Store norske leksikons teori om navnet Valdres kan ikke få stå uimotsagt

2 days ago 19



Var det noe som var utfordrende for farende folk i Valdres (bildet) for flere tusen år siden, så var det vassdragene med farlige, strie elver og stryk, skriver Helge Gardli. Foto: Helge Gardli

Jeg har brukt hundrevis av timer på å lete etter opphavet til navnet Valdres.

Publisert: 04.07.2024 18:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Store norske leksikon (SNL) har tydeligvis fått med seg min kritikk av Harald Bjorvands tolkning av navnet Valdres. Jeg synes ikke noe om det de gjør etter at SNL tydeligvis har lest min artikkel i Aftenposten 12. juni i år.

Seks dager etterpå redigerer redaktør Erik Bolstad inn et nytt avsnitt i SNLs artikkel der han skriver: «Navnet er ikke sikkert forklart. Tidligere forklaringer av navnet er at det kan komme av *vald 'skog' og *læs 'beite' eller av *vald 'velde, makt' og *res 'høyt punkt'. Det har også vært forklart som 'rideveg over fjellet'.»

Nesten alle disse opplysningene er hentet fra min artikkel og flere ordrett gjengitt, men SNL har utelatt min tolkning om at Valdres kommer av det norrøne ordet «vall» for strømmende vassdrag og eventuelt «res» for høydedrag. Jeg antar at SNL ikke vektlegger min teori fordi jeg ikke er filolog.

Men hvordan kan Bjorvand for eksempel forklare opphavet til navnet Valdrestjern i Sunnfjord? Eller Valdresmyra i Hurdal langt fra Valdres og områder uten voller og ferdsel. Men jeg har etter samtale med Sylfest Lomheim, professor i norsk, fått lov til å sitere ham på at det ikke er tilstrekkelig med kun filologisk kompetanse når man skal tolke gamle stedsnavn.

Han nevner at kjennskap til lokalt talemål, kultur, geografi og historie er svært viktig. Han sier også at han har liten tillit til Bjorvands tolkning. Jeg har derimot hatt lokal tilknytning til Valdres i over førti år. Videre har jeg brukt hundrevis av timer på å lete etter opphavet til navnet Valdres og skrevet flere artikler, blant annet i avisen Valdres og Klassekampen.

Selv om Harald Bjorvand er en erfaren og meget dyktig etymolog, er det ikke riktig at hans teori får fortsette å stå uimotsagt. Teorien har for mange svakheter, og nevnes kan at mesteparten av ferdselen i Valdres nok gikk over fjellområder og ikke over gressvoller. Ganske enkelt fordi det nok var mye mindre dyrket mark på den tiden navnet oppsto.

Var det noe som var utfordrende for farende folk i Valdres for flere tusen år siden, så var det vassdragene med farlige, strie elver og stryk, og det er trolig fra dette navnet har sin opprinnelse.

Helge Gardli

Hamar/Lomen

Read Entire Article