Stortingspolitiker avslører: – I kveld heier jeg ikke på Norge

5 hours ago 3



Eurovision 2025:

Sveinung Rotevatn (V) er ihuga MGP-entusiast. Han har én spesiell grunn til at det ikke er Norge han heier på.

 Martin Meissner / AP / NTB
FESTKVELD: Europa samles til fest i Basel på 17. mai. Eurovision-finalen er både elsket og hatet – og alle har sine favoritter i finalen, uansett om de er norske eller ikke. Foto: Martin Meissner / AP / NTB

Publisert 17.05.2025 11:12

I kveld – på selveste nasjonaldagen – går Eurovision-finalen av stabelen i Basel.

Det er Kyle Alessandro som skal forsvare Norges ærer i år. Han har ofret russetida og nasjonaldagsfeiring for å kjempe om Eurovision-seieren.

 Jonathan Gaathaug / TV 2
FØRST UT: Kyle Alessandro skal først ut i Eurovision-finalen. Foto: Jonathan Gaathaug / TV 2

Alessandro har sjarmert så mye i Basel at det er ventet at han vil sette fyr på Eurovision-showet når han går på scenen som første deltaker.

En som derimot ikke heier på Alessandro, er Venstres stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn. Han forteller om sine tanker om Eurovision i programmet «Bak Overskriftene» på TV 2 Play.

Rotevatn har vært bitt av Eurovision-basillen siden han så Melodi Grand Prix hjemme i stua som liten.

 Privat
ENTUSIASTER: Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn var blant publikum under Eurovision-finalen i Liverpool i 2023. Her sammen med Fredrik O. Carstens og Frode N. Fjeldstad. Foto: Privat

– Jeg husker veldig godt finalene jeg så på 90-tallet. Da var jeg fortsatt ganske ung – og så på først og fremst med norsk blikk. Jeg heia på Norge, sier Rotevatn.

Heiet på Stig Van Eijk

Han trekker særlig fram én minneverdig opptreden.

– Stig Van Eijk, som sang «Living my life without you» – som jeg synes var en veldig kul låt. Den var tøff. Jeg tenkte at den låten der, den må jo vinne den internasjonale finalen.

– Og så gikk det åt skogen. Det skjedde gang på gang. Også med Charmed og «My heart goes boom». Jeg tenkte at dette her må jo Europa skjønne at er bra. Men de var ikke enige, sier Rotevatn.

Stig Van Eijk endte på 14.-plass i 1999, mens Charmed klarte ellevteplassen året etter.

Dette gjør MGP-vinnerne i dag

– Etter hvert må jeg innrømme at engasjementet mitt for Norge i Eurovision er blitt mindre, og engasjementet for arrangementet som sådan, har blitt større, sier Rotevatn.

Så slipper han bomben:

 Martin Meissner / AP / NTB
FAVORITTER: Sverige (med den finske gruppen Kaj) er favoritt i finalen. De får også støtte fra en norsk stortingspolitiker. Foto: Martin Meissner / AP / NTB

– I år for eksempel, så skal jeg innrømme at jeg ikke heier på Norge. I år heier jeg på Sverige.

– Er det lov å si som stortingsmann?

Buet mot Sverige

– Det er litt risikabelt som politiker og medlem av nasjonalforsamlingen. Men jeg tror vi må få lov til å heie på den låten som bidrar til mest god stemning, mest fest – og som er litt annerledes.

Rotevatn har ikke alltid heiet på Sverige. I 2023 var han på finalen i Liverpool. Da var han en av flere rasende tilskuere som mente juryen stjal seieren fra dem.

Det finske bidraget – «Cha Cha Cha» – var publikumsfavoritt og vant folkestemmene klart. Men juryene ga så mange stemmer til Sverige, Loreen og «Tatoo» at den vant.

– Det ble tendenser til opprørsstemning i salen, faktisk, minnes Rotevatn.

Skandaleåret i Malmö

Året etter ble det en ny skandale for Eurovision. Finalen i Malmö ble preget av frykt og avsky.

Har du 14 minutter til overs, kan du se hvordan den norske delegasjonen fryktet for sin sikkerhet etter én hendelse det året – og at Israels deltakelse kunne veltet hele finalen – i «Bak Overskriftene» på TV 2 Play.

Også i Basel har det vært gnisninger mellom fansen og EBU – som organiserer konkurransen.

– Eurovision er verdens mest politiske ikke-politiske arrangement, sier Rotevatn.

Han håper Eurovision klarer å riste av seg skandalene.

– Det er først og fremst bare lek og moro. Men det er også en konkurranse som har en veldig stor kraft. Både at det historisk har vært en arena for å vise fram det skeive miljøet og frihet, men også at det er en samlende europeisk kraft.

– Det er faktisk en av de få tingene europeerne samles om, sier Rotevatn.

Finalen i Basel går av stabelen klokken 21 i kveld. 

Read Entire Article