SSB har tro på langt lavere rente de nærmeste årene. Jonas Gahr Støre tror nordmenn vil få bedre råd.
Publisert 13.12.2024 08:12 Sist oppdatert nå
SSB publiserte fredag morgen en rapport med sine prognoser for norsk økonomi.
De siste årene har vært preget av gjentatte rentehevinger. Samtidig har arbeidsledigheten økt fra et lavt nivå til et nivå på 4 prosent.
– Norsk økonomi er nå i oppgang. Husholdningenes konsum, som tilsvarer rundt halvparten av BNP Fastlands-Norge, har begynt å ta seg opp etter å ha utviklet seg svakt gjennom 2023, sier Thomas von Brasch, forskningsleder i Statistisk sentralbyrå (SSB).
Lavere rente
Siden desember 2023 har styringsrenta vært 4,5 prosent, den høyeste siden desember 2008.
På de siste rentemøtene har Norges Bank uttrykt at nivået trolig vil holdes ut året, slik at første rentekutt ikke kommer før neste år.
– Fallet i inflasjonen og svakere vekstutsikter trekker i retning av litt lavere rente. Vi venter at det første kuttet i styringsrenta kommer i begynnelsen av neste år og at det blir fem rentekutt på 0,25 prosentpoeng i løpet av 2025, sier Thomas von Brasch.
Pengemarkedsrenta vil ifølge prognosene falle fra dagens nivå på 4,7 prosent til om lag 3,5 prosent i 2026 og 2027.
Jonas Gahr Støre sier til NTB fredag morgen at vi går mot tider der folk vil få bedre råd.
Økonomiprofessor ved NHH, Ola Grytten, mener derimot SSBs prognoser er i overkant optimistiske.
– Det er overraskende med fem rentekutt. Det er over det de fleste andre forventer, og for meg fremstår det som i overkant. Med de signalene har fått fra Norges Bank og politikken så er jeg ikke sikker på at det går den veien, for å si det sånn, sier han.
– På den andre siden så er det slik at Norge ligger etter de aller fleste land nå. Det kan hende at det neste året blir brukt til å utligne, sier han.
Økt kjøpekraft
SSB skriver i sin rapport at husholdningene allerede i år har fått økt kjøpekraft. Denne veksten i kjøpekraft forventer de vil fortsette de neste årene.
– God lønnsomhet i frontfaget gjør at lønnsveksten holdes oppe. I tillegg vil lavere prisvekst og rentekutt gjøre at husholdningene får bedre råd, sier Thomas von Brasch.
SSB mener også at både økt kjøpekraft og lavere boliglånsrente vil bidra til med boligbygging fremover.