og forstått. Som en stor aksjonær heier vi på deg. Lykke til med alt».

«Lekket du tekstmeldingene mine?»

I etterkant av at fondet stemte mot lønnspakken, avslo Musk å delta i Oljefondets investeringskonferanse.

Dagen etter reagerte Musk på medieomtalen av avslaget:

«Lekket du tekstmeldingene mine til pressen», spurte Musk Tangen.

Musk la ved skjermbilde av meldinger han hadde fått fra andre personer. Her skrives det at Tangen «ga tekstmeldingene til pressen», og at Tangen «har politiske ambisjoner, og bruker Oljefondet til å promotere seg selv».

Tangen forklarte Musk at Norge har et lovverk som ligner den amerikanske «Freedom of Information Act».

«Beklageligvis blir alt jeg sender og mottar automatisk offentlig informasjon. Kommunikasjonsavdelingen styrer dette, og det er ikke min avgjørelse. De har ikke sendt dine personlige kommentarer, bare den delen der du sa at ikke kom til konferansen. Norge er besatt av deg, og dette ser ikke dårlig ut for deg. Likevel, beklager ulempen», skrev Tangen.

Offentlighetsloven gjør at alle kan be om å få utlevert offentlige dokumenter. Loven inneholder en rekke regler for hvilke dokumenter som er offentlige, og hvilke som skal være hemmelige.

Se meldingene her:

Til høyre og til venstre er meldinger mellom Musk og Tangen. I midten er et skjermbilde Musk sendte Tangen, som tilsynelatende er meldinger han har fått fra andre personer.  Foto: Skjermdump / Oljefondet

Viser til lønnspakken

E24 har i flere måneder bedt om å få innsyn i meldingene mellom Elon Musk og Nicolai Tangen. Finansdepartementet har tidligere opplyst til E24 at SMS-ene inneholder «synspunkter som, isolert sett, utelukkende synes å være av privat karakter».

– Da vi først vurderte forespørselen om å gi innsyn i all dialog mellom fondets leder Nicolai Tangen og Teslas CEO Elon Musk, mente vi for det første at dette ikke var saksdokumenter og dermed ikke omfattet av offentlighetsloven, skrev kommunikasjonssjef Line Aaltvedt i Oljefondet til E24.

– Samtidig var vi opptatt av hensynet til selskapsdialogen og relasjonen vi som investor har med Tesla. Som man vil se fra sms-ene, var noe av dialogen knyttet til vår stemmegivning i Tesla, hvor vi blant annet stemte nei til Elon Musks lønnspakke, skrev Aaltvedt.

Read Entire Article

Live Support is offline. Click Here to leave a message