Sverige: Gir 350.000 kroner til innvandrere som drar «hjem»

6 days ago 9



Tidligere har de som reiser frivillig fra landet fått 10.000 svenske kroner. Nå kan de få inntil 350.000 svenske kroner.

Med 1,4 milliarder kroner kan det bety 4.000 «utvandrere».

– Enorme problemer

Tilbakevendingsbidraget er siste tiltak fra den svenske regjeringen for å redusere integreringsproblemer - også kjent som «svenske tilstander».

– Selv om det fortsatt er utfordringer er det avgjørende at vi aldri noensinne går tilbake til den tidligere innvandringspolitikken som skapte enorme problemer, sa den nye migrasjonsministeren i Sverige Johan Forssell (M) til SVT etter regjeringens pressekonferanse i dag.

Sverigedemokraternas hjertesak

Ifølge Forssell har den svenske regjeringen ikke tallfestet hvor mange som skal dra. Men Forssell er klar på at det tidligere bidraget på 10.000 svenske kroner ikke har fungert: I fjor var det bare én som benyttet seg av ordningen.

– Vi er på full fart inn i ett paradigmeskifte i migrasjonspolitikken, lover Forssell som kommer fra Moderaterna, norske Høyres søsterparti.

Økningen av det svenske tilbakevendingsbudsjettet kommer etter påtrykk fra Sverigedemokraterna, som har innvandring som hjertesak. Sverigedemokraterna sitter ikke i regjering, men de borgerlige partiene i regjering har siden 2022 vært avhengige av støtte fra SD for å få flertall.

Sterke reaksjoner

Jonny Cato

Jonny Cato i svenske Centerpartiet mener regjeringens tilbakevendingsbidrag er et bedrageri mot folk som har behov for å flykte til et tryggere og bedre sted.

Foto: Centerpartiet

Jonny Cato er migrasjonspolitisk talsperson i det svenske Centerpartiet, regnet som søsterparti av norske Venstre, er en av flere som reagerer:

– Jeg blir forbanna. I Sverige kan en få beskyttelse, en kan jobbe eller studere, men ingen kan kjøpe en oppholdstillatelse. Her prøver de å utnytte menneskers behov for å flykte til et bedre sted i verden, det er rett og slett bedrageri sier Cato til SVT. Han lover å sjekke lovligheten av regjeringens ordning.

Ble frarådet økning

Men vil det å gjøre bidraget 35 ganger så høyt som tidligere nytte? Ikke så kraftig som SD ønsker, mente regjeringens egen utreder.

Joakim Ruist

Joakim Ruist var utreder for den svenske regjeringen, men regjeringen følger ikke hans anbefaling.

Foto: Alex Bolevin / SVT

Joakim Ruist mente den sterke økningen i pengebidraget ikke ville bidra til mer enn 700 returer årlig. Oppdraget fra Sverigedemokraterna var å få en kraftig økning i antall returer, Ruist mener det ikke vil skje.

Sverigedemokraternas migrasjonspolitiske talsperson Ludvig Aspling er overbevist om at mer penger vil nytte:

Ludvig Aspling

Ludvig Aspling er migrasjonspolitisk talsperson for Sverigedemokraterna (SD) og har tro på at mange vil reise når bidraget øker med flere hundre tusen svenske kroner.

Foto: Sverigedemokraterna

– Vi ser på tilbakevendingsstøtten som en reell mulighet til å håndtere en del av de integreringsproblemene i Sverige, sier Aspling til SVT. Han mener Sverige har brukt mye penger på integrering men at resultatene har vært magre.

SD fikk mye makt

Asplings definisjon av en som burde ta imot støtten og dra er:

– Når det ikke fins noen vei framover for en viss person til å skaffe seg jobb, forsørge seg selv og bli en del av Sverige, så bør en få et tilbud om å vende hjem, mener politikeren fra SD.

Det kom også fram i dag at den svenske regjeringen vil øke antallet og effektivisere utlendingskontroller. I tillegg skal det svenske Migrationsverket få mer penger som skal brukes til biometri for identifisering.

Den svenske regjeringen består i dag av Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna. Den borgerlige regjeringen har inngått en politisk samarbeidsavtale – Tidöavtalet. I den har Sverigedemokraterna fått stort gjennomslag for sin innvandringspolitikk.

Publisert 12.09.2024, kl. 21.16

Read Entire Article