Det er en 40 prosent økning i unge som har søkt på sykepleiestudiet. Og flere vil bli grunnskolelærer. Det er gode nyheter.
Tidligere gravejournalist. Skriver mest om skole, helse, økonomi og integrering. Følg på Twitter: @shaziamajid_ Threads: @shaziamajid9
Årets søkertall for høyere utdanning er klare, og de kunne knapt vært bedre. Vi trenger flere sykepleiere og lærere.
Og det kan vi nå få.
Det er 15 prosent flere som har søkt på grunnskolelærerutdanningene. Det er en betydelig økning sammenlignet med i fjor. Her er det et skår i gleden, det kommer jeg tilbake til.
Men først den store gladnyheten:
40 prosent flere har søkt på sykepleierstudiet som sitt førstevalg. Det utgjør 4000 flere søkere.
«Jeg er så glad for at flere søker seg til det jeg mener er verdens fineste yrke», sier Lill Sverresdatter Larsen, leder i Sykepleierforbundet til eget nettsted.
Flere studiesteder opplever også en økning i antallet mannlige søkere.
Økningen kommer etter flere år med dramatisk nedgang i antall søkere. Særlig etter at det ble innført karakterkrav i norsk og matte i 2019.
Det kravet har den sittende regjeringen fjernet helt fra og med i år. Og det er dette som mest sannsynlig forklarer den eventyrlige veksten i antall søkere.
Regjeringen vil utdanne flere sykepleiere, og grepet ser ut til å ha lykkes.
Selv om opposisjonen og deler av sykepleiermiljøene har vært kritiske til å droppe karakterkrav. Med den begrunnelsen at det kan gå utover pasientsikkerheten, kvaliteten på studien og redusere utdanningens status.
Det ser ikke ut til å være tilfellet. Snarere tvert imot. Søkere strømmer til.
Det er generelt sett et rekordstort antall studieplasser på universiteter og høyskoler i hele landet.
Men det finnes kun ca. 5 500 studieplasser til de nærmere 14 000 som har søkt på sykepleierstudiet. Konkurransen er åpnet for flere, men den er også skjerpet.
Det betyr at det er de med høyest poengsum som kommer inn.
Spørsmålet er heller hvor mange man klarer å utdanne? Den harde konkurransen om de få plassene kan føre til at vi mister et stort antall potensielle fremtidige sykepleiere.
Men dersom oppgangen i antall søkere resulterer i en tilsvarende økning i ferdigutdannede sykepleiere er vi på rett vei.
For Norge har en prekær mangel på sykepleiere, viser tall fra Nav.
Og krisen kan vokse seg mye, mye større. En offentlig utredning om fremtidens behov for helsepersonell viser at Norge om 15 år kan mangle opptil 50 000 årsverk sykepleiere.
Hvilken utdanning trenger Norge mest? aSykepleierebLærerecIT-spesialisterdYrkesfaglærereDet samme gjelder lærere. I ti år har søkertallene til lærerutdanningen falt. Særlig kraftig har fallet vært de siste tre årene.
«Trist, dramatisk og alvorlig», sa Utdanningsforbundet i fjor.
Nå kan utdanningsinstitusjoner søke om dispensasjon fra opptakskrav (blant annet minst 3 i norsk og matte) og søkertallene øker.
I alle fall for utdannelsene innen grunnskolelærer 1–7 og grunnskolelærer 5–10. Sistnevnte har opplevd tomme studieplasser siden 2023. Det gapet er redusert i år. Selv om det er et godt stykke igjen til toppåret 2015.
Verre er det med yrkesfaglærere og barnehagelærerutdannelsen. Her er det en urovekkende reduksjon i antall søkere på nærmere 16 prosent.
En stor overraskelse i årets søkertall er fallet i antallet søkere til informasjonsteknologi.
En skulle tro alt snakket om kunstig intelligens hadde ført til økt interesse. Men søknader er redusert med 22 prosent.
For øvrig sliter utdannelser som historiefag, estetiske fag, samfunnsfag og pedagogiske fag. Det er problematisk i en tid hvor det er mer og ikke mindre behov for kritisk tenkning og dannelse.
I sum er likevel årets søkertall oppløftende for de yrkene som har slitt mest de siste årene. Yrker som ikke kan erstattes av maskiner.
Fremtiden handler om omstilling. Vi trenger unge som opparbeider seg kompetanse til å håndtere både eldrebølgen, den grønne- og den digitale omstillingen.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.