Superstjernen kastet seg inn i valgkampen. Vil effekten overgå Harris’ villeste drømmer?

1 week ago 9



Den amerikanske superstjernen Taylor Swift ga i natt sin støtte til presidentkandidat Kamala Harris. Hvor ille er dette for Donald Trump?

Taylor Swift avsluttet i august en serie med konserter i Europa. Turneen hennes er den mest innbringende noensinne. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB

Publisert: 11.09.2024 13:00 | Oppdatert: 11.09.2024 13:11

Kortversjonen

Taylor Swift (34) er verdens kanskje største artist. Sangeren har sopt inn milliarder på tidenes mest innbringende turné.

Rett etter at Harris og Trump var ferdige med nattens debatt, kastet Swift seg inn i den politiske samtalen. Superstjernen bekreftet at hun planlegger å stemme på Kamala Harris og hennes visepresidentkandidat Tim Walz.

Hun underskrev med «barnløs kattedame». Dette er et stikk til en uttalelse fra Trumps makker JD Vance. Han har fått mye kritikk for en tre år gammel sarkastisk kommentar om Kamala Harris og andre demokrater som en «gjeng barnløse kattekvinner med miserable liv».

Instagram, der hun har 283 millioner følgere, postet Swift et bilde av seg selv med en katt.

– Jeg tror Harris er en stødig, begavet leder, og jeg tror vi kan oppnå så mye mer i dette landet hvis vi er ledet av ro og ikke kaos, uttaler Swift.

Hun ba sine følgere selv undersøke hva kandidatene står for og registrere seg som velgere.

Fem timer senere hadde posten fått 5,8 millioner likes. Den hadde klokken 13.00 onsdag godt over 7 millioner likerklikk.

Taylor Swift har vist tidligere at hun kan påvirke amerikanske velgere. Da hun i september i fjor la ut en post om at folk burde registrere seg som velgere, var det 35.000 som gjorde nettopp det.

I 2020 gikk hun offentlig ut og ba folk stemme på Joe Biden. Han vant valget.

Taylor Swift ga søndag en god klem til Brittany Mahomes. De så ut til å være gode venner, til tross for at fotballfruen støtter Donald Trump. Bak står Swifts kjæreste Travis Kelce. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB

Kan Taylor Swift påvirke unge velgere?

I posten skriver Swift spesielt til førstegangsvelgere.

«Husk at for å kunne stemme, må du være registrert».

Det er kanskje de unge Swift har størst mulighet til å påvirke. Meningsmålinger viser da også at unge er overrepresentert blant dem som ennå ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på.

18 prosent av amerikanske velgere har ennå ikke bestemt seg for hvem de skal stemme på, skrev The New York Times 4. september.

Når disse velgerne endelig bestemmer seg for hvem de vil stemme på, vil de avgjøre valget, ifølge avisen.

Unge velgere er sammen med fargede og lavt utdannede overrepresentert blant dem som ennå ikke har bestemt seg, viser analysene til The New York Times.

Demokratenes presidentkandidat er avhengig av å vinne stort blant de unge og blant fargede for å ha en sjanse til å vinne det svært jevne valget.

Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB

Joe Biden gjorde det uvanlig dårlig i disse velgergruppene. Det var en viktig grunn til at han lå langt bak Trump på meningsmålingene.

Etter at Kamala Harris har overtatt som demokratenes kandidat, har hun gjort det bedre enn Biden. Men før debatten lå hun i beste fall helt likt med Trump på meningsmålingene.

Når det er så jevnt, kan alle støtteerklæringer være gode å ha.

Det er langt fra sikkert at mange av de unge velgerne vil stemme på Harris. Mange av dem som ikke har bestemt seg, er også lavt utdannede. Denne gruppen tenderer til å stemme på Trump.

Etter debatten gikk Donald Trump ut blant journalistene for å kommentere sin egen innsats. Foto: Matt Slocum / AP / NTB

Ekspertene er uenige

Hva mener så ekspertene om betydningen av støtten fra Taylor Swift? De Aftenposten har snakket med, er uenige.

Sigrid Rege Gårdsvoll er skeptisk til betydningen av kjendiserklæringer i et valg. Hun er kommentator i Vårt Land og nettstedet Amerikansk Politikk.

– Jeg tror tiden der folk så hva et idol skulle stemme og bestemte seg for å gjøre det samme, er litt forbi. Jeg tror vi tenker litt annerledes på det nå, sier hun.

Det samme skrev Politifact tidligere i år: «Det er misforstått å tro at Swifts inngripen vil være en «magisk kule» med garantert effekt».

Likevel peker hun på at Swift er en unik figur i USA og at hennes støtte kan bety mer enn andre kjendisers.

– Men det krever mer enn at hun sier hun skal stemme på Harris. Hun må klare å drive «turn out», og det krever mer fokus på velgerregistrering.

USA-kjenner og retorikkekspert Kjell Terje Ringdal har et litt annet syn.

Ringdal mener det kan ha stor betydning at Swift nå har flagget sitt politiske ståsted.

– Det å koble din politikk opp til populærkulturen er viktig for folk. Når millioner av mennesker tenker at det Taylor sier er bra, får det betydning. Det er positivt for folk å kunne skape en link mellom seg selv og de som lager musikken.

Swift kan kanskje ikke få så mange velgere til å forlate Trump, men hun kan få flere til stemme ved valg, skriver MSNBC.

Read Entire Article