Staten fikk medhold i rettssak om mineraler på havbunnen 

4 hours ago 3



Verdens naturfond WWF gikk til sak mot staten ved Energidepartementet etter at vedtaket om prøveboring ble fattet.

Organisasjonen krevde at beslutningen skulle kjennes ugyldig og rettssaken gikk i Oslo tingrett 28. november til 6. desember i fjor.

Rettssaken gikk i Oslo tingrett 28. november til 6. desember i fjor.

WWF mente kartleggingen som var gjort av områdene i forkant var for dårlig til at Stortinget hadde et skikkelig grunnlag for å vedta åpning for mineralvirksomhet i dyphavet.

Flere kunnskapsmiljøer i Norge, inkludert Sintef og Miljødirektoratet, påpekte også at man foreløpig vet for lite om konsekvensene av å utvinne mineraler på havbunnen.

Staten vant frem

Torsdag kom dommen fra Oslo tingrett, der staten ble frifunnet.

WWF må også betale staten saksomkostninger på en halv million kroner.

– Dommen bekrefter at kunnskapsgrunnlaget var godt nok til at Regjeringen, med støtte fra et brett flertall på Stortinget, kunne beslutte å åpne disse områdene for havbunnsmineralvirksomhet.

Det sier advokatene Karen Mellingen og Asgeir Nygård, som har ført saken for Energidepartementet.

– Dette er en veldig viktig sak for staten, sier Mellingen.

Vurderer å anke

Generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur, sier at til tross for nederlaget har tingretten gitt WWF rett på to punkter.

– For det første at vi har mulighet til å prøve en åpningsbeslutning for domstolene, noe staten mente vi ikke hadde. For det andre at vi fritas for deler av saksomkostningene, fordi retten er enige med oss i at dette er en prinsipielt viktig sak, sier hun.

Hun er likevel kritisk til dommen.

– Tingretten blander dessverre sammen det som er en politisk vurdering, der politikerne skal ha ganske fritt spillerom, og det vi faktisk løfter, nemlig krav til kunnskap. Konsekvensene for miljø er ikke godt nok belyst, og her har Høyesterett allerede avklart at domstolene skal kunne gjøre en inngående kontroll.

Andaur sier at WWF nå skal vurdere en anke.

– Vi er uenig i tingrettens beslutning. Dommen er lang, og nå kommer vi til å sette oss godt inn i begrunnelsen og vurdere om vi vil anke.

Kart over utrednings- og åpningsområdet.

Kart over utrednings- og åpningsområdet.

Foto: Sokkeldirektoratet

Mineraler til det grønne skiftet

Mineralene som finnes på norsk kontinentalsokkel er blant annet sulfider og manganskorper. De inneholder metaller og mineraler som kobber, sink og kobolt.

Disse brukes i produksjonen av blant annet batterier, datamaskiner og mobiltelefoner.

Verden mangler mineralene som skal til for teknologiutviklingen og til det grønne skiftet.

Une Bastholm

– Å begynne med kommersiell virksomhet i det ukjente dyphavet var en uforståelig beslutning tatt i blinde, på tvers av faglige advarsler. Vi aner rett og slett ikke konsekvensene., sier MDGs Une Bastholm.

Foto: William Jobling / NRK

Ikke i 2025

Selv om staten har vunnet frem i retten, er det ikke fritt frem for å starte utvinningen av mineralene.

SV satte en midlertidig stans i prosjektet under forhandlingene om statsbudsjettet i fjor høst

Da fikk partiet gjennomslag i for å stanse utlysningen av konsesjoner for mineralvirksomhet på havbunnen i 2024 og 2025. SVs Lars Haltbrekken sier at partiet vil fortsette det arbeidet.

– Gruvedrift på havbunnen er svært miljøskadelig. SV har stoppet det i år og vi skal fortsatt slåss mot det, sier han.

Advokatene som førte saken i Oslo tingrett, er også klare på at selv om dommen blir stående, vil det likevel være mange runder før en eventuell utvinning.

– Det skal være offentlige høringer og forankring i Stortinget for å sikre at hensynet til miljø og natur hele veien vil bli åpent og grundig diskutert, sier Mellingen og Nygård.

Publisert 13.02.2025, kl. 18.01 Oppdatert 13.02.2025, kl. 18.49

Read Entire Article