Stakkars Libanon

3 hours ago 4



Igjen er det Libanon som lider og er et gissel for terrororganisasjonen Hizbollahs angrep på Israel. 60-70 000 israelere er fordrevet fra sine hjem i nord, langs grensen til Libanon.

Foto: Hassan Ammar / AP

Hizbollah har gjennomført angrep i nesten et år nå, som svar på Israels angrep på terrororganisasjonen Hamas i Gasa. Vi husker alle Hamas terrorangrep på Israel den 7. oktober 2023.

Hizbollah har opprettet våpenlagre, stillinger og kommandoposter i små byer og landsbyer over hele Sør-Libanon.

Det er herfra de skyter inn i Nord-Israel og driver beboerne på flukt. Intet land kan akseptere en slik situasjon. Selvfølgelig har ikke terrororganisasjonen spurt innbyggerne før de etablerer seg i en landsby, de bare tar seg til rette. De bruker menneskene i disse byene og landsbyene som menneskelige skjold og bryter folkeretten. Det samme skjer i Beirut og andre byer i nord.

Hizbollah har aldri etterkommet FN Sikkerhetsråds resolusjon 1701 fra 2006. Resolusjonen stadfester at terrororganisasjonen ikke skal ha styrker syd for Litani-elven, den libanesiske hæren skal kontrollere hele Libanon og Hizbollah skal gi fra seg våpnene sine. Isteden har Hizbollah, ved hjelp av Iran, bygget seg opp til å bli den klart sterkeste maktfaktoren i Libanon. Den libanesiske hæren har i realiteten intet de skulle ha sagt.

Nå flykter libaneserne i sør nordover igjen, det er langt fra første gang det skjer. Kristne-, drusiske- og muslimske byer og landsbyer legges øde på grunn av terrororganisasjonens angrep. Hizbollah må drives nordover slik at de ikke lenger fritt kan skyte inn i Nord-Israel og de fordrevne israelerne skal få flytte hjem. Israel ønsker også og svekke Hizbollah så mye at de ikke lenger blir en trussel hverken for Libanon eller Israel. Det siste er lettere sakt enn gjort. Her lurer Iran i bakgrunnen.

Det er nok ingen tvil om at Israel Defense Forces (IDF) vil makte å trenge Hizbollah nordover, men hva så. Trekker IDF seg ut igjen vil Hizbollah følge etter og igjen etablere seg i Sør-Libanon. Ingen kan stanse selv en svakere terrorgruppe, fra å etablere seg i sør igjen. FN-styrken som har patruljert Sør-Libanon side 1978 er ikke sterk nok og har for svakt mandat. Den libanesiske hæren er ikke i nærheten av å makte et slikt oppdrag. IDF har tidligere blitt stående i Sør-Libanon over flere år, det løste intet og førte til stadige tap av personell.

Håpet er vel at Hizbollah skal bli så svekket at de mister innflytelse over hele Libanon, både militært og politisk og at andre krefter kan ta over makten. Men, med Libanons fragmenterte politiske struktur og interne spenninger er nok det et fåfengt ønske. Da står vi tilbake med det samme gamle scenariet. Terrorgruppen vil bygge seg opp igjen og sakte etablere seg på nytt i Sør-Libanon. Stakkers innbyggere i sør og stakkers Libanon.

Read Entire Article