I september la Silje Dahl og Elias Øyjord ut på ett av sine livs største eventyr, sammen med sine to barn og hunden Liberty.
Familien sa takk og farvel til A4-livet og flyttet inn i en Mercedes- Benz Vario.
Nå har de skapt seg en ny hverdag, hvor de reiser rundt og opplever Europa på ubestemt tid.
– Jeg vil si at det har forandret livene våres, og ikke minst barna sine liv. Vi har aldri hatt det bedre, sier Dahl.
Psst: Se ekspertens tips til hvordan du kan realisere sparedrømmen nederst i saken.
Fikk nok av hamsterhjulet
For øyeblikket står minibussen parkert på den spanske øya Lanzarote. Der har familien nytt varmen, utforsket øya og lært barna om det vulkanske landskapet.
Men før dette ble den nye hverdagen, eide familien et hus i Skiptvedt i Østfold.
Der hadde familien et litt annet tempo.
– Det var et hamsterhjul, sier Dahl.
– Et tidsskjema som stort sett dreide seg om henting og levering av barn, leggetider, jobb og måltider. Det ble veldig liten tid igjen til slutt og vi følte at vi nesten ikke fikk sett ungene.
I fjor høst fikk familien en stor vannlekkasje i kjelleren hjemme i Skiptvedt. Da ble de nødt til å ta en ordentlig ryddesjau.
– Vi innså at vi hadde enormt mange ting vi ikke trengte. Vi bestemte oss for å selge unna, og det ballet mildt sagt på seg, ler Dahl.
Paret endte med å selge både hus og biler for å realisere drømmen de hadde båret på en god stund.
– Det er selvfølgelig skummelt å ta et sånt valg, spesielt når man skal ha med seg to barn under seks år. Men vi hadde tenkt på dette en stund og bestemte oss for å hoppe i det, sier Dahl.
Paret pusset deretter opp en minibuss slik at hele familien kunne flytte inn i den. De ville satse alt på det minimalistiske livet, med mer tid til familien.
Med målrettet sparing og pengene de fikk for hus, bil og andre eiendeler fikk de nok til å legge på hjul.
– Akkurat nå har vi ingen inntekt, så vi lever på oppsparte midler. Vi har et budsjett på 400.000 for ett år på reisefot, så vi håper å klare oss med det.
– Men det var viktig for oss å sette av en god sum til vi eventuelt kommer hjem igjen, slik at vi kan kjøpe oss en leilighet dersom det blir aktuelt.
Dahl forteller at de stort sett fricamper for å spare penger. I tillegg lager de som regel all mat i minibussen.
– Det er jo en ny hverdag, så vi må tilpasse oss litt deretter. Vi prøver å gjøre livet på veien så billig som mulig, men noen ting koster selvfølgelig penger. Jeg tror den største utgiften for oss hittil har vært drivstoff.
Hun innrømmer at det kan bli litt trangt i minibussen med to unger og en hund.
– Det er jo ingen vegger her, så den største utfordringen er nok leggetid. Men barna har blitt mer og mer vant til det så det går stort sett greit, forteller Dahl.
Men et liv fritt for tidsfrister, dårlig tid og mye stress, veier opp for de mindre utfordringene ved å bo i en buss.
Gikk glipp av mye
Dahl tror alle hadde hatt godt av en pause fra det hektiske hverdagslivet.
– Jeg tror alle hadde fått en aha-opplevelse av å bli revet litt vekk fra den travle hverdagen, sier hun.
– Man får et annet syn på livet og ikke minst det å faktisk ha tiden til å være med ungene sine og se de vokse opp.
Dahl forteller at de stort sett er ute 90 prosent av dagen. Ungene utforsker, blir kjent med andre barn og lærer mye nytt.
– Vi gikk glipp av utrolig mye av barnas utvikling når de var i barnehagen hele dagen. Nå får vi det med oss når de lærer noe nytt. Vi merker også at de er mye mindre sure. Det er rett og slett et mer harmonisk familieliv.
Dahl og Øyjord legger ikke skjul på at livet på veien har gitt mersmak. De er dermed ikke så sikre på hva fremtiden bringer.
– Planen er å være på tur i ett år, men vi får se hva som skjer. Uansett om vi flytter hjem eller ikke, vil vi ta med oss alt vi lærer av denne turen inn i en eventuell ny hverdag, sier Dahl.
– En utfordring
Spareøkonom i Lendo, Kornelia Minsaas, har flere tips til deg som har et hårete sparemål.
– Ta et lite oppgjør med deg selv. Hva blir du faktisk lykkelig av å bruke penger på og hva kan du droppe?, råder hun.
– Det kan være små ting som å kjøpe lunsj i kantina fordi «alle andre» gjør det. Eller at du ender opp med å bruke fellesferien på ting andre vil, som strandferie i Spania, når du egentlig bare vil gå fjelltur og sove i telt.
For å bli dedikert fra dag én mener Minsaas at man bør se på sparemålet som en spennende utfordring.
– Klarer du å gå en hel måned uten for eksempel shopping, taxi, restaurantbesøk, kjøtt, alkohol eller kafé? Begynn med én utfordring, og legg på flere etter hvert som du klarer å nedjustere forbruket ditt.
Hun oppfordrer også til å tenke kreativt når det kommer til å tjene litt ekstra penger.
– Bruktmarkedet er skattefritt, og du kan finne ting, utstyr og klær som kan «flippes» og selges til en dyrere sum. Det kan også være en idé å leie ut boligen sin på Airbnb.
Hun mener det kan være lurt å snakke høyt om sparemålene sine.
– Det skaper mer stolthet og aksept rundt
prioriteringene vår, sier Minsaas.