Slipp studentene fra Gaza inn i Norge!

1 month ago 13



  • Sju medisinstudenter og leger ved Universitetet i Oslo

Artikkelforfatterne ber utenriksminister Espen Barth Eide (bildet) ta grep og la de palestinske studentene få komme til Norge. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

Vi er sjokkerte over umenneskeligheten vist gjennom UDIs avslag.

Publisert: 30.07.2024 14:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Seks reiseklare medisinstudenter fra Gaza nektes innreise til Norge for å fullføre sine studier, til tross for at alt er tilrettelagt fra Universitetet i Oslos (UiO) side. Som medisinstudenter, leger og stipendiater ved Det medisinske fakultet ved UiO er vi sjokkerte over umenneskeligheten vist gjennom Utlendingsdirektoratets (UDI) avslag i en tid der Gaza har sårt behov for helsepersonell.

Helsesituasjonen i Gaza er kritisk

Over 500 helsearbeidere i Gaza er blitt drept av Israels militære styrker siden 7. oktober 2023. Infeksjonssykdommer er svært utbredt. Sult og hungersnød truer befolkningen.

I tillegg er sivile helsearbeidere, som skal vernes i krig, systematisk blitt fengslet, og de skal ha blitt utsatt for mishandling og tortur av den israelske hæren. Målrettet ødeleggelse av Gazas helsevesen betyr i praksis å systematisk nekte befolkningen nødvendig hjelp for nettopp infeksjonssykdommer, underernæring og livstruende skader. Destruksjon av helsevesenet er dermed et ledd i det pågående folkemordet.

UDI nekter studentene innreise til Norge

UDI har forsvart visumavslagene ved å argumentere for at det er lite sannsynlig at studentene vil reise tilbake til Palestina ved endte studier. De aktuelle studentene er selv tydelige på at formålet med oppholdet i Norge er utvekslingssemesteret. Deretter vil de vende hjem for å fullføre legeutdanningen og bidra til gjenoppbyggingen av det kollapsede og ødelagte helsesystemet i Gaza. Som garanti for deres hjemreise forteller de til VG at de gjerne eskorteres til flyplassen ved fullført studiesemester.

Vi står sammen med helsepersonell over hele landet. Under emneknaggen #FraGazaTilUiO krever vi at medisinstudentene fra Gaza slippes inn i Norge.

Regjeringen må handle nå

Det er på tide at den norske regjeringen setter handling bak sine ord. De har anerkjent en palestinsk stat og har uttrykt et mål om å støtte gjenoppbyggingen av Gaza.

Det er på tide at den norske regjeringen setter handling bak sine ord

I juni erklærte utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) at «noe av det viktigste vi kan gjøre i dagens situasjon, er å sørge for at helseinstitusjonene i Gaza kommer i drift igjen».

Helsevesenet og helsepersonell vil være en fundamental del av Gazas fremtid.

Regjeringen må vise vilje til å ta i bruk praktiske verktøy for å få dette til, inkludert å tilby palestinske legestudenter muligheten til å ta deler av sin medisinutdanning i Norge.

Alt er klart – hva venter Eide på?

Fra universitetets side er alt tilrettelagt og klart for de palestinske medisinstudentene. Nå er det opp til myndighetene å handle.

UDI må få klare signaler fra politisk ledelse om at visumavslaget må omgjøres. Det er uakseptabelt å la byråkratiske hindringer stå i veien for livsviktig utdanning og helsehjelp til Gaza.

Så kjære Eide: Dette er din mulighet til å støtte gjenoppbyggingen du snakker så varmt om. De palestinske studentene bør få komme til Norge av utenrikspolitiske hensyn, og vi håper utenriksministeren instruerer!

Davina Kaur Patel, Mohammed Almashhadani, Mariam Kvernberg Dajani, Oline Friestad Gravdahl, Katey Givan-Haugland, Amanda Hylland Spjeldnæs og Emma Lengle

Medisinstudenter og leger ved Universitetet i Oslo

Read Entire Article