Stort borgerlig flertall: Listhaug tar velgere fra Solberg

1 week ago 17



Ny TV 2-måling:

En liten oppgang er mager trøst for Arbeiderpartiet når Frp fosser frem på TV 2s ferske måling.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
OPP: Flere av Erna Solbergs (H) velgere gir nå stemmen sin til Sylvi Listhaug (Frp). Her fra partilederdebatt før kommunevalget høsten 2023, Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 07.05.2024 15:52 Sist oppdatert 3 minutter siden

I TV 2s stortingsbarometer for mai fra Verian (tidligere Kantar) gjør Fremskrittspartiet et byks oppover, og lander på 16,5 prosent.

– Jeg synes det er veldig bra at det ser ut til at velgerne ønsker et skifte, sier en glad, men avmålt Sylvi Listhaug.

– Jeg tror mange nå ser at vi ikke bare trenger å skifte ut folk, vi trenger å skifte politikk, og da er Frp alternativet.

Ifølge bakgrunnstallene har Listhaug og partiet stjålet 82.000 fra Høyre siden stortingsvalget i 2021.

– Vi er helt tydelige på at vårt alternativ er en Frp og Høyre-regjering. Det er det vi kommer til å jobbe for, sier Frp-lederen.

– Vi har ligget høyt lenge

Listhaugs foretrukne regjeringspartner, Erna Solberg, må imidlertid se den negative utviklingen fra i fjor høst fortsette.

På TV 2s maimåling faller Høyres oppslutning med 3,4 prosentpoeng.

– Det jeg er fornøyd med på denne målingen er jo at borgerlig side går frem og styrker seg, sier Solberg.

– Tallene viser at flere Høyre-velgere går til Frp. Hvorfor tror du det er sånn? 

– Det bølger litt frem og tilbake. Det er helt sikkert slik at Frp, som har hatt landsmøtet i denne perioden, har fått mer medieoppmerksomhet rundt sakene, og at det kan gjøre det mer attraktivt. 

– Men lykkes Frp bedre med kommunikasjonen i og med at de går opp og dere går ned?

 – Dette går litt opp og ned mellom ulike måneder. Vi har ligget høyt oppe lenge, og så ligger vi nå fortsatt rundt 25 prosent. Det er bra, sier Solberg.

Høyrebølgen

Valgforsker Johannes Bergh synes det er vanskelig å si sikkert hva nedgangen til Høyre kommer av. Han har likevel en teori om at noen av høyrevelgerne kan ha blitt blåere.

– Vi vet at det er mange velgere som ligger mellom Høyre og Frp. Når Frp er i en god periode så vinner de over høyrevelgere, sier Bergh.

Han mener at vi har en høyrebølge i befolkningen nå.

– Vi ser også blant de unge at de går mot høyresiden og kanskje liker retorikken til Frp når det kommer til skatter og avgifter, sier Bergh.

Han tror Frp over tid har lyktes i å bli et etablert opposisjonsparti, og en kritiker av den sittende regjeringen. Bergh trekker også frem at oppmerksomheten til Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) og leder Simen Velle kan være en medvirkende faktor til resultatet.

Med resultatet fra målingen ville sentrumspartiene Miljøpartiet De Grønne og Kristelig Folkeparti havnet under sperregrensen.

– Hadde dette vært et valgresultat ville den borgerlige siden fått 90 mandater, som er et solid flertall på Stortinget, presiserer Bergh.

– Vi skal opp på et høyere nivå

Mens regjeringspartneren holder seg over 20 prosents oppslutning, har Senterpartiet fått seg en kraftig knekk.

Med 5,2 prosents oppslutning er ikke parlamentarisk leder, Marit Arnstad (Sp), fornøyd.

– Vi skal opp på et høyere nivå enn dette. Vi styrer Norge trygt gjennom en krevende tid med styrking av Forsvaret, matproduksjonen og den sivile beredskapen, sier Arnstad.

Med 21,3 oppslutning ligger Arbeiderpartiet over 20-prosentgrensa for andre måned på rad. Det er nesten to år siden sist gang partiet klarte det.

– Det er hyggelig det. Også skal vi fortsette å stå på hver eneste dag for at folk får bedre råd og sikre trygghet i urolige tider for landet vårt. Så det er hyggelige tall, sier Ap-nestleder Tonje Brenna.

Men utviklingen er en svak trøst for Ap. Med dagens meningsmåling ville det rødgrønne flertallet røket. 

– Ja, og dette er bare en meningsmåling, og derfor er jeg opptatt av at dette bare er tall underveis, sier Brenna.

Om målingen

Undersøkelsen er utført av Verian for TV 2. Et landsrepresentativt utvalg på 1049 personer er intervjuet i perioden 29. april til 6. mai 2024. Usikkerhetsmarginen er mellom +/-1,4 og +/-2,8 prosentpoeng.

Read Entire Article