Store konsekvenser når Gades Institutt feriestenges

1 month ago 30



– Rettssikkerheten er sterkt truet, sier instituttets eneste heltidsansatte rettsmedisiner, Peer Kåre Lilleng.

 Robert Reinlund / TV 2
FORTVILER: Peer Kåre Lilleng, spesialist i patologi, overlege og førsteamanuensis i rettsmedisin, opplever at viktig arbeid stopper opp når han må ta ut ferie. Foto: Robert Reinlund / TV 2

Publisert 13.08.2024 14:48

Det har i lang tid vært ropt varsku om situasjonen ved Gades Institutt i Bergen. Det er hit døde kropper fraktes fra store deler av Vestlandet etter mistenkelige eller plutselige dødsfall. 

Gjennom rettsmedisinsk obduksjon skal spesialister finne rett dødsårsak.

Det er også her det ofte gjennomføres undersøkelser av fornærmede i voldssaker.

 Bemanningssituasjonen har lenge vært så kritisk at flere frykter for rettssikkerheten, at drap i verste fall kan skje ubemerket, fordi det ikke er tilstrekkelig ressurser til å gjennomføre obduksjonen.

Nå er krisen ytterligere forsterket. Gades må i praksis holde stengt i to uker da instituttets eneste faste ansatte med riktig kompetanse, Peer Kåre Lilleng, er pliktig til å ta ut ferie.

– Fullstendig uholdbart

– Det er en katastrofe og fullstendig uholdbart, sier professor og rettsmedisiner Peer Kåre Lilleng.

Han mener situasjonen aldri har vært verre, og mener saken er så viktig at han tar seg tid til å besvare TV 2s henvendelse i ferien.

Han obduserer rundt 150 mennesker i året. Arbeidet er viktig fordi det er flere eksempler på drapssaker som er oppklart på bakgrunn av informasjon fra rettsmedisinere, der det ikke har vært spesielle omstendigheter i utgangspunktet.

 Penelope Alida Larsen / TV 2
ROLIG: Nå ligger likene på kjøl ved Gades Institutt i påvente av at den eneste fast ansatte rettsmedisineren skal komme tilbake på jobb. Foto: Penelope Alida Larsen / TV 2

– Nå må avdøde som politiet har begjært rettsmedisinsk obduksjon av ligge på kjølerommet og vente i min ferie. Åstedsundersøkelser av fornærmede i voldssaker utføres heller ikke, sier Lilleng.

Han mener dette truer rettssikkerheten.

– Faren er til stede for at drap ikke oppdages, eller innen rimelig tid for etterforskningen, sier Lilleng. 

Begravelser utsatt på ubestemt tid

Et annet problem er pårørende som venter på å begrave sine avdøde som skal obduseres.

 Robert Reinlund / TV 2
AVDEKKES: Flere uventede dødsfall har blitt avdekket som drap av rettsmedisinere. Foto: Robert Reinlund / TV 2

– Begravelsesbyråer, og ikke minst pårørende, fortviler over utsettelser av begravelser til et ukjent tidspunkt, sier Lilleng.

Han legger til at han av samvittighetsgrunner jobber litt på kveldstid i ferien, blant annet for å besvare obduksjonsrapporter politiet venter på.

Krever strakstiltak

– Strakstiltak må igangsettes umiddelbart, i form av flere ansatte. Jeg mener også at politi og politikere må sette krav til arbeidsgiver, sier Lilleng.

Gades Institutt er landets nest største rettsmedisinske laboratorium. Det er Det medisinske fakultetet ved Universitetet i Bergen som er arbeidsgiver. Andre steder i landet ligger rettsmedisin under helseforetakene.

Vest politidistrikt sier til TV 2 at situasjonen er lite tilfredsstillende.

– Forholdene er vel nærmest uverdige når etterlatte må vente unødig lenge på at undersøkelsene på Gades skal blir gjennomført, sier Gunnar Fløystad, leder for Felles enhet for påtale i Vest politidistrikt.

 Sorosh Sadat / TV 2
BEKYMRET: Gunnar Fløystad, leder for påtaleenheten i Vest politidistrikt har både muntlig og skriftlig tatt opp med UiB at tilbudet som leveres er lite tilfredstillende. Foto: Sorosh Sadat / TV 2

Politiet har flere ganger krevd bedring

Han viser til at politiet skrev brev til Universitetet i Bergen 17. april der de understreket at tilbudet fra Gades bryter med krav og forventninger Vest politidistrikt må kunne stille, og at leveransen er lite tilfredsstillende. 

I et nytt brev 8. mai gjentas bekymringene og det står at det er uholdbart at det tar så lang tid å få gjennomført obduksjoner. 

– Det er dessuten også en risiko for at vi ikke fanger opp alvorlige saker, herunder, drap, tidlig nok, og dermed går glipp av viktige etterforskningsskritt, sier Fløystad som sier at politiet også har hatt samtaler med UiB der de har understreket alvoret.

Jobber med overdragelse

Professor og dekan Per Sigvald Bakke ved Det medisinske fakultetet sa i februar til TV 2 at situasjonen ved Gades er krevende. Han viste da til at universitetet ville ha dialog med Helse Bergen om en overdragelse av driften av Gades Institutt.

 Kim Andreassen / UiB
SVARER: Dekan Per Sigvald Bakk ved Det medisinske fakultetet ved UiB varsler ny informasjon om en eventuell overdragelse av Gades institutt i neste uke. Foto: Kim Andreassen / UiB

Når TV 2 tirdag spør dekanen en rekke spørsmål, blant annet hvorfor det ikke har skjedde mer når bemanningsproblemene har vært kjent lenge får vi følgende svar:

– Jeg har snakket med universitetsledelsen, og vi skal nå ha et nytt forhandlingsmøte med Helse-Bergen på fredag om saken. Vi ønsker ikke å komme med noen uttalelser nå som kan forstyrre forhandlingene. Jeg kan komme tilbake til saken i neste uke, sier dekan Per Bakke til TV 2.

Read Entire Article