Solberg med Trump-kritikk av Støre: – Svært alvorlig

1 day ago 13



USA og tollkrig:

USA refser norsk tollpolitikk.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
KRITISERER STØRE: Erna Solberg mener regjeringen ikke har gjort nok for å forberede seg på tollkrigen. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 01.04.2025 15:42 Sist oppdatert nå

Høyre-leder Erna Solberg mener regjeringen ikke har vært godt nok forberedt på hva en ny Donald Trump-administrasjon ville føre til.

– Det fremstår nå helt tydelig, sier Solberg.

Hun viser til rapporten som Trump-administrasjonen har lagt fram, der det listes opp grunner til å inkludere Norge i tollkrigen.

USA kritiserer blant annet de høye tollsatsene vi har på landbruk, endring av tollsatser på kort varsel og anskaffelsesprossen for legemidler.

 Jose Luis Magana / AP / NTB
USA FØRST: Donald Trump mener USA kommer til å tjene masse på å øke tollsatsene mot sine viktigste handelspartnere. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB

Det er ventet at tollkrigen starter onsdag med høye tollsatser for varer fra Canada og EU. Det har ført til frykt i Norge også for at vi kan bli rammet av tollkrigen.

– Risikerer å bli rammet

– Regjeringen har gang på gang sagt at de er forberedt på handelskrig, men realiteten er at Støre-regjeringen senest i fjor økte landbrukstollen mot USA. Nå risikerer norske eksportbedrifter å bli rammet av tollbarrierer, sier Solberg.

– Det er en svært alvorlig situasjon for næringslivet vårt, legger hun til.

 Terje Pedersen / NTB
ALVORSTUNG: Erna Solberg mener situasjonen er alvorlig og at arbeidsplasser kan være i fare. Foto: Terje Pedersen / NTB

I rapporten påpeker USAs handelsbyrå at Norge har høye tollsatser på landbruksprodukter. De kritiserer særlig det at tollsatsene raskt kan endre seg.

– Det gjør eksport av produkter fra USA, særlig frukt, grønnsaker og andre produkter med kort holdbarhet, svært vanskelig, skriver handelsbyrået.

Solberg sier at Høyre støtter regjeringens arbeid med å forberede Norge på en potensiell handelskrig, men at regjeringen ikke er godt nok forberedt.

Frykter for arbeidsplaser

– Jeg mener det er grunn til å frykte hvilke konsekvenser som potensielt kan spille seg ut for norske bedrifter og arbeidsplasser, sier Høyre-lederen.

– Når vi her hjemme nå er hoderystende til Trumps toll-krig, er det verdt å huske på at Norge faktisk har svært høye tollmurer selv, og at Støre-regjeringen har økt dem de siste årene. Vi har 344 prosent toll på biff, 191 prosent på nypoteter og 429 prosent på lammekjøtt.

Rapporten som er offentliggjort av USAs handelsbyrå, går nøye gjennom tollpolitikken til en rekke land.

USA har varslet kunngjøring av en rekke nye tollsatser mot flere av sine viktigste handelspartnere innen 2. april.

På det Trump kaller «frigjøringsdagen» skal supermakten bli mindre avhengig av utenlandske produkter. 

USAs nærmeste handelspartnere Canada og Mexico blir pålagt 25 prosent toll på alle varer. EU-satsen er ikke kjent, men antydningen er på 20–25 prosent.

– Kan bli gratispassasjer

– Norge kan komme heldig ut og ende opp som gratispassasjer i tollkrigen mellom USA og Europa, sier professor i økonomisk historie ved Norges handelshøyskole, Ola Grytten, til NTB.

 Marit Hommedal / NTB
EKSPERT: Ola Grytten mener Norge kan bli en gratispassasjer. Foto: Marit Hommedal / NTB

Det er uklart hvordan tollkrigen vil slå inn i norsk økonomi og for norske forbrukere.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets ser heller ikke mange direkte virkninger for norske forbrukere.

– Norske forbrukere vil neppe merke direkte tydelige virkninger på sin økonomi. Det er fordi at norsk næringsliv ikke er spesielt sterkt eksponert mot USA. Det er ikke vårt viktigste eksportmarked, sier Haugland til NTB.

 Ole Berg-Rusten / NTB
SER TIL EUROPA: Det avgjørende er om Europa innfører toll mot Norge, mener Kjersti Haugland. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Hvis Europa hadde varslet høye tollsatser mot Norge, ville situasjonen vært dramatisk annerledes.

– Europa er uten sidestykke Norges viktigste handelspartner. Hvis EU varsler kraftig økning av tollsatser mot Norge, skulle vi absolutt vært bekymret for eksportnæringene våre. Nå er det definitivt enkeltbedrifter som vil merke dette veldig godt. Men for norsk økonomi slår dette sannsynligvis ikke veldig sterkt ut, sier Haugland.

Read Entire Article