Sommervarmen gir økt huggormfare – ber turgåere være på vakt

1 day ago 7



Nå kryper huggormen fram for å nyte varmen. FHIs Giftinformasjon ber folk være oppmerksomme.

 Paul Kleiven / NTBHuggormen er Norges eneste giftige slange. Det er sjelden den biter mennesker, men dersom den blir trampet på eller føler seg truet, kan det bite fra seg. Foto: Paul Kleiven / NTB
Oppdatert lørdag 12. juli kl. 08:56
  • Store deler av Norge opplever sol og varme, enkelte steder opp mot 30 grader.
  • Huggormen trives godt i varmen, noe som øker risikoen for huggormbitt.
  • FHI ber turgåere være oppmerksomme og sjekke bakken før de setter seg.

Store deler av Norge bader i disse dager i sol. Enkelte steder er gradestokken oppe i 30, og i deler av landet skal varmen holde seg fremover.

Huggormen er vekselvarme dyr, noe som betyr at de ofte trives på steiner eller stubber når det er godt og varmt vær.

Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet (FHI) ber turgåere være på vakt:

– Ta gjerne en titt på bakken før du setter deg i lyngen for å nyte sommersolen, for huggormen kan også ligge der og varme seg, sier avdelingsdirektør Mari Tosterud ved Giftinformasjon til NTB.

Litt bak fjoråret

De har hittil i juli fått rundt 40 henvendelser om huggormbitt. Tallene for hele 2025 hittil ligger omtrent på normalt, ifølge Tosterud.

– Antall henvendelser til Giftinformasjonen om huggormbitt var litt høyere i mars/april, men har ellers vært omtrent som normalt.

I løpet av det første halvåret av 2025 – fram til 1. juli – har Giftinformasjonen mottatt 224 huggorm-henvendelser mot 265 i fjor. Det er en nedgang på 15,5 prosent.

I fjorårets julimåned mottok de til sammen 186, det høyeste antallet for juli de siste fem årene med unntak av «toppåret» 2021.

Tips om du blir bitt

Dersom du blir bitt av huggorm, skal du helst la bitt-stedet være i fred og holde det høyt. Man skal ringe 113 om man blir dårlig, og om man føler seg i grei form, kan man ringe Giftinformasjonen på 22591300.

– Vi gir råd om videre oppfølging basert på blant annet hvordan symptomene har utviklet seg etter bittet, om du tilhører risikogruppe og hvor lenge det er siden du ble bitt. Noen mennesker har en høyere risiko for alvorlige symptomer og må følges opp av helsetjenesten, selv om de er i fin form, sier Tosterud.

Hvor alvorlig forgiftningen blir, avhenger blant annet av alder, kroppsvekt og helsetilstand. I tillegg spiller mengden innsprøytet gift inn, samt hvor på kroppen man blir bitt.

– Heldigvis trenger de færreste intensivbehandling. Det er vanlig at det sprøytes inn lite eller ingen gift, og da ses kun milde reaksjoner.

Read Entire Article