Når strømprisene er på sitt høyeste torsdag ettermiddag, har Norsk Vannskjæring stengt av produksjonen for dagen. – Ikke forsvarlig for oss å drive, sier daglig leder.
Publisert 12.12.2024 16:51
Norsk Vannskjæring driver med stålkutting ved hjelp av vann og sand.
Bedriften har syv ansatte og holder til i Sande i Vestfold, som ligger i strømregionen NO2. Strømregionen også omfatter Sør-Norge, Rogaland og deler av Telemark.
Det er her strømprisen trolig når 13 kroner torsdag ettermiddag.
Men daglig leder Lars Krogsund i Norsk Vannskjæring har tatt et drastisk grep for å slippe de høyeste prisene.
Drammens Tidende omtalte saken først.
– Ikke forsvarlig
Krogsund sier til TV 2 at produksjonen krever mye strøm, og som regel bruker mellom 300 og 400 kWh. Når prisene er på sitt høyeste, vil bedriften bruke 5000 kroner i strømutgifter, inkludert nettleie, hvis de har et forbruk i timen på 300 kWh.
– Når prisen bikker over 10 kr/kWh, og som i dag at den blir over 13 kr/kWh, er det ikke forsvarlig for oss å drive, sier han.
Derfor stengte han ned produksjonen klokken 14.30 torsdag, for å unngå timene der strømprisen er på sitt dyreste.
– Vi har prøvd å demme opp for dette ved å montere solceller på taket. Vi har 216 paneler på taket. Men på den årstida her produserer jo ikke det strøm, sier Krogsund.
Krogsund er også uavhengig representant i kommunestyret i Drammen, og var tidligere medlem av INP, men i denne saken uttaler han seg som daglig leder.
– Uforutsigbart
Krogsund reagerer på de uforutsigbare strømprisene.
– Man kan sikre prisen og lage fastprisavtaler, men å lage det når strømmen er på sitt høyeste er jo galskap. Det er heller ingen som ønsker å lage fastprisavtale når det er billig. Sånn jeg har oppfattet det har det aldri vært lønnsomt å lage fastprisavtale på strøm, sier Krogsund, som mener det bør iverksettes tiltak.
– Sånn som det er nå går det nesten fra dag til dag hva strømmen koster. For det første burde det vært en makspris på strøm. Det andre er at bedriftene burde bli tilgodesett med strømstøtte når det er så ille som nå, sier Krogsund.
Hvis prisene blir vedvarende høye i tiden fremover, frykter han å måtte permittere ansatte.
– Hvis prisen skal være så høy er det ikke noe poeng i å prøve å produsere en gang, så da har vi ikke noe annet valg enn å permittere folk. I prinsippet tåler vi en time med høye strømpriser, men i hele dag har det vært over seks kroner, og vi kan ikke leve med den type strømpriser utover hele vinteren. Det går ikke, sier Krogsund.
Anbefaler fastprisavtaler
Energiminister Terje Aasland kalte prisene «helt hinsides» torsdag.
– De prisene som er i morgen, er helt hinsides. Jeg skjønner veldig godt at folk reagerer, sa Aasland onsdag.
Torsdag kommer han med en oppfordring til bedrifter om å tegne fastprisavtaler.
– Strømstøtten fungerer som en veldig viktig økonomisk trykkavlaster for husholdningene. For næringslivet ønsker vi å etablere en varig ordning med fastpriskontrakter, sa Aasland til NTB torsdag.
Aasland anbefaler at næringslivet ser på mulighetene for å få på plass fastprisavtaler for strømmen, slik at de kan sikre seg mot høye strømpriser.
Han sier at det er lagt til rette for at også små og mellomstore bedrifter kan inngå slike kontrakter.