Syrias uavhengige presse risikerer å bukke under

1 month ago 17



Assad-regimets overlevelse hvilte på brutal undertrykkelse av enhver kritisk stemme. Syrerne kalte det «taushetens kongedømme», skriver innleggsforfatteren. Bildet er fra desember 2024 da syrere feiret Bashar al-Assads fall. Foto: Zohra Bensemra, Reuters/NTB

Hvis det internasjonale samfunnet nøler, risikerer Syrias uavhengige presse å bukke under – og med den en sentral byggestein for demokrati.

Publisert: 30.03.2025 08:00

Etter den arabiske våren i Syria oppsto en bølge av uavhengige medier, hvis mål var å støtte den demokratiske bevegelsen. I 14 år har de ventet på Assad-regimets fall, som endelig ble en realitet. Men nå står disse mediene selv på randen av kollaps. Uten dem risikerer drømmen om et forent og demokratisk Syria å forbli en drøm.

Sensur og trusler

«Nå kan vi endelig gå fritt rundt på gaten med kameraene våre, og vi kan skrive under i eget navn», sa den syriske journalisten Sara Ajlyakin til meg i desember, dagen etter at Syrias diktator Bashar al-Assad flyktet og det brutale Assad-styret kollapset.

Sara flyktet fra Syria i 2013 og har siden jobbet i eksil som en del av mediet Al-Jumhuriya. Hun har sammen med andre syriske mediefolk kjempet for å bringe kritisk journalistikk og dybdeanalyse ut til det syriske folket – til tross for sensur og trusler.

Assad-regimets overlevelse hvilte på brutal undertrykkelse av enhver kritisk stemme. Syrerne kalte det «taushetens kongedømme».

Akutt økonomisk krise

Assad-regimets fall åpner for en historisk mulighet for at Syria kan bygge opp et fritt medielandskap, men de uavhengige mediene står overfor en akutt økonomisk krise. Støtten svinner drastisk, forverret av USAs president Donald Trumps beslutning om å stenge store deler av USaids programmer.

Samtidig rammer internasjonale sanksjoner skjevt. De skulle svekke regimet, men gjør det samtidig vanskelig for frie medier å etablere seg i Syria. Uten rask handling risikerer de å dø.

Avgjørende rolle

Hvis de uavhengige mediene blir borte, forsvinner tilgang til troverdig informasjon, og propagandaen vil blomstre. Makthavere kan handle uten kontroll, noe som truer demokratiske reformer og forlenger ustabiliteten.

De siste ukene har sekterisk vold blusset opp i Syria. I den forbindelse har vi sett de frie mediene spille en avgjørende rolle i å holde politiske ledere ansvarlige og oppfordre til forsoning under slagordet «rettferdighet fremfor hevn».

Siden den arabiske våren i Syria oppsto et vell av nye medier, drevet av erkjennelsen av at revolusjonen hadde behov for uavhengig journalistikk. Mange måtte etterfølgende stenge ned på grunn av politisk forfølgelse eller økonomisk kollaps. Svært mange journalister ble drept, andre ble tvunget i eksil.

Til tross for de ekstreme omstendighetene overlevde en rekke uavhengige medier. De har siden drevet medier med anonyme reportere inne i Syria.

Må handle nå

Hvis det internasjonale samfunnet nøler, risikerer Syrias uavhengige presse å bukke under – og med den en sentral byggestein for demokrati.

Norge og andre land, som allerede har investert i frie syriske medier, må handle nå for å sikre medienes rolle i den syriske statsdannelsen etter Assad.

En sterk presse er også avgjørende for å sikre at fremtidige investeringer i Syrias gjenoppbygging brukes som tiltenkt.

Norge bør støtte arbeidet for å sikre beskyttelse av pressefriheten – ellers risikerer Syria nok en gang å bli et «taushetens kongedømme». Hvis vi lar det skje, slukker vi håpet for et fritt Syria.

Read Entire Article