Takker for seg på Stortinget og søker ny jobb

1 month ago 23



Stortingsrepresentant Jan Tore Sanner (59) takker for seg på Stortinget etter over 30 år.

Høyre-leder Erna Solberg og tidligere nestleder Jan Tore Sanner jobbet tett sammen i 18 år i partiledelsen. Foto: Olav Olsen/ Aftenposten
  • Thomas Spence

Publisert: 15.05.2024 13:39 | Oppdatert: 15.05.2024 13:58

Kortversjonen

Dagens statsforvalter, tidligere KrF-leder og statsråd Valgerd Svarstad Haugland, går av ved årsskiftet. Den fulle søkerlisten offentliggjøres torsdag formiddag. Det er digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) som avgjør hvem som får jobben.

– Jeg har søkt statsforvalterembetet i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. Jeg tar ikke gjenvalg til Stortinget. Jeg føler at jeg har gjort min verneplikt, sier Sanner til Aftenposten.

Med ham forsvinner en av de mest erfarne politikerne fra Stortinget etter valget i 2025. Han var nestleder i Høyre i 18 år fra 2004 til 2022, og har vært innvalgt på Stortinget fra Akershus siden 1993.

I Erna Solbergs regjering var han kommunal- og moderniseringsminister fra 2013 til 2018, kunnskaps- og integreringsminister fra 2018 til 2020 og finansminister fra 2020 til 2021.

– Mitt hjerte er fylt med et stort samfunnsengasjement. Men jeg har kommet frem til at jeg ikke ønsker gjenvalg og vurdert hvordan kan jeg best kan bruke kompetansen min, sier han.

– Man må jo tenke gjennom hvilken livsfase man er i. Jeg håper å kunne stå i arbeidslivet i 15 år til. Men da må jeg også foreta noen valg, sier han.

Høyre-leder Erna Solberg sier at hun synes det er «vemodig at Jan Tore takker nei til gjenvalg til Stortinget».

– Jeg vet at det har vært en vanskelig beslutning å ta, men har stor respekt og forståelse for at han ønsker å søke nye utfordringer etter det som kommer til å bli imponerende 33 år som stortingsrepresentant for Høyre. Jeg kommer til å savne han i hverdagen og som en god sparringpartner, skriver hun i en e-post.

Vært forvalternes sjef

Sanner sier at stillingen treffer hans kompetanse veldig godt og motiverte ham veldig for å søke.

– Du har vært statsforvalternes sjef som kommunalminister?

– Det har jeg. Det var jeg som slo statsforvalterembetene sammen. Jeg hadde også jevnlig møter med dem, sier Høyre-veteranen.

Selv om mye av oppgavene til statsforvalterne ligger fast, endres ansvaret seg over tid.

– Ikke minst med den sikkerhetspolitiske situasjonen er beredskap blitt mye viktigere. Jeg har vært med på å håndtere krevende kriser og sett hvor det fungerer bra og hvor det er utfordringer. Jeg har også gått på sjefskurset på Forsvarets høyskole som gir god erfaring i krise- og beredskapsarbeid, sier han.

Historien om Viken, som geografisk strekker seg fra Hallingskarvet i vest til Hvaler i øst, er lang og smertefull. Etter voldsom støy ble Oslo og Viken opprettet i 2019. I 2022 ble det besluttet å oppløse Oslo og Viken i de fire gamle fylkene og etter hvert med felles statsforvalter.

Beredskap mot skoleskyting

Sanner viser til at jobben han søker har en viktig samordningsfunksjon.

– Det er mange spennende utfordringer knyttet til arealdisponering, og vi har en viktig diskusjon om klima og arealforvaltning. Så kommer beredskap til å bli en veldig sentral oppgave fremover. Ikke bare om krig, men også om andre trusler som skoleskyting og terror, sier han.

I 2021 ble «fylkesmann» byttet ut med den kjønnsnøytrale stillingen «statsforvalter.

– Jeg har tygget litt på det, og synes statsforvalter er ganske dekkende, sier Sanner.

– Hvis du ikke får jobben, hva da?

– Hvis ikke denne jobben klikker inn, får jeg finne på noe annet, ler han.

Gir råd til Solberg

Sigbjørn Johnsen gikk fra fylkesmann i Hedmark til finansministerposten i Stoltenberg-regjeringen. Slik svarer Sanner på spørsmål om han ønsker å bli statsråd igjen.

– Hvis jeg ikke hadde søkt denne jobben. ville jeg vært motivert for det. Men nå satser jeg å denne jobben. Du kan ikke gå inn i en søkeprosess og lete etter revehull, sier han.

– Vil du gi et råd til Høyre-leder Erna Solberg om hva hun bør gjøre hvis det blir ikke-sosialistisk flertall i 2025?

– Ja, det kommer jeg til å gjøre. Men det gjør jeg direkte til henne. Jeg er trygg på at Erna Solberg vil finne en god løsning ut fra målet om at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering, slutter han.

Solberg sier at Sanner har spilt en viktig rolle for samarbeidet på borgerlig side.

– Da han ble nestleder ville halve Høyre samarbeide med Venstre og KrF og den andre halvparten med Frp. For Jan Tore og meg var det klart at for å få gjennomført politikk over tid, måtte Høyres vei til makt gå gjennom samarbeid mellom alle fire partiene, sier hun.

Read Entire Article