Sverige fjerner flyskatten: – Tatt til fornuft

1 week ago 10



Den svenske regjeringen dropper flyskatten. SAS-sjefen foreslår endringer også i Norge.

 Jan-Petter Dahl  / TV 2
SVENSKENE KUTTER: Sverige kutter flyskatten fra neste sommer, noe som i gjennomsnitt vil gjøre flyreiser innen Europa rundt 80 kroner billigere. Foto: Jan-Petter Dahl / TV 2

Publisert 03.09.2024 19:53

Den borgerlige regjeringen i Sverige og deres støtteparti Sverigedemokraterna er enige om å fjerne flyskatten.

Dermed slipper svenskene å betale skatt på reise fra og med 1. juli neste år.

– I Sverige har man i dag tatt til fornuft og fjernet flyskatten, som slik vi ser det fungerer kontraproduktivt i miljøsammenheng, sier landssjef Kjetil Håbjørg i SAS Norge til TV 2.

– Dette er en svært velkommen og positiv beslutning. Luftfartsindustrien, og våre kolleger i Sverige, har jobbet iherdig i mange år for å få til denne endringen.

 Magnus Nøkland/ TV 2
POSITIV: Landssjef Kjetil Håbjørg i SAS Norge beskriver avgjørelsen som positiv. Foto: Magnus Nøkland/ TV 2

Beslutningen er ett av flere tiltak som regjeringen foreslår for å fart på den svenske økonomien.

– Norge bør følge etter

Flyskatten ble innført i 2018 av Sveriges daværende rødgrønne regjering, og har bidratt til nærmere 1,9 milliarder kroner til statskassen årlig.

Her hjemme er den tilsvarende skatten kjent som flypassasjeravgiften.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
NORGE BØR HERME: Administrerende direktør Erik Lahnstein i NHO Luftfart mener Norge bør følge etter svenskene. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Administrerende direktør Erik Lahnstein i NHO Luftfart mener Norge bør følge etter og avvikle avgiften.

– Den svenske regjeringen viser til at det ikke er noen direkte sammenheng mellom flypassasjeravgiften og klimagassutslippene fra luftfarten, men at man vil lene seg på EU som i stadig større grad regulerer næringen for å få ned utslippene, sier han til NTB.

Foreslår endring

I Norge har det vært foreslått at man anvender deler av inntektene fra avgiften til å dekke underskudd i Avinor. 

– Vi tar heller til orde for en bedre organisering, og til med en effektivisering, av Avinor. Én ting er i alle fall sikkert: Norske passasjerers miljøpenger burde definitivt ikke benyttes til å finansiere Avinors underskudd.

 Frode Hoff / TV 2
FLYSKATT: Flyskatten i Sverige har bidratt med i nærmere 1,9 milliarder kroner til den svenske statskassen årlig. Foto: Frode Hoff / TV 2

Håbjørg mener luftfarten i Norge betaler fullt ut for sine klimagassutslipp gjennom det europeiske EU ETS-systemet. 

– I tillegg betaler flyselskapene to fiskale avgifter som er innført med en miljøbegrunnelse, men som i dag ikke har klimaeffekt overhodet. 

– Flypassasjeravgiften er en av disse, og utgjør 2,3 milliarder norske kroner årlig for en luftfart som opererer med marginal fortjeneste.

Han skulle gjerne sett at dette beløpet ble anvendt til økt bruk av det miljøvennlige drivstoffet – kjent som SAF – for å oppnå lavere utslipp fra flyene.

– Man kan for eksempel se for seg at det gis fritak fra flypassasjeravgiften når det blandes inn høyere nivåer av det mer bærekraftige alternativet SAF, eller at flyselskapene får beholde flypassasjeravgiften, for så selv å kjøpe inn ekstra volumer av drivstoffet.

Read Entire Article