Mandag var det varslet skikkelig snøkaos. Folk ble oppfordret til å la bilen stå og jobbe hjemmefra.
Men det var ikke et alternativ for vernepleier Katrine Marie Fevolden.
– Vi måtte sikre at vi i hvert fall var to personer på jobb, som kunne ta hånd om avdelingen, sier hun.
Derfor pakket Fevolden med seg et skift og det hun trengte for å overnatte. Så dro hun på kveldsvakt på Spesialsykehuset for epilepsi i Bærum.
Etter skiftet la hun og sykepleierkollega Kari Solvang ned to madrasser på gulvet i et av møterommene, som ble til et provisorisk soverom.
– Jeg hadde uansett sovet dårlig hjemme, for jeg hadde gruet meg til å kjøre til jobb i frykt for å komme sent eller at jeg ikke hadde klart å komme frem i det hele tatt, sier hun.
– For lettvint
Det var Avisa Oslo som først meldte om at ansatte ved Oslo universitetssykehus (OUS) sov på jobb for å unngå snøkaoset.
– Folk strekker seg veldig langt for å gjøre en innsats for liv og helse. Det er veldig hyggelig å jobbe et sted der ansatte har en så samvittighetsfull tilnærming til oppdraget, sier pressevakt Anders Bayer ved OUS til TV 2.
Samtidig er han kritisk til at flere aktører er såpass raske med å oppfordre til hjemmekontor når det er ventet dårlig vær.
Allerede søndag oppfordret meteorologen folk til å jobbe hjemmefra. Værmeldingen førte også til omfattende innstillinger i kollektivtransporten.
– Samfunnet er helt avhengig av at mange yrkesgrupper stiller fysisk på jobb uansett vær. Derfor bør vi tone ned oppfordringen om hjemmekontor litt. Det er mange som ikke har den muligheten, sier han.
– Alle ville gjort det samme
Når Fevolden snakker med TV 2 tirsdag ettermiddag, jobber hun med å grave ut bilen fra snøen etter endt dagvakt.
– Nattesøvnen ble ikke så bra, for det var ikke så godt å sove på gulvet. Samtidig er det jo et minne for livet, sier hun.
Vernepleieren forteller at det ikke er første gang hun sover over på jobb.
– Det har hendt at jeg har dratt inn på kvelden før også, for å rekke morgenskiftet.
For henne er det en selvfølge å sette pasienter og kolleger først.
– Vi kunne ikke risikere å være for få på jobb. Hvis ikke vi som hadde dagvaktene kom tidsnok, ville ikke nattevaktene kunnet reise hjem etter vakten sin heller.
Hun forteller at det er et godt samhold ved post 2 på sykehuset.
– Alle kollegene mine ville gjort det samme. Vi ser ikke på det som så stort. Vi har mye omsorg for hverandre og selvfølgelig for pasientene også.
– Ler av oss
Bayer ved OUS forteller at også han valgte å trosse vær og vind tirsdag morgen. Han syklet i en time til jobb på Ullevål sykehus – i solidaritet med kollegene.
– Jeg reagerer på at det ofte kommer en anbefaling fra myndighetene og kollektivtransporten om at alle må ha hjemmekontor. Det blir for lettvint å kjøre det sporet.
Bayer mener samfunnet må være robust nok til å takle snø og kuldegrader uten å måtte stenge helt ned.
– Vi må passe på at vi ikke blir så urbane og sårbare at vi ikke kommer oss gjennom en vinterdag. Da ler de av oss på bygda.
TV 2 har tidligere spurt Bane Nor om hvorfor de valgte å innstille en rekke linjer.
– Basert på værmelding og oransje farevarsel fra Meteorologisk institutt, så valgte vi mandag å redusere togtrafikken fra mandag morgen av for å være sikre på at det gikk tog på alle linjer, og at de togene som går, kommer fram, sa presseansvarlig Anne Kirkhusmo.
– Må leve med det
Tirsdag kveld møtte TV 2 statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ute i snøværet. Han sier at han ikke vil ha for sterke meninger om hjemmekontor.
– For de som kan det, så er det en fleksibilitet. Men jeg tenker på alle dem som ikke kan ha hjemmekontor. Hvis du jobber i pleie og omsorg og andre jobber, er ikke det noe alternativ, sier han.
Støre understreker at det er viktig at kollektivtrafikken virker så godt som mulig og så raskt som mulig.
– Når du får ekstrem kulde og mye snø, så er det ikke gitt at togene og bussene fungerer med én gang. Det må vi også leve med, sier han.