Sør-Sudans visepresident er pågrepet. Nå frykter FN ny borgerkrig.

5 days ago 14



UD har bedt norske borgere forlate Sør-Sudan. Nå har uroen i landet nådd hovedstaden Juba.

Barn leker på en utbrent stridsvogn i 2023. Landet har vært preget av konflikt lenge. Foto: Sam Mednick / AP / NTB

Publisert: 27.03.2025 08:04

Kortversjonen

Frykten for borgerkrig sprer seg i Sør-Sudan.Sør-Sudan.Sør-Sudan er en republikk i Øst-Afrika. Landet ble erklært som selvstandig i 2011 etter en folkeavstemning der flertallet stemte for løsrivelse fra Sudan. Siden 2013 har landet vært preget av borgerkrig utløst av en pågående konflikt mellom president Salva Kiir Mayardit og visepresident Riek Machar.

Den siste tiden har det vært kamper nord i landet mellom regjeringsstyrker og en opprørsgruppe alliert med visepresidenten.

Nå frykter flere at landet står på randen til en ny og tilspisset borgerkrig. Både Norge og Tyskland har denne uken stengt sine ambassader. Norske borgere ble bedt om å forlate landet. UD har frarådet reiser siden 2022.

Flere vestlige land, inkludert Norge, har tilbudt megling for å bevare fred. Norge har vært sterkt involvert i Sør-Sudan siden uavhengigheten i 2011.

Nå har uroen nådd hovedstaden Juba. Onsdag kveld opplyste Machars parti at visepresidenten var blitt arrestert i boligen sin.

– På kanten mellom konflikt eller fred

Machars parti SPLM-IO forteller at landets forsvarsminister og sikkerhetssjef tok seg inn i Machars bolig med makt, eskortert av over 20 tungt bevæpnede kjøretøy og la frem en arrestordre.

– Livvaktene hans ble avvæpnet, og han fikk overlevert en arrestordre med uklare anklager, heter det i uttalelsen, som er delt på Facebook.

Partiet sa tidligere på dagen at Machar var savnet og at de forsøkte å finne ham.

Sør-Sudans president Salva Kiir (t.v.) og visepresident Riek Machar (t.h.) tar hverandre i hånden etter et møte i 2019. Foto: Sam Mednick / AP / NTB

SPLM-IO kaller handlingene «et åpenlyst brudd på grunnloven» og fredsavtalen fra 2018 som gjorde slutt på borgerkrigen mellom Machar-lojale styrker og regjeringsstyrkene til president Salva Kiir.

Pågripelsen bringer landet til randen av en større konflikt, sier FNs spesialutsending i landet, Nicholas Haysom.

– I kveld står landets ledere på kanten mellom å falle tilbake til en omfattende konflikt eller å ta landet videre i retning fred, gjenreising og demokrati i tråd med enigheten som ble oppnådd da de inngikk fredsavtalen i 2018, sier FN-utsendingen.

– Det kan eskalere

NTB har snakket med FNs tidligere spesialutsending Hilde Frafjord Johnson. Hun var leder for FNs Sør-Sudan-operasjoner i 2011–2014 og er i dag tilknyttet European Institute of Peace (EIP).

– Det er ikke veldig omfattende kamper foreløpig, men det kan eskalere. Det gjør at spenningsnivået i hele landet øker, og det er stor fare for at det kan skje betydelige uroligheter, sier Johnson.

Hun ser en del likhetstrekk med 2013, da det brøt ut en borgerkrig mellom Kiirs og Machars styrker. Samtidig er det viktige forskjeller fra den gangen, da krigen ble utløst av at regjeringshæren sprakk i to.

– Machar er marginalisert, hans styrker har ikke tydelige nok kommandolinjer til å starte en krig, sier Johnson, som snakket med NTB før nyheten om Machars pågripelse kom.

Verste kolerautbrudd på 20 år

I tillegg til de politiske urolighetene, er Sør-Suda inne i det verste kolerautbruddet siden landet ble selvstendig i 2011. Så langt er rundt 700 mennesker døde, blant dem mange barn, opplyser Unicef.

FNs barnefond sier det er registrert 40.000 tilfeller av kolera fra september i fjor og frem til 18. mars, «inkludert 694 dødsfall, det verste utbruddet på 20 år».

Halvparten av sykdomstilfellene gjelder barn under 15 år, ifølge Unicef. Rushton legger til at en tredjedel av dødsfallene er barn under 14 år. Sammen med Sør-Sudan står Angola overfor det verste kolerautbruddet i det østlige og sørlige Afrika, ifølge Unicef.

Read Entire Article