Stor fangeutveksling: Hvorfor gjør vestlige land og Russland dette nå?

1 month ago 20



En stor fangeutveksling mellom Vesten og Russland er i gang. Hvorfor skjer dette nå?

Dette russiske flyet landet i Ankara i Tyrkia torsdag ettermiddag. Opplysninger fra en rekke kilder tyder på at flyet er sentralt i en fangeutveksling mellom vestlige land og Russland. Foto: TUNAHAN TURHAN / Reuters / NTB

Publisert: 01.08.2024 16:59 | Oppdatert: 01.08.2024 17:29

Kortversjonen

Etter flere dager med spekulasjoner er nå en stor fangeutveksling i gang mellom Russland og flere vestlige land.

Spionsiktede Mikhail Valerijevitsj Mikusjin, som er i norsk varetekt, vil bli sendt ut av Norge som en del av utvekslingen, får Aftenposten bekreftet torsdag ettermiddag.

Blant de som skal være frigjort fra Russland er journalisten Evan Gershkovich og eks-militære Paul Whelan.

Utvekslingen er rapportert å omfatte journalister og andre politiske fanger i russisk fengsel i bytte mot russere i vesten.

Tyrkiske sikkerhetskilder sier til Reuters at det er snakk om 26 fanger som skal utveksles.

Hvem forventes å bli frigjort fra Russland?

Evan Gershkovich

32-årige Gershkovich ble fengslet for spionasje i 2023. Han ble senere dømt til 16 års fengsel. Journalisten har tidligere jobbet i Moscov Times, men jobber nå for The Wall Street Journal.

Evan Gershkovich skal ha vært en sentral del av fangeutvekslingen som nå pågår. Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters / NTB

Paul Whelan

Eks-militære Paul Whelan har vært fengslet for spionasje i fem år og syv måneder.

Saken er blitt mye kritisert av internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, som hevder at anklagene er politisk motivert.

Alsu Kurmasheva

Kurmasheva er både amerikansk og russisk statsborger. Hun jobber for nyhetsmediet Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). Da hun skulle besøke familie i Russland, ble hun arrestert og dømt til seks og et halvt års fengsel for spredning av falsk informasjon om den russiske hæren.

Spekulasjonene begynte da minst ni profilerte fanger ble transportert bort fra de russiske arbeidsleirene de soner i. Blant navnene som har forsvunnet fra fangeleirene finner vi blant annet Kevin LikKevin LikEn 19 år gammel tysk og russisk statsborger som ble dømt for forræderi i Russland. , Liliya ChanyshevaLiliya ChanyshevaEn av den nå avdøde opposisjonspolitikerens Aleksej Navalnys nærmerte medarbeidere. 42-åringen er dømt til syv års fengsel i Russland for å ha "etablert en ekstremistorganisasjon", Ksenia FadeevaKsenia Fadeeva32-åringen ledet Navalnyj-organisasjonens arbeid i Tomsk. Dømt til ni års fengsel for "ekstremisme". og Sasha SkochilenkoSasha Skochilenko33-åringen ble dømt til syv års fengsel for å ha byttet ut prislapper med info om Russlands krigføring i en matbutikk i St. Petersburg.. Det er ventet at også disse kan bli sendt ut fra Russland.

Flere ledd involvert

Jakub Godzimirski er sikkerhetspolitisk ekspert ved NupiNupiNorsk Utenrikspolitisk Institutt. og har Russland som sitt fagfelt.

– Det er en slags tradisjon for å gjøre dette når man har tatt noen til fange selv, og andre land har tatt dine egne. Å løse dette ved å utveksle fanger er helt normalt og en standard prosedyre i utenrikspolitikk og diplomati.

Etter som det er flere som sitter bak lås og slå både i Vesten og i Russland, så er det helt sikkert noe som skjer bak kulissene.

Byttehandelen gjelder fra russisk side flere av deres egne etterretningsagenter, mens de sender journalister, menneskerettighetsaktivister, opposisjonelle og blant annet en tidligere amerikansk marinesoldat i retur, sier Godzirmirski.

Jakub Godzimirski

Sikkerhetspolitisk ekspert ved Nupi med Russland som sitt fagfelt.

Foto: Christopher Olssøn / Nupi

– Hvorfor skjer dette nå?

– Det er litt press på de politiske makthaverne at man tar vare på egne borgere. Når folk havner i trøbbel og har alvorlige anklager hengende over seg, så gjør stater det de kan for å få de tilbake, sier Godzimirski.

Han påpeker at selv om Russland er på krigsstien, så er dette et viktig arbeid som foregår uavhengig av de andre utfordringene og konfliktene enkelte land står i.

– Hvordan foregår denne dialogen?

– Det er diplomater og jurister som er involvert, og dette har nok pågått noen dager. Det er ofte mellomledd også. Samtidig må man regne med at etterretningsorganisasjoner snakker med hverandre, og da er denne typen utveksling en del av informasjonen som utdeles.

Frode Berg: - Tøff soning

Frode Berg følger situasjonen tett. Han satt selv i samme fengsel som Gershkovich satt i og ble utvekslet i 2019. Han sier at følelsene rundt en slik fangeutveksling både er skremmende og sterke

– Nå skal jeg ut, tenkte jeg da jeg satt på ventecellen dagen før utvekslingen. Det var nesten skremmende, sier Berg.

Berg ble dømt til 14 års fengsel for spionasje i Russland. Han innrømmet å ha vært kurer, men aldri for å drevet spionasje. Allerede lenge før han ble utvekslet, visste han at det var en slik prosess på gang.

Frode Berg satt fengslet i Russland i 711 døgn før han ble utvekslet. Foto: Siri Øverland Eriksen / Aftenposten

Han forklarer at for hans del var et spesielt et forhold som måtte på plass for å få til en fangeutveksling: En dom. Ifølge Berg var det umulig å gjøre en utveksling før en dom var på plass.

Ifølge Berg er det vanlig at slike utvekslinger, selv om de har startet, tar tid.

– Da jeg snakket med advokaten min før utvekslingen fikk jeg beskjed om ikke å bli bekymret selv om den plutselig ble utsatt med noen dager, sier Berg.

Read Entire Article