Spørsmål til Bjarte Austvik og Kristiansand kommune om ROP-boliger

2 hours ago 3



I artikkelen i fvn om beboere som føler seg overkjørt i forhold til ROP-boligene på Strømme, kommer Bjarte Austvik med en rekke påstander som mildt sagt har fått flere enn meg til å stusse.

Foto: Kristin Ellefsen / Fædrelandsvennen

Jeg, og flere med meg, vil gjerne stille deg noen spørsmål. 1. Du sier at dere er trygge på at ROP-beboerne ikke er farlige. Hvordan vet du det? Det er èn ting å vite noe om historikken til hver enkelt beboer, men hvordan kan du på en skråsikker måte vite hva vil skje i fremtiden?

2. Må man være farlig for å være til skade? Her på Midtheilia i Nodeland har nakne beboere, beboere som slåss, beboere som skriker ” jeg skal drepe deg!” eller ”jeg skal knuse ansiktet ditt!”, allerede skremt og traumatisert flere små barn ned i fem års alder. Ja, flere barn er redde for å leke ute (naturligvis).

3. I artikkelen sier du at bekymringen bygger på manglende kunnskap og kan være generaliserende. Her på Midtheilia har vi beboere fra kommunens bofelleskap som skriker og brøler, slåss, skremmer barn med draps- og voldstrusler, stjeler (ja, vi har mye videobevis), slenger fra seg poser med piller og stoff, samt blodige kanyler etc. Alt dette i en liten gate på noen få hundre meter, som også er barnas skolevei. Mener du at dette ikke er kunnskap, altså noe vi ikke har opplevd?

4. Skal Kristiansand kommune komme og bedrive traumebevisst omsorg overfor de barna på Midtheilia som allerede er traumatisert (og det allerede før antallet boliger har blitt økt fra 8 til 13 boenheter)?

5. Du snakker om god bemanning rundt disse beboerne. Her på Midtheilia er det også kameraovervåkning. Dog har verken kameraer aller antall ansatte noen innvirkning på hva beboerne gjør utenfor bofelleskapet, det være seg på dag eller nattestid. Hvordan vil du løse problemene med beboere som er inne i hagene på nattestid, eller går forbi husene her og skriker i psykose (både dag og natt), slåss i gata (utenfor bofelleskapet), legger fra seg blodig kanyler, mister narkotika langs skoleveien?

6. Lars Lien leder Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rus og psykisk lidelse uttalte i forbindelse med ROP-boliger i Vennesla at der det er aktiv rusing og stor sjanse for utagering, bør man ha boliger som ikke ligger midt i et boligområde. Det handler om å finne en balanse mellom folks trygghet og god integrering av pasientene, sier han. Hva er det som gjør at du mener at Lien ikke vet hva han snakker om (jf. 13 rus og psykiatriboliger midt i et boligområde med over 50 barn?)

Read Entire Article