Storavis publiserte bilder av Høiby med pose med hvitt pulver: – Bekrefter ikke noe som helst

1 month ago 36



Den tyske storavisen Bild har publisert to bilder av Marius Borg Høiby med en pistollignende gjenstand og en pose med noe som ser ut som hvitt pulver. – Bildene alene bekrefter ikke noe som helst, sier lederen av Norsk Presseforbund.

 Bildesjokket» Foto: Skjermdump fra Bild.de

Publisert: 26.08.2024 20:11

Kortversjonen

På det ene bildet ser det ut til at Borg Høiby poserer med en bunke norske 500- og 1000-lapper i bukselinningen. I hendene holder han en flaske kostbar champagne og en pistollignende gjenstand.

På det andre bildet poserer han sammen med en annen mann, og holder en pose med hvitt pulver i hånden.

Bild oppgir at de har fått bildene fra en anonym kilde. Ifølge avisen er bildene tatt på en fest i 2023, og pistolen skal være en replika.

Aftenposten kjenner ikke til konteksten bildene er tatt i. Våre foreløpige undersøkelser tyder heller ikke på at de er KIKIKunstig intelligens-generert.

Bildene spres nå i stor omstrekning i sosiale medier, også i Norge.

Vold og rusmisbruk

Marius Borg Høiby er siktet for kroppskrenkelsekroppskrenkelseKroppskrenkelse er å utøve vold mot en annen person eller på annen måte fornærme personen fysisk. Strafferammen etter straffeloven §§ 271-272 er bøter eller fengsel inntil ett år, men hvis handlingen regnes som grov kan straffen skjerpes opp til seks års fengsel. Kilde: SNL mot en kvinne, skadeverk og trusler etter en hendelse i en leilighet på Frogner tidligere denne måneden.

Han er også siktet for trusler etter telefonsamtaler som fremkommer av lydopptak Aftenposten tidligere har publisert utdrag fra. I samtalene omtaler han den fornærmede kvinnen i nedsettende ordelag og truer med å brenne eiendelene hennes.

Etter hendelsen har Borg Høiby kommet med en uttalelse der han vedgår at han over tid har hatt rusproblemer, noe han også har fått behandling for. Han vedgikk også å ha utført kroppskrenkelser og skadeverk i alkohol- og kokainrus.

Marius Borg Høiby under regjeringens feiring av prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag, på Deichman Bjørvika, 21. januar 2022. Foto: Haakon Mosvold Larsen / NTB

Kronprins Haakon deltok mandag under åpningen av olje- og energimessen ONS i Stavanger. Da han møtte pressen, fikk han spørsmål om det første bildet, som Bild publiserte i helgen.

– Jeg har ikke sett dem. Hvilke bilder er det vi snakker om? svarte han på VGs spørsmål.

Mandag ettermiddag publiserte Bild nok et bilde av Høiby. Det er dette som viser at han holder en pose med hvitt pulver.

Avisen skriver at innholdet i posen «ser ut som kokain». Men de skriver ikke hvordan de kommer til denne konklusjonen. Det finnes mange pulverbaserte substanser som kan se ut som kokain.

– Disse bildene alene bekrefter ikke noe som helst

I norsk presseetikk er kontroll av opplysninger helt grunnleggende, sier Elin Floberghagen, leder av Norsk Presseforbund.

– Det må være relevant, og det må settes i en kontekst. Det ser ikke ut til at det er gjort her med Bild, sier hun.

Elin Floberghagen

Generalsekretær i Norsk Presseforbund

– Disse bildene alene bekrefter ikke noe som helst, og man bør være forsiktig med å skape egne narrativer, sier Floberghagen.

– Norske medier har strengere regler for hva de publiserer enn mange utenlandske medier. Det er svært viktig at redaktørene vurderer slike publiseringer nøye, med tanke på respekt for privatlivet og hensyn til sårbare personer, sier Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

Reidun Kjelling Nybø

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening

Aftenposten stilte mandag ettermiddag flere spørsmål til Bild om publiseringen:

  • Kjenner dere konteksten bildet er tatt i?
  • Er dere kjent med innholdet i posen som er avbildet på bildet?
  • Hvilke skritt er tatt for å bekrefte om stoffet som vises er kokain eller noe annet?
  • Hva slags vurderinger har dere gjort rundt virkningen av å publisere disse bildene?
  • Har Bild betalt for publiseringsrettighetene til disse bildene?

Bild har foreløpig ikke svart på henvendelsen.

Aftenposten har stilt Høibys forsvarer Øyvind Bratlien spørsmål mandag ettermiddag han kjenner til bildene og hvilken kontekst de er tatt i. Han har foreløpig ikke svart på henvendelsen.

Sladdet «kriminell» var norsk redaktør

Bild har også publisert et bilde der Høiby poserer med en sladdet person.

«Marius Borg Høiby, sønn av kronprinsesse Mette-Marit, skal ha hatt kriminelle venner i årevis», skriver avisen under bildet.

Bild publiserte en sak som skulle dokumentere Høibys «kriminelle venner». Det var utstyrt med et bilde av Høiby sammen med Subjekt-redaktøren, som var sladdet av den tyske avisen. Foto: Skjermdump fra Bild.de

Det viser seg at personen bak sladden er Subjekt-redaktør Danby Choi.

Bildet er hentet fra Chois instagramprofil.

– Europas største avis har stjålet bildet mitt, for så benytte det til å antyde at jeg er kriminell. Jeg forventer ikke én beklagelse, men to, sier Choi til Journalisten.

Ifølge Bilds assisterende sjefredaktør, er dette øyeblikket fremdeles friskt i minnet hos tyskerne. Foto: Knut Snare / Aftenposten

Utenlandske tabloider har dekket siktelsen mot Borg Høiby tett, og i mange tilfeller gått mye lengre i dekningen sin enn norske medier.

Tanya May er assisterende sjefredaktør i Bild. Hun forklarte i helgen den enorme tyske interessen for saken slik:

– Kronprinsen som forelsket seg i party-jenta, som tok med seg en sønn inn i ekteskapet. Tyskerne har dette bildet i hodet fortsatt: De to som står på balkongen på bryllupsdagen mens de holder den lille, søte, blonde gutten. Gåsehud, sier May.

May er blant Bild-redaktørene som har fått tilsendt spørsmål om publiseringene mandag. Hun har ikke besvart henvendelsen.

– Kan klages inn til det tyske presserådet

– Bild har sin egen etikk, men de er også omfattet av den tyske selvdømmingen, gjennom det tyske presserådet, Deutsche PresseratDeutsche Presserat"Det tyske presserådet er den frivillige selvkontrollen for trykte og digitale medier i Tyskland. De arbeider for overholdelsen av etiske standarder og ansvarlighet i journalistikken, samt for å opprettholde pressens anseelse. Som en selvkontrollinstans forsvarer presserådet pressefriheten mot inngrep fra utsiden." . Jeg vil anta at denne saken kan klages inn for dem, sier Floberghagen.

Hun sier at selv om siktelsen mot Borg Høiby har offentlig interesse, betyr det ikke at man kan publisere alt man får inn av tips og bilder.

Kjelling Nybø vil oppfordre mediene til å tenke nøye gjennom bildebruken og dekningen sin rundt Borg Høiby.

– Det er viktig å kontrollere opplysninger, reflektere over fakta og ha en løpende vurdering av hvor mange detaljer man skal ta med. Og ikke bidra til unødvendig spekulasjon eller stigmatisering.

Det er ikke hennes rolle å avgjøre hva som er innenfor og utenfor god presseskikk, sier hun.

– Til det har vi Pressens Faglige Utvalg (PFU)Pressens Faglige Utvalg (PFU)"Pressens Faglige Utvalg (PFU) er en selvdømmeordning som er opprettet av Norsk Presseforbund. PFU har som formål å fremme den etiske og faglige standard i norske medier, gjennom å behandle klager mot disse. PFU legger Vær Varsom-plakaten (VVP) til grunn for sine etiske vurderinger. Alle redaktørstyrte medier som er tilknyttet Norsk Presseforbund kan klages inn til PFU.". Dekningen av denne saken har vært ekstremt krevende, og jeg vet at mange redaksjoner har brukt mye tid på grundige vurderinger underveis. Selv om jeg ikke kan dømme noen mediers presseetikk spesifikt, er det essensielt å vurdere de presseetiske retningslinjene nøye i denne typen saker, avslutter hun.

Read Entire Article